Novo poskupljenje

Iz HEP-a potrošačima već počeli slati obavijesti: Struja poskupljuje od 1. travnja!

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na naš konkretan upit o novim tarifama, iz HEP-a su odgovorili da će visina promjene troška električne energije ovisiti o tarifnom modelu i potrošnji kod svakog kupcaHrvatska elektroprivreda svojim je kupcima već počela slati obavijesti o povećanju cijene električne energije za kategoriju kućanstva koja će, prema HEP-u, prosječno narasti za 9,5 posto, od 1. travnja ove godine.


Dosadašnja cijena električne energije prema podacima objavljenim na stranicama HEP-a iznosila je za kupce s jednotarifnim brojilom, u tarifnom modelu Plavi, 0,87 kuna po potrošenom kilovatsatu (s uračunatim PDV-om), dok je za kupce u modelu Bijeli, s dvotarifnim brojilom, iznosila 0,95 kuna po kilovatsatu u višoj i 0,46 kuna po kilovatsatu u nižoj tarifi, također s uračunatim PDV-om. Riječ je o dva najčešća tarifna modela za kategoriju kućanstava.


Plavi i Bijeli model


Nova cijena, istaknuta na HEP-ovim internetskim stranicama, bit će 0,9486 kuna po kilovatsatu za jednotarifna brojila u modelu Plavi,te 1,0775 kuna za višu i 0,5045 kuna po kilovatsatu za nižu tarifu, u modelu Bijeli. I ove su cijene s uračunatim PDV-om. Iz HEP-a su o promjeni cijena počeli slati obavijesti korisnicima koji s HEP-om imaju sklopljen ugovor, navodeći da je do promjene cijena došlo odlukom uprave, sukladno Zakonu o tržištu energije.
»Promjena cijena rezultat je ekstremnog rasta cijena primarnih energenata (plin, nafta, ugljen), povećanja cijena CO2 certifikata, kao i povećanja cijena električne energije na veleprodajnim tržištima, a što se neminovno odrazilo i na našu cijenu električne energije«, stoji u dopisu koji je HEP poslao svojim korisnicima, uz link na stranicu hepi.hep.hr, s novim tarifnim stavkama, na kojima, međutim, nije prikazana puna cijena električne energije za kupce, koja obuhvaća i naknadu za korištenje prijenosne mreže, naknadu za korištenje distribucijske mreže i opskrbu u okviru univerzalne usluge, uz druge naknade koje čine ukupni iznos računa za struju, poput naknade za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i obračunske naknade.


Iz HEP-a u dopisu obavještavaju kupce s kojima imaju sklopljen ugovor da će, ako ne zatraže raskid ugovora pisanim putem, smatrati da su suglasni s izmjenama cijena.


Raskid ugovora


Oni koji se s novim cijenama ne slažu i žele raskid ugovora, moraju o tome obavijestiti HEP, pisanim putem, najkasnije do 15. ožujka ove godine, na adresu HEP Opskrba d.o.o., Ulica Grada Vukovara 37, 10 000 Zagreb ili putem e-maila, na adresu [email protected], kako bi ugovor mogao biti raskinut do 31. ožujka. Ukoliko obavijest o raskidu ugovora kupac pošalje po isteku tog datuma, ugovor će, ističu iz HEP-a, biti raskinut posljednjeg dana kalendarskog mjeseca koji slijedi nakon mjeseca u kojemu je zaprimljena pisana obavijest o raskidu ugovora. Dakle, ukoliko kupac pošalje pisanu obavijest o raskidu ugovora, teoretski, 16. ožujka, ugovor će biti okončan tek zadnjeg dana travnja. Dodatne informacije, poručuju iz HEP-a, dostupne su na upit putem e-mail adrese: [email protected] ili na besplatni broj telefona 0800 5255 radnim danom od 8 do 18 sati.


Na naš konkretan upit o novim tarifama, iz HEP-a su odgovorili da će visina promjene troška električne energije ovisiti o tarifnom modelu i potrošnji kod svakog kupca.


– Kako je i najavljeno u prezentaciji paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Vlade RH, prosječni će račun za električnu energiju porasti za 9,6 posto. Visina promjene troška u svakom će pojedinačnom slučaju ovisiti o tarifnom modelyu i količini potrošene električne energije te o omjeru potrošnje u višoj i nižoj tarifi, odgovorili su iz HEP-a.