"Sanjajmo svijet bez podjela"

Ivan Zvonimir Čičak i Mate Uzinić dobitnici nagrade Udruge za vjersku slobodu

Hina

Mate Uzinić / Foto Goran Kovacic / Pixsell

Mate Uzinić / Foto Goran Kovacic / Pixsell

Nadbiskup Uzinić priznanje je dobio jer je, između ostalog, u svojim govorima i izjavama pokazao hrabrost, otvorenost i uključivost, ne odustajući od stavova i učenja svoje vjerske zajednice, a opet komunicirajući na prihvatljiv načinUdruga za vjersku slobodu u Hrvatskoj u četvrtak je u povodu Svjetskog dana vjerske slobode održala svečanu skupštinu i dodijelila nagrade, a ovogodišnji laureati su predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak i riječki nadbiskup Mate Uzinić.


 


Ovogodišnja svečana skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj održala se pod geslom “Sanjajmo svijet bez podjela”, a tajnik Udruge Josip Takač istaknuo je kako je vjerska sloboda lakmus papir za postojanje i provjeru općih sloboda u društvu.
Ovaj dan nas podsjeća kako nam je svima zajamčena sloboda vjeroispovijesti, dok je diskriminacija na osnovu vjere zabranjena, dodao je.


Svjetski dan vjerske slobode obilježava se  zadnje subote u siječnju, a Udruga za vjersku slobodu u RH svake godine nagradu, koja nosi ime prvog predsjednika Udruge dr. Branka Lovreca, dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su pridonijeli razvoju vjerskih sloboda i prava u Hrvatskoj te njihovom doprinosu ekumenskom i međureligijskom dijalogu.


Sadašnji predsjednik Udruge Željko Mraz naveo je kako je mnogo ljudi doprinijelo razvoju vjerske slobode u hrvatskom društvu, no laureati su priznanje zaslužili svojim cjeloživotnim radom.


Čičak je, kako je istaknuto, nagradu dobio zbog neumorne borbe za ljudska prava, gdje se “ništavilu” suprotstavlja duhom punim optimizma i hrabrosti iz kršćanske perspektive.


Zahvaljujući na priznanju, Čičak je istaknuo kako je za njega ekumenizam način života zbog čega je nagradu posvetio svojim roditeljima jer je od njih naučio što je vjera.


“Ekumenizam nije politika, on je način života i svatko tko se smatra kršćaninom, muslimanom, židovom ili bilo kojim drugim vjernikom, mora živjeti ekumenizam svaki dan”, rekao je Čičak.


Nadbiskup Uzinić priznanje je dobio jer je, između ostalog, u svojim govorima i izjavama pokazao hrabrost, otvorenost i uključivost, ne odustajući od stavova i učenja svoje vjerske zajednice, a opet komunicirajući na prihvatljiv način. Komentiranjem raznih događaja dotakao se mnogih tema – nasilja nad ženama, potrebe za cijepljenjem protiv covida, položaja pripadnika homoseksualne zajednice u društvu i Crkvi i traženja oprosta zbog ophođenja Crkve prema njima, obrazloženo je.


Uzinić je prilikom zahvale istaknuo kako mu je nagrada poticaj za budući rad, ali i kako nije siguran da je toliko zaslužan za tu nagradu pošto u Hrvatskoj postoje oni koji “istinski trpe zbog slobode vjerovanja”.


“Oni plaćaju veću cijenu od nas koji smo dio starih religija i vjerskih zajednica. Drugačija je pozicija nekoga poput mene, ona jest isturena, ali je i zaštićenija. Puno je teže onima koji su manje manje zaštićeni i trpe zbog slobode riječi, vjerovanja ili nevjerovanja”, rekao je.


Na skupštini Udruge za vjersku slobodu u RH riječki nadbiskup Mate Uzinić održao je i govor “Sloboda vjere i nevjere u suvremenim krizama kolektivnih identiteta”.