POLEMIKA TRAJE

Milanović baš i nije želio za SDP čelno mjesto u pregovorima za pristup EU: Akteri se prisjećaju da je tražio sve, a dobio – ništa

Tihana Tomičić

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Milanović je, tvrde nam izvori, htio da sve te tri oporbene funkcije pripadnu SDP-u, pa je na kraju, inzistirajući na svemu, ostao – bez ičegaU polemici premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića koja se zadnjih dana vodila oko izbora čelnika tadašnjeg Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU u veljači 2008. godine, zatražili smo od sugovornika iz tadašnjeg saziva Hrvatskog sabora koji je svjedok vremena da nam pojasni što je istina oko odabira čelnika Nacionalnog odbora, i je li Zoran Milanović u pravu kada kaže da mu je HDZ mimo dogovora s oporbom u Hrvatskom saboru to mjesto onemogućio, ili je zapravo Milanović sam to mjesto svojim potezima prepustio Vesni Pusić i HNS-u?


Naime, Ured predsjednika Republike oglasio se u nedjelju priopćenjem u kojem poručuju kako je neistinita izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je Zoran Milanović odbio voditi Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU-om dok je bio predsjednik SDP-a.


Naš sugovornik, s druge strane, podsjeća da je praksa tijekom procesa pridruživanja Hrvatske u EU u Hrvatskom saboru bila da oporba ima čelno mjesto Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.
To je  bilo od najveće važnosti za stvaranje potrebnog političkog konsenzusa u Hrvatskom saboru oko europskog puta Hrvatske i dosljedno se provodilo od samog početka, pa do uspješnog kraja pristupnih pregovora. Naš sugovornik dodaje da bi bilo bolje da Zoran Milanović, kad već otvara tu temu, uvjerljivije objasni hrvatskoj javnosti zašto je SDP čelno mjesto Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU prepustio Vesni Pusić, tadašnjoj čelnici HNS-a, umjesto Milanoviću kao predsjedniku najveće oporbene stranke


Tada je, prema riječima našeg sugovornika, SDP-u od strane HDZ-a ponuđen izbor: ili jedno mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Nacionalnog odbora, ili dva mjesta potpredsjednika Hrvatskog sabora. Milanović je, tvrde nam izvori, htio da sve te tri oporbene funkcije pripadnu SDP-u, pa je na kraju, inzistirajući na svemu, ostao – bez ičega.


,,Milanović s tezama da mu je HDZ uskratio čelno mjesto Nacionalnog odbora ponovno laže. Da je on zaista želio biti predsjednik tog odbora, on bi to i bio. Ali nije. Inzistirao je na oba potpredsjednička mjesta u Saboru i na Nacionalnom odboru, znajući da sva tri mjesta ne može dobiti SDP i da jedno mjesto ide HNS-u. To dovoljno govori koliko ga nije interesirao proces pristupanja Hrvatske EU, za koji nije učinio ništa. Uostalom, da je htio sudjelovati u Odboru, mogao se i kasnije uključiti kao njegov član, što naravno nije učinio” – poručuju nam iz HDZ-a.


Iz HDZ-a su ocijenili da novi ,,nedjeljni” napad Zorana Milanovića na premijera Plenkovića, nakon što je Plenković još u subotu podvukao crtu i kazao da se Vlada bavi krizom te da ako je Milanović besposlen, da u Vladi sigurno nisu, ,,potvrđuje da se Milanović nastavlja ponašati zlonamjerno, obmanjujući hrvatsku javnost”.


,,Potpuno nesvjesni trenutka u kojem se Hrvatska i cijeli svijet nalaze, u uredu predsjednika imaju izgleda puno vremena na raspolaganju pa nastavljaju s izljevima opsesivne mržnje i širenjem neistina o Andreju Plenkoviću” – smatraju u HDZ-u.