Neslužbeni rezultati

Ivica Lukanović novi predsjednik primorsko-goranskog SDP-a, a Marko Filipović i dalje vodi riječki ogranak

Tihana Tomičić, Damir Cupać

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Želim u SDP unijeti dobru energiju i optimizam, unatoč teškom stanju u kojem se nalazi naša stranka. Taj optimizam temeljim na ozbiljnom i sistematičnom programu i na ozbiljnom radu kakvog prakticiram cijeloga života, kazao je LukanovićRIJEKA  Na unutarstranačkim izborima na nasljednika Zlatka Komadine na mjestu predsjednika primorsko-goranskog SDP-a prema neslužbenim rezultatima pobijedio je Ivica Lukanović u vrlo neizvjesnoj izbornoj bitki Vojka Brauta kojemu je sam Komadina dao podršku. Lukanović je dobio 603 glasa, a Braut 568.


Što se tiče Rijeke, aktualni predsjednik Marko Filipović uvjerljivo je sa 181 glasom pobijedio Aleksandra Buloga koji je dobio podršku 59 glasača.


Kao što se pretpostavljalo, izbori za županijsku organizaciju bili su puno neizvjesniji jer se dalo naslutiti da Lukanović sigurno ne bi ušao u izbornu utakmicu bez da nije imao izgleda za pobjedu. Na kraju se procjena njegova tima i njega osobno pokazala točnom, a Braut je nakon što je izgubio na unutarstranačkim izborima kandidaturu za riječkoga gradonačelnika, izgubio i na unutarstranačkim izborima za predsjednika primorsko-goranskog SDP-a. Lukanovićevom pobjedom okončana je era Zlatka Komadine, a kandidat kojega je Komadina podržao tijesno je izgubio. Braut nije htio komentirati rezultat izbora, naglasivši da je on neslužben i da je samo 30-ak glasova razlike pa će sačekati da se rezultati službeno objave.
Izbori za predsjednika primorsko-goranskog SDP-a bili su u korelaciji s onim što se događa na Iblerovom trgu puno više od onih za predsjednika riječkoga SDP-a. Braut je jasno poručio da ne podržava čistke unutar SDP-a u kojima su između ostalih stradali i istaknuti primorsko-goranski SDP-ovci Sanja Udović i Erik Fabijanić. Lukanović se javno nije očitovao o temi koja je dominantna unutar stranke, ali je isticao da nudi promjene, a to bi se dalo iščitati promjene od politike za koju se zalagao Zlatko Komadina sa suradnicima i koja je rezultirala stavljanjem istaknutih SDP-ovaca na zadnjim parlamentarnim izborima na mjesta pri kraju stranačke liste u 8. izbornoj jedinici.


– Izuzetno mi je zadovoljstvo što su mi kolegice i kolege ukazali povjerenje i što su prepoznali moj izborni program u temelju kojega je želja za promjenom. To je ključna riječ mog programa s kojim sam se kandidirao. Kolegi Vojku Brautu želim čestitati na fer borbi i na dobrom izbornom rezultatu. Pred nama je veliki posao i pomoć svakog člana stranke bit će dobrodošla, poručio je Lukanović.


– Želim u SDP unijeti dobru energiju i optimizam, unatoč teškom stanju u kojem se nalazi naša stranka. Taj optimizam temeljim na ozbiljnom i sistematičnom programu i na ozbiljnom radu kakvog prakticiram cijeloga života. Iza mene su dva gradonačelnička mandata i 30 godina bogatog stranačkog i društvenog rada. U ovom trenutku u mojim tvrtkama zapošljavam više od 150 ljudi. Sudionik sam svih stranačkih konvencija od osnutka SDP-a i živim socijaldemokraciju čitav svoj život. Građani i njihove potrebe moraju biti u središtu interesa i naših aktivnosti, predugo se bavimo sami sobom i gubimo energiju dijeleći i najsitnije pozicije po klanovima, šalabahterima i grupicama. Nakon izbora krećemo s jasnim planom koji će na prvo mjesto staviti građane, kazao je Lukanović. Jedan od ciljeva koji Lukanović izdvaja je do sljedećih lokalnih izbora pripremiti kandidate i pomoći im da se kvalitetno predstave biračima.


– Moramo obnoviti stranački rad, brinuti o svojim članovima i privući nove ljude i nove ideje.


Članice i članovi SDP-a imali su pred sobom suprotstavljena dva vrlo različita koncepta.


Jedan je nudio politiku kontinuiteta, a drugi politiku promjene. SDP-ovci su odlučili da nam je potrebna sustavna i temeljita promjena i sada je prilika da je zajedno provedemo, poručio je Lukanović.


