Izvjesna koalicija

Može li Istanbulska konvencija biti ozbiljna prepreka dogovoru Škore i HDZ-a? ‘Preko nekih stvari nećemo ići’

Zlatko Crnčec, Boris Pavelić

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Sigurno je da ima točaka od kojih naša koalicija sigurno neće odstupiti. A o detaljima ne bih govorio dok ne prođu parlamentarni izbori. Stajalište je HKS-a da Istanbulska konvencija nije ni trebala biti ratificirana, smatra Marijan Pavliček (HKS)Domovinski pokret Miroslava Škore i koalicija koju je okupio oko sebe ne isključuje mogućnost postizborne koalicije s HDZ-om Andreja Plenkovića, ali bi pregovori oko njenog mogućeg sklapanja mogli biti dugotrajni i složeni.


Jedna od točaka prijepora mogla bi biti i takozvana Istanbulska konvencija čija je ratifikacija, koju je provela HDZ-ova saborska većina, pod stalnim napadima desnih stranaka od kojih su neke mogući postizborni koalicijski partneri HDZ-a.


U toj stranci ni u neslužbenim razgovorima ne žele spominjati ovaj dokument u kontekstu stvaranja postizborne koalicije niti bi pristali na bilo kakva uvjetovanja u tom smislu. Međutim, da bi ova tema mogla biti važna u pregovorima, pokazuje izjava predsjednika Hrvatskih suverenista Hrvoja Zekanovića.
– Stajalište Hrvatskih suverenista se nije promijenilo. Istanbulska konvencija je jedan loš dokument. I ono što se njime moglo postići moglo se postići i hrvatskim zakonima.


S obzirom na to da je to jedan obvezujući dokument koji iznimno puno košta hrvatsku državu potrudit ćemo se da ga zamijenimo s hrvatskim zakonima koji bi bili učinkovitiji, a za Hrvatsku puno jeftiniji, a u kojima neće biti ni natruha rodne ideologije. A ako to znači deratifikaciju da, kaže Zekanović.


Lustracija i deratifikacija


Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Marijan Pavliček rekao je da je u ovom trenutku prerano govoriti o postizbornim pregovorima.


– O tome ne bih trenutačno ni govorio. Prerano je uopće i govoriti na koji način ići s nekim nakon izbora u suradnju i pod kojim uvjetima. Sad se stvarno baziramo što na svom izbornom programu što radu na terenu. Sigurno je da ima točaka preko kojih ova naša koalicija sigurno neće ići, odnosno od kojih sigurno neće odstupiti.


A o detaljima ne bih govorio dok ne prođu parlamentarni izbori. Stajalište je HKS-a da Istanbulska konvencija nije ni trebala biti ratificirana. Rodna ideologija je tada po prvi puta unesena u jedan dokument koji nije donio ništa dobrog. A to što vladajući govore da se radi o zaštiti žena od nasilja, mislimo da se stanje na tom području nije ništa poboljšalo, rekao je Pavliček.


Mijić: HDZ ne može vratiti glasače desnice

– HDZ ne može vratiti glasače desnice sa sadašnjim ljudima u vrhu stranke i politikom koju vodi. Korisnije bi im bilo da su se orijentirali prema SDP-u i prema centru i tu pokušali doći do glasova do kojih objektivno mogu, a desnicu kao prirodnog partnera pustili da uzme svoj dio. HDZ, dakle, sada dijeli već postojeći bazen u koji vjerojatno