Unutarstranački izbori

Izbori za šefa zagrebačke podružnice bit će najneizvjesniji od svih u HDZ-u. Kostopeč danas počinje kampanju

Zlatko Crnčec

Pavo Kostopeč / Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pavo Kostopeč / Photo: Sanjin Strukic/PIXSELLZAGREB – Kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a Pavo Kostopeč danas će kasno popodne na platou ispred Hotela International predstaviti svoju kandidaturu, te svoj najbliži tim s kojim namjerava tražiti povjerenje članova HDZ-a. Kako se može doznati, slogan Kostopečove kampanje bit će »Promjena dolazi«.


On se za predsjednika zagrebačkog HDZ-a želio kandidirati u proljeće prošle godine, ali je nakon što se vidjelo da Mislav Herman ima izravnu podršku stranačke središnjice, odustao od ove političke utakmice.


Međutim, nakon što je HDZ jako loše prošao na lokalnim izborima u proljeće ove godine i zbog toga nakon desetak godina završio u oporbi, stanje u zagrebačkom HDZ-u sada ipak daje prostor za promjenu na čelu organizacije.
Kako se može čuti u HDZ-u, izbori u zagrebačkoj organizaciji bit će najneizvjesniji od svih županija i imat će najveći utjecaj za situaciju u vladajućoj stranci. Naime, u slučaju da Kostopeč uspije pobijediti Hermana koji ima podršku stranačke središnjice i samog predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, to bi značilo da se situacija u toj stranci ipak mijenja.


Naravno, Kostopeč ne bi na bilo koji način dovodio u pitanje Plenkovića kao predsjednika stranke na državnoj razini. Štoviše, on ga je na početku unutarstranačkih izbora u proljeće prošle godine javno podržao za predsjednika stranke, odnosno bio je protiv one stranačke struje koja je na čelu HDZ-a željela Miru Kovača i Ivana Penavu. Međutim, sama činjenica da bi Kostopeč protiv volje vrha stranke preuzeo stranačku organizaciju u glavnom gradu, mogla bi promijeniti neke odnose u HDZ-u na državnoj razini.


U ostalim organizacijama ne bi trebalo biti neizvjesnosti. U Vukovarsko-srijemskoj županiji na čelo bi trebao doći aktualni župan Damir Dekanić koji će na toj funkciji zamijeniti ministra obrane Marija Banožića.