Dobri rezultati

Istra planira od 1. veljače popuštanje mjera: “Moramo se pripremati za sezonu i staro-normalno”

Hina

Sasa Miljevic/PIXSELL

Sasa Miljevic/PIXSELL

Zahvala građanima jer je upravo sinergija građana i sustava omogućila da imamo danas takvu povoljnu epidemiološku situaciju",  poručio je Dino KozlevacSvega devet slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u posljednja 24 sata te stoga u županijskom Stožer civilne zaštite očekuje da bi od 1. veljače moglo doći do popuštanja mjera na području Istarske županije.


“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 330 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno devet novozaraženih osoba s područja županije. Za četiri osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe ok se kod tri osobe epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to dva iz Njemačke te jedan iz Zagreba” – naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalaze dvije osobe.


Od jučer se oporavilo 18 osoba, trenutno je u Istri 148 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, a pod mjerama samoizolacije su 883 osobe. Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju su 45 osobe, od kojih je osmero u respiracijskom centru.
Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite, na području Istre je prvom dozom cijepljeno više od jedan posto ukupnog stanovništva.


Kozlevac:  U veljači i ožujku trebali bi ući u zelenu zonu


“I dalje bilježimo pozitivne trendove, već peti tjedan nama su brojke u laganom, silaznom padu. Sve nam to daje optimizam da gledamo vedrije na cjelokupnu situaciju, jedino nas zabrinjava situacija u okruženju i ono što se događa u Europi. Stoga moramo biti oprezni jer imamo namjeru već od petka sagledati mjere koje bi se mogli otpustiti u Istri u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite” – rekao je u izjavi za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac


Dodao je kako nema potrebe inzistirati na popuštanju mjera do 31. siječnja jer je tu odluku donijela Vlada i tu, kako je rekao, “nema nikakvog manevra, i nema potrebe inzistirat na neku promjenu”. No, smatra Kozlevac, od 1. veljače istarski Stožer civilne zaštite očekuje da će se uvažiti prijedlog da se neke mjere ipak olakšaju.


“Mi bi u veljači i ožujku trebali ući u zelenu zonu kako bi mogli planirati Uskrs i iduću turističku sezonu te otvoriti djelatnosti i početi živjeti po modelu staro-normalno. Stoga zahvala građanima jer je upravo sinergija građana i sustava omogućila da imamo danas takvu povoljnu epidemiološku situaciju”,  poručio je Dino Kozlevac.