Preslagivanje

Izbori u SDP-u: Grbin i Kolar u drugi krug, Jovanović i Jerković iz riječke regije ulaze u predsjedništvo stranke

Portal Novi list, Tihana Tomičić

Peđa Grbin i Željko Kolar / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Peđa Grbin i Željko Kolar / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Što se Glavnog odbora tiče, iz PGŽ su prošli Saša Đujić, Loris Rak, Marinko Žic, Marko Mataja Mafrici, Petar Mamula, Ivana Cvitan Polić, Marina Medarić, Ivana Prica, Sanja Tamarut i Željka Šarčević Grgić.11: 25! NOVO Novi potpredsjednici SDP-a su Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić.


Svi su “Grbinovi ljudi” pa je tako Grbin osim uvjerljivog vodstva u prvom krugu, pokupio i sve potpredsjednike.Na 97,9 posto obrađenih biračkih mjesta, članice i članovi SDP-a odlučili su da u drugi krug izbora za predsjednika SDP-a sigurno ide Peđa Grbin, koji je dobio 40,92 posto glasova.
Trenutno drugoplasirani je Željko Kolar koji je dobio 26,39 posto, a slijedi ga Ranko Ostojić s 17,4 posto. Slijede Mirela Ahmetović Marino Percan za koje je ranije bilo jasno da ne mogu doći do drugog mjesta.


Novo Predsjedništvo


Zasad je poznato da je Grbin uspio osvojiti i gotovo cijelo Predsjedništvo, gdje ulaze, prema regionalnim jedinicama: Ivan Račan, Fred Matić, Sara Medved, Mihael Zmajlović, Kristina Ikić-Baniček, Siniša Hajdaš Dončić, Jasenka Auguštan Pentek, Biljana Borzan, Željko Sabo, Željko Jovanović, Romana Jerković, Sabina Glasovac, Ranko Ostojić, te kao prva četiri ispod crte i Matej Mostarac, Mišo Krstičević, Ivana Marković i Sandra Krpan. Naime, od ovih imena četiri će postati potpredsjednici, pa se lista zato širi.


Ako se podaci ne promjene, to znači da je iz regije Rijeka-Istra-Lika ušlo čak četvero kandidata – Jovanović, Jerković, Mostarac i Krpan, što znači da će PGŽ biti de facto najzastupljenija regija u vrhu stranke.


Što se Glavnog odbora tiče, iz PGŽ su prošli Saša Đujić, Loris Rak, Marinko Žic, Marko Mataja Mafrici, Petar Mamula, Ivana Cvitan Polić, Marina Medarić, Ivana Prica, Sanja Tamarut i Željka Šarčević Grgić.


Jovanoviću najviše glasova


Željko Jovanović je nakon ulaska u Predsjedništvo s najvećim brojem glasova od svih kandidata iz Rijeke kazao:


“Srž i cilj naših unutarstranačkih izbora nije bila pobjeda pojedinca, struje ili klana nego učiniti SDP boljim.


Prvi korak prema boljem, novom SDP-u, SDP-u sa stavom smo napravili.


To je SDP-u koji u svim svojim akcijama, porukama i potezima u središtu svojeg interesa mora imati sve ljude, a posebno mlade, bez obzira jesu li članovi stranke,  koje poziva da se zajedno s nama bore za progresivne ekonomske, socijalne i pravedne politike koje skrbe o okolišu i stvaraju nova radna mjesta, podižu plaće, štite starije i ranjive skupine društva i stvaraju preduvjete za bolje i svima jednako dostupno obrazovanje i kulturu, te za solidarnu, sveobuhvatnu i svima jednako dostupnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kao put kojim se gradi društvo jednakih šansi za sve.


Hvala svim članicama i članovima SDP-a, koji su izašli na izbore, hvala posebno svima koji su mi svojim glasom omogućili da budem član predsjedništva i tako dam svoj osobni doprinos za bolji i pobjednički put SDP-a. Čestitam svima koji su postali članovi glavnog odbora i predsjedništva, ali pozivam i sve koji nisu izabrani da svu svoju energiju, strast i socijaldemokratsku inicijativu usmjere u nove pobjede naše stranke. Imamo priliku svi zajedno pokazati snagu SDP-a, vratiti vjeru građana u naše politike, povjerenje u SDP-ove političare i nadu u bolji život za sve građane Hrvatske. Zajedno smo SDP. Zajedno možemo bolje.


Naravno, uz odličan rezultat na nacionalnoj razini (6. od 17) dodatno me veseli podrška u Rijeci i PGŽ gdje sam dobio najveći broj glasova, jer je to znak da su stranačke kolegice i kolege, koje me najbolje poznaju, prepoznale moj dugogodišnji rad i moju viziju SDP-a. Dobar rezultat, ostvarili su i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac i gradska vijećnica Sandra Krpan, kojima je vrlo malo nedostajalo za ulazak u nacionalno predsjedništvo. No, puno je važnije da svi mi, skupa sa Mirelom Ahmetović, koja je odradila dobru, odlučnu i konkretnu kampanju, te postala nacionalno prepoznatljiva kao nova snaga SDP-a, uz eurozastupnicu Jerković, te  10 članova glavnog odbora iz PGŽ sad odradimo kvalitetne pripreme za pobjedu na lokalnim izborima u Rijeci i diljem PGŽ, kao i u samoj PGŽ, naravno.


Za kraj, drugi krug izbora za čelnog čovjeka ne samo SDP-a, nego socijaldemokratske ideje i čitave oporbe daje nam još jednu šansu da svim našim članovima, ali i simpatizerima i biračima pokažemo kako će izgledati naš bolji, novi SDP sa stavom. Zato izađimo na izbore u drugom krugu  u što većem broju i izaberimo predsjednika SDP-a sa stavom, Peđu Grbina”, rekao je Jovanović.