Uvođenje reda

Istra kreće u masovno rušenje bespravne gradnje. Samo u Vodnjanu zatvoreno čak 45 gradilišta

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Na području Vodnjanštine, kazao je gradonačelnik, gotovo svi popisani bespravni graditelji su stranciIstra prva kreće u masovno rušenje divlje gradnje, piše u subotu Večernji list, navodeći da je samo u Vodnjanu u dva tjedna zatvoreno 45 gradilišta, dok će prva rušenja bespravne gradnje biti u Umagu, Ližnjanu i Rovinju.


Najava glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da će za dva tjedna početi rušenje bespravno izgrađenih objekata na području Istre dočekana je u toj županiji, ali i u drugim dijelovima zemlje gdje postoje problemi s bespravnim graditeljima, kao melem na ranu.


To je i znak, smatraju mnogi, da se napokon ozbiljno i sustavno kreće u obračun s onima koji bez ikakvih dozvola, bez poštivanja urbanističkih rješenja, grade tamo gdje žele.
– Na području Istre uklanjat će se 14 objekata. Tri su na području grada Umaga, pet na području Rovinja i šest na području Ližnjana – kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić i dodao da je to tek početak rušenja i obračuna s bespravnim graditeljima.


Mikulić je na nedavnoj konferenciji na temu bespravne gradnje u organizaciji Glasa Istre u Medulinu gdje je s gradonačelnicima, načelnicima i županom razgovarao o aktualnom problemu, obećao pomoć.


Kada je u pitanju bespravna gradnja u Istri, u većini slučajeva riječ je o stranim državljanima koji kupuju zemljišta i potom bespravno grade.


Na području Vodnjanštine, kazao je gradonačelnik, gotovo svi popisani bespravni graditelji su stranci; Nijemci, Talijani, Slovenci, Austrijanci, piše novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak.