Objavljuje Dnevnik Nova TV

Istraživanje CROBAROMETAR za mjesec listopad: HDZ najpopularnija stranka, Plenković najpopularniji političar. Milanović gubi potporu

P. N.

foto Matija Habljak/PIXSELL

foto Matija Habljak/PIXSELL

Većina ispitanih građana, njih 54 posto, pokazuje istraživanje, ne podupire Vladine politike, a premijer Andrej Plenković može računati na potporu od 39 posto građana.Prema redovitom mjesečnom istraživanju CROBAROMETAR (za mjesec listopad), koji donosi Dnevnik NOVA TV u suradnji s agencijom IPSOS, Hrvatska demokratska zajednica još uvijek je, s potporom od 32,5 posto birača, najpopularnija stranka u Hrvatskoj.


Najjača oporbena stranka, SDP, više nije u padu. Pad je zaustavljen na potpori od 18,7 posto ispitanih birača. Na treće mjesto po popularnosti među ispitanim biračima vratio se Domovinski pokret, koji ima 8,4 posto potpore ispitanih birača, četvrti je Most kojeg podržava 7,3 posto ispitanih birača, a na peto mjesto pala je lijevo-zelena politička inicijativa MOžemo, koju podržava 6,7 posto ispitanih birača.


Ispod izbornog praga ostaje stranka Pametno s potporom od 3,8 posto, Živi zid s 2,1 posto potpore, HSS s 1,6 posto,  HSU s 1,5 posto te IDS i Stranka s imenom i prezimenom s 1,4 posto ispitanih birača. Ostale stranke imaju ispod jedan posto podrške ispitanih birača, a sve zajedno ih podržava 4,8 posto ispitanih. To su HRAST  (0,7 posto), HNS (0,5 posto), Reformisti (0,4 posto), Glas (0,1 posto). Neodlučnih birača manje je nego mjesec prije i sada ih je 9,9 posto.
Većina ispitanih građana, njih 54 posto, pokazuje istraživanje, ne podupire Vladine politike, a premijer Andrej Plenković može računati na potporu od 39 posto građana.


Pesimizam je čini se trajno stanje Hrvatske, uz par ekscesa. Tako listopad završavamo činjenicom da 63 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru. A njih 27 pak misli da smo puni optimizma. Ne zna 10 posto građana.


Predsjednik Milanović treći mjesec zaredom gubi potporu koju je imao na početku mandata. Sada većina građana ne odobrava njegov rad ili njih 53 posto, a odobrava 39 posto građana. Da ne zna kako bi se izjasnilo o Milanpovićevom radu odgovorilo je 8 posto ispitanih. Uz predsjednika je većina birača SDP-a, njih 77 posto, ali podupire ga i 49 posto Mostovih birača te 30 posto HDZ-ovih.


Vodeći dvojac u zemlji samo se izmjenjuje na vrhu liste popularnosti. Sada je najpopularniji Andrej Plenković o kojemu 51 posto građana ima pozitivan dojam, a njih 42 posto negativan. Gotovo identičan rejting ima Zoran Milanović kojega 51 posto građana odobrava, ali 43 posto ne odobrava. I jednom i drugom u mjesecu žestokih polemika rejting je porastao.


Raste rejting i Boži Petrovu o kojemu pozitivan dojam ima 45 posto građana, a njih 40 posto negativan. Peđa Grbin kao novi predsjednik počinje sa solidnom potporom, 40 posto građana o njemu misli pozitivno, a 35 posto građana ima negativan dojam o lideru SDP-a.


Miroslav Škoro također je popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 35 posto građana, a negativno njih 57 posto.


I na kraju liste lidera vodećih opcija nalazi se Tomislav Tomašević koji nije ni popravio ni pokvario osobni rejting i trenutačno 31 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 25 posto negativno.


Nezaposlenost je i dalje građanima najveći problem, to misli 25 posto njih. Zatim je tu korupcija i kriminal na visokoj razini što problemom smatra 20 posto građana. Gospodarsko-ekonomska situacija je za 16 posto građana problem, a korona za 9 posto građana. I na kraju, loš životni standard i niske plaće su za 5 posto građana najvažniji problem u zemlji.