Bivši gradonačelnik Varaždina usred postizborne drame

Ivan Čehok: Za HDZ bi bilo pogubno da mi sada okrene leđa

Dražen Ciglenečki

Neven Bosilj ne priznaje pravomoćne sudske presude - Ivan Čehok / Foto Vjeran ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Neven Bosilj ne priznaje pravomoćne sudske presude - Ivan Čehok / Foto Vjeran ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Župan Anđelko Stričak dobro zna da je pobijedio zahvaljujući mojoj potpori, pa bi svako okretanje leđa meni bilo za njega pogubno. On poznaje sve vrline i mane svih nositelja listi i stranačkih vođa, tako da mu je jasno s kim će lakše komuniciratiIvan Čehok je u dva odvojena razdoblja, ukupno 14 godina, bio gradonačelnik Varaždina, a u nedjelju je prvi put izgubio izbore za tu poziciju.
– Dva su razloga, jedan eksterni, drugi interni. Prvi je svakako činjenica da je plimni val promjena zahvatio cijelu zemlju, tako da su stranke koje imaju stabilno biračko tijelo izgubile u svojim sredinama, primjerice IDS u Istri, SDP u Čakovcu ili HDZ u Šibensko-kninskoj županiji. Sve je to eho očekivanih promjena u Zagrebu, koje su bile medijski najavljivane i praćene. Tako je bilo i u Varaždinu, razlika je gotovo na razini statističke pogreške, 169 glasova. Drugi je unutarnji razlog, činjenica da se protiv mene vodila kampanja prepuna laži, dezinformacija i izmišljotina pune četiri godine, što je doživjelo vrhunac u SDP-ovoj kampanji proteklih nekoliko mjeseci s nerealnim napuhanim obećanjima, neostvarivim projektima i verbalnim pozivima na promjene.


Pravomoćno oslobođen


Da, jedna od postizbornih teza je da se na ovim izborima manifestirala volja građana da se raskine s korupcijom u zemlji, uklapa li se vaš poraz u takvu sliku?


– Ja sam premoćno pobijedio na izborima 2017., kad sam se vraćao u politiku, u jeku svih postupaka protiv mene, tako da građanima nije tada bilo bitno što nosim taj teret. Prije nepunih mjesec dana sam oslobođen po dvije točke optužnice, i to pravomoćno, pri čemu je jedna od tih točaka neuralgična točka grada – zbrinjavanje otpada. Dakle, izravno moj poraz nije povezan sa sudskim procesima, a oslobađajuća se presuda nije izravno prelila u povećani broj glasova. U Hrvatskoj je često proces najveća kazna jer jednostavno paralizira okrivljenike, presumpcija se nevinosti u medijskom i javnom prostoru ne poštuje i na svaki se način javno osuđuje svakoga tko je pod sumnjom. Moram reći da sam ja pravomoćno oslobođen za dvije točke, u tri je USKOK sam odustao od optužbi, jedna je u međuvremenu pala u zastaru. Iz ovoga je jasno da je većina toga već otpala, a uvjeren sam da ću dokazati svoju nevinost i u ostalim točkama. No, to se izravno reflektira na grad jer novoizabrani gradonačelnik Neven Bosilj ne priznaje pravomoćne sudske presude, ne postupa prema njima nego ih ignorira i nastavlja s pravnim sporovima, što će grad zaplesti u sporove s milijunskim tužbama.


Tko je zapravo Neven Bosilj? Javnost izvan Varaždina malo zna o njemu?


– Bosilj je karijerist koji je 2013. pokušao izaći iz SDP-a i ići na izbore s mojim dosadašnjim zamjenikom na nezavisnoj listi. Nakon toga se ponovo aktivirao u SDP-u, pričekao da prljav posao odrade drugi preko društvenih mreža (platforma Budimo grad) i prikazao se lažno kao nositelj promjena, premda je de facto bio šest godina na vlasti u koaliciji s HNS-om do 2017. Morate znati da je Varaždin dominantno lijevi grad, ovdje SDP i kandidati SDP-a na parlamentarnim ili predsjedničkim izborima dobivaju većinu glasova već 20 godina, a ja sam bio do sada jedina brana klizanju ulijevo. Poteškoća je u tome što se nikakva načela lijeve politike neće osjetiti u gradu.


Političko licemjerje


Na ovim lokalnim izborima imali ste i listu za Županijsku skupštinu, s kojom ambicijom?
– Odlučili smo iskušati model nezavisne liste i na županijskoj razini jednostavno stoga što je Radimir Čačić pretvorio županiju u svoju despociju. Vladao je sam i razbio svaku oporbenu suradnju i inicijativu. S druge pak strane, u županiji su već postojale nezavisne liste po pojedinim općinama i gradovima i mi smo ih sada objedinili. Uspjeli smo u relativno kratkom roku doći do pet vijećnika.


Nova vlast neće trajati

 


Što će biti za četiri godine, jeste li spremni za još jedan pokušaj preuzimanja dužnosti gradonačelnika? Recimo Muhammad Ali se tri puta vraćao na tron svjetskog prvaka u boksu.


– Promatračima politike se čini da smo mi shrvani ili pak utučeni zbog poraza, možda netko i jest, ali ja to doživljavam kao političku utakmicu. Barack Obama je izgubio izbore za guvernera, pa je postao vjerojatno i najbolji američki predsjednik u novijoj povijesti. Imate niz drugih primjera, Janez Janša se vraćao nakon zatvora. Nažalost po građane, ova Bosiljeva vlast neće trajati, jednostavno neće moći pronaći prirodne partnere. S jedne strane, platforma Budimo grad neće ići s reformistima sve dok ovi podržavaju HDZ, s druge pak strane bez reformista nemaju većinu. To će biti zbrda-zdola skrpana koalicija koja će se raspasti na prvom skretanju. Nije, dakle, pitanje što će biti za četiri godine.

 


I sada ste se našli usred političke drame koja je povezala situaciju u Županijskoj skupštini i Saboru. Čačić, s kojim ste nekad bili u dobrim odnosima, prijeti čak da će uskratiti podršku Vladi ako HDZ u Županijskoj skupštini bude surađivao s vama?


– Čačić je protuslovna figura, da su ga stari Grci poznavali, o njemu bi bila napisana gledljiva tragedija. To je čovjek koji se toliko više napuhava i junači u svojoj grandioznosti koliko je manje politički važan. To je sve posljedica njegova nadmenoga ega, sjetite se da je prije dva mjeseca najavio rekonstrukciju Vlade sa samo jednim zastupnikom, a danas s njim prijeti izborima. Džilitnuo se i bacio koplje u trnje.


Kako ste došli na ideju za plakat »Čačić žetončić«?


– Strašno me ljuti licemjerje, jednostavno smo svi pukli kad smo vidjeli plakat »Da Čačić, Ne HDZ«, jer je to podmuklo i lažljivo. U razgovoru s nekoliko viđenijih članova HDZ-a, ali i drugih stranaka, došli smo na ideju da na ovaj način prokažemo Čačića.


Čista matematika


Čini se da je postojao vaš dogovor o postizbornoj suradnji s HDZ-om, uostalom između dva kruga ste zajednički javno nastupali s HDZ-ovim dužnosnicima, recimo Alenom Runcem?


– Nažalost, mene je HDZ izdao u ovim izborima. Matematički gledano, moja je prednost u prvome krugu bila tolika da se jednostavnim prelijevanjem HDZ-ovih glasova nije mogla rastopiti. Sami članovi HDZ-a su mi, međutim, potvrdili da su neki njihovi istaknuti kandidati nazivali članstvo po gradu i tražili da se ponište listići s mojim imenom. Zato imamo iznimno visok postotak nevažećih.


Biste li svejedno imali razumijevanja za HDZ kad bi vam došli i rekli: Ivane, žao nam je, ali moramo ti otkazati suradnju kako bismo sačuvali Vladu.


– Svaka stranka ima pravo birati partnere s kojima će surađivati i upravljati županijom, osobito oni koji su ostvarili pobjedu na izborima. Međutim, novoizabrani župan Anđelko Stričak dobro zna da je pobijedio zahvaljujući mojoj potpori u gradu, mojim glasačima, pa bi svako okretanje leđa meni, bilo za njega pogubno. Nadalje, Stričak poznaje sve vrline i mane svih nositelja listi i stranačkih vođa, tako da sam uvjeren kako mu je plastično jasno s kime će na ljudskoj razini lakše komunicirati.


Klijentelistička klika


Je li vas možda ovih dana nazvao premijer Andrej Plenković kako bi čuo vaš stav o ovoj političkoj krizi?


– Ne, ja nikad nisam premijeru smetao s lokalnim temama, niti mislim da bi se on trebao baviti odnosima snaga u pojedinoj županiji i gradu.


Čačić ovih dana tvrdi da mu je koalicija s HDZ-om na nacionalnoj razini nanijela ogromnu političku štetu, je li onda uopće moguće da u njoj ostane na dulji rok i bude lojalan partner?


– Reformisti su klijentelistička klika koja će se povezati s crnim vragom samo da ostane na bilo koji način u izvršnoj vlasti, tako da će Čačić opstati sa svima ako mu to donese dovoljan broj izvršnih mjesta. Koliko znam, već ucjenjuju Bosilja mjestima pročelnika i direktora javnih tvrtki.