Životni partneri i udomitelji

Ivo i Mladen: Ne dovodimo mi djecu kući, nego će djeca kojoj je potrebna obitelj izabrati nas

Portal Novilist.hr

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELLŽivotni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo na udomljavanje djece, odlučio je Ustavni sud. Svoje planove za budućnost otkrili su gostujući u Dnevniku Nove TV.


– Nije sve gotovo. Mi smo prije dva dana poslali žalbu Ministarstvu na odluku, odnosno rješenje Centra za socijalnu skrb koji nas je drugi put odbilo po istoj stvari.


Vjerujemo da će Ministarstvo biti ta instanca koja će i zbog odluke Ustavnog suda odlučiti pozitivno na našu žalbu, odnosno poništiti rješenje Centra za socijalnu skrb.


Očekujemo da se odluka provede
Bilo bi krajnje neobično da Ministarstvo bilo kako drugačije postupi s obzirom da postoji presuda Upravnog suda, pravovaljana i sada odluka Ustavnog suda koji poziva sve institucije, dakle i Ministarstvo i Centar za socijalnu skrb, da postupi po toj odluci, a to je da ne diskriminiraju životne partnere, rekao je Ivo Šegota.


Mladen Kožić ne vidi drugu mogućnost, nego da se odluka provede.


– Nakon presude Upravnog suda smo mislili da je to sada to, ali ovo je najviše tijelo u RH i iznad Ustavnog suda ne stoji nitko, tako da očekujemo da se odluka provede.


Ne dovodimo mi djecu kući, nego će ta djeca kojoj je potrebna obitelj izabrati nas. Očekujemo da će se to dogoditi do kraja godine, rekao je Kožić.


Unatoč dosadašnjim iskustvima, Šegota nije skeptičan, jer je Ustavni sud sada prelomio tu cijelu priču: “Ako je uopće bilo razilaženja vezano za interpretaciju Upravnog suda, sada nakon odluke Ustavnog suda sve je vrlo jasno i točno je navedeno”.


Na pitanje što ako dobiju odbijenicu Ministarstva, Šegota odgovara da je to scenarij koji ne razmatraju. Inače bi morali opet podići tužbu, po drugi put po istoj stvari, što je, kaže, opet u nekom pravnom nonsensu.


– Da li živimo u zemlji u kojoj je tako nešto moguće? Ne bih htio vjerovati da se stvari u tom smjeru mogu pokrenuti, rekao je Šegota.


Što poručuju kritičarima?


Puno je reakcija danas – od podrške do kritika. Što poručuju onima koji kažu da je ovo suspendiranje demokracije, da je sud prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja u Hrvatskoj?


– Više od 1000 djece je u domovima koje trebaju obitelj. Sve one koji danas s nama ne dijele sreću pozivam da se ipak pridruže nama i da se djeca, njih 1000 i više, udome i da pronađu svoje obitelji, rekao je Kožić.


Što ova današnja odluka znači i za druge istospolne parove?


– Ova odluka jako puno znači za djecu u domskom sustavu. Ima ih više od 1000. Ova odluka otvorila je nadu djeci u domovima da postoji širi krug potencijalnih udomitelja. Rijetko tko se danas javlja u Centar za socijalnu skrb da bi udomio djecu. Teško mi je reći zašto je to tako.


Možda sustav ne funkcionira, nema dovoljno edukacije. Možda ljudi nisu svjesni kolika je to sramota za Hrvatsku da više od 1000 djece večeras ide spavati a nema im tko reći laku noć.


Mi smo se ponudili da udomimo čak troje djece, mislili smo da će nam to biti plus kada dođemo na Centar za socijalnu skrb, no u trenutku kada je trebalo potpisati odluku, očigledno se politika umiješala i odbila nas, rekao je Šegota za Dnevnik Nove TV.