Nova TV

ISTRAŽIVANJE Što građani misle o štrajku prosvjetnih radnika i tko je glavni krivac?

P. N.

Foto Nova TV

Foto Nova TV

Štrajk prosvjetara podržava 67% ispitanih građana, dok ih 29 % ne podržava. Vrlo je malo onih koji nemaju stav o ovoj temi - 4 posto, a zanimljivo, ne postoji značajna razlika u podržavanju štrajka neovisno o spolu, dobi, regiji…ili činjenici je li netko roditelj ili nijeČuli smo što je za sada rekla politika, a u istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Ipsos – otkrivamo što o štrajku misle građani. 


Točnije, imaju li sindikati potporu roditelja i ostalih građana u svojim zahtjevima?


 
Štrajk prosvjetara podržava 67% ispitanih građana, dok ih 29 % ne podržava. Vrlo je malo onih koji nemaju stav o ovoj temi – 4 posto, a zanimljivo, ne postoji značajna razlika u podržavanju štrajka neovisno o spolu, dobi, regiji…ili činjenici je li netko roditelj ili nije. 


 


Nešto manji broj, ali još uvijek većina, 53% ispitanika smatra kako prosvjetni radnici trebaju nastaviti tražiti povećanje koeficijenta složenosti posla i nastaviti sa štrajkom. Ne mali broj ispitanika 38% smatra da bi bilo dobro prihvatiti Vladinu ponudu.


 


Ova situacija traje već mjesecima, a sam štrajk više od mjesec dana, pa kao glavne krivce za to građani vide Vladu Republike Hrvatske, njih 36% ili konkretno Andreja Plenkovića, njih 23%. Sindikate smatra odgovornim 15 % ispitanih, a još manje ministricu Divjak – 5 %.


Foto Nova TV


Foto Nova TV 


Svi izazovi nastavničkog posla postali su vidljivi svakodnevnim ispovijestima ogorčenih prosvjetara o uvjetima rada, pa su novinari Nove TV pitali građane i o tome. Odgovor je gotovo jednoglasan – Da su prosvjetna zanimanja teška i zahtjevna slaže se 78% građana. 15 posto ispitanika se slaže s tvrdnjom da je to lagan i lagodan posao.


 


Iako je podrška prisutna, 64% građana svjesna je kako će biti teško ili iznimno teško nadoknaditi izgubljenu nastavu. Trećina ispitanika vjeruje da našim učenicima nadoknada neće teško pasti.


 


Roditelje su pitali, bude li se nastava nadoknađivala subotama, koliko je vjerojatno da će njihovo dijete ići na nadoknade, i njih 70% kaže kako vjerojatno hoće. Ali ima i onih koji i na samu najavu radnih subota kažu da njihovo dijete neće sudjelovati u tome. Takvih je 27 %. 


 


Postoje i druga rješenja, pa tako najviše roditelja, njih 25% preferira skraćivanje zimskih praznika i produljenje školske godine, njih 22% skraćivanje proljetnih praznika i produljenje školske godine, a 20% odabire produljenje školske godine isključivo u lipnju i nakon njega. 


Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom i nacionalno reprezentativnom uzorku od 600 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno jučer i danas (29.8. i 29. studenog 2019.). Pogreška mjerenja je +/-4%.