Marko Filipović zahvalio se svim stranačkim kolegicama i kolegama na izlasku na izbore, ali i na podršci koju je dobio kako bi riječki SDP vodio sljedeće četiri godine. Za njegove potpredsjednike izabrani su Sandra Krpan i Vojko Obersnel.


– Dokazali smo da je socijaldemokracija u Rijeci stanovala, da stanuje, ali da će i stanovati. Izuzetno sam zadovoljan zbog povjerenja koje sam dobio, ali čestitao bih i mom protukandidatu Aleksandru Bulogu i na kandidaturi i na dobrom izbornom rezultatu. Ovi izbori su pokazali da u SDP-u stanuje demokracija, a da sve bude kako treba, zaslužan je i naš Vlado Šepčić koji je bio zadužen za provedbu izbora i odradio je taj zadatak izvrsno, kao i sve što je za stranku radio. Prvi ispit koja nas očekuje su izbori za mjesne odbore i uvjereni smo da ćemo ga dobro odraditi. Optimizam temeljimo na nizu izbornih ciklusa i na rezultatima zadnjih lokalnih izbora, a mislim da građani prepoznaju naš trud kao izvršne riječke vlasti kako bi poboljšali životni standard u skladu s našim izbornim programom, izjavio je Filipović.
Aleksandar Bulog zahvalio se svima koji su izašli na izbore, istaknuo je da čestita Marku Filipoviću koji je pobijedio u fer izbornoj utakmici i zaželio mu sreću u sljedećem razdoblju.– Posebno zahvaljujem onima koji su mi dali glas i koji su prepoznali nužnost promjena. Nezadovoljan sam slabom izlaznošću i mislim i da je to poruka čelnim ljudima stranke i svima nama, izjavio je Bulog.Viktor Gotovac premoćno ulazi u drugi krug u Zagrebu sa 489 glasova, slijedi Matej Mišić sa 252 glasa, pa Darko Liović sa 235 glasova, te Danica Juričić-Spasović sa 92 glasa. Izbori će se finalno održati iduće subote, ali uz podršku Iblera i ovako veliku razliku u glasovima, s velikom sigurnošću može se reći da je profesor radnog prava Viktor Gotovac favorit, i gotovo sigurni pobjednik. Nakon raspuštanja zagrebačkog SDP-a i isključivanja nekoliko tisuća ljudi, njegov bi izbor trebao predstavljati konsolidaciju stranke u Zagrebu.


Ovi podaci o broju glasova pokazuju da je na izbore u Zagrebu od 1.700 članova izašlo malo preko tisuću ljudi, dok je prije četiri godine ukupno izašlo 1.700 ljudi. To znači da je broj članova bitno pao, ali je motivacija za izbore ovoga puta ipak bila veća.


Grbinov najbliži suradnik Siniša Hajdaš Dončić nije imao protukandidata u Krapinsko-zagorskoj županiji, a iako se prije nekoliko dana sporio s kolegama u nacionalnom Predsjedništvu SDP-a oko načina obračuna članarine za njegova protukandidata Nikšu Peronju, potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić ipak je uspio pobijediti i ponovno postati predsjednikom splitsko-dalmatinske županijske organizacije.


Ostojić je premoćno pobijedio sa 695 glasova, dok je Peronja dobio 555 glasova. U Splitu je došlo do dogovora te je Damir Barbir kao jedini kandidat dobio podršku, dok je kandidat druge struje Davor Matijević već ranije odustao, i bit će tajnik organizacije.


Predsjednik SDP-a u Zagrebačkoj županiji i dalje će biti Mihael Zmajlović, u Varaždinskoj županiji saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, u Istarskoj županiji gradonačelnik Umaga Vili Basanese, u Požeško-slavonskoj Mitar Obradović, a u Sisačko-moslavačkoj županiji Kristina Ikić Baniček.


Novoizabrani predsjednici županijskih organizacija su Jure Zubčić u Zadarskoj županiji, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Krešimir Čulinović u Ličko-senjskoj županiji, Mario Vučinić u Brodsko-posavskoj županiji, Sanja Bježančević u Osječko-baranjskoj županiji, Goran Heffer u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Tomislav Golubić u Koprivničko-križevačkoj županiji, Dalibor Domitrović u Karlovačkoj županiji. U drugom krugu izbora birat će se predsjednik SDP-a u Šibensko-kninskoj županiji između Karla Klarina i Ivan Rajić.


U prvom krugu, izabrani su i predsjednici gradskih organizacijate je novi predsjednik SDP-a u Osijeku Milan Blagojević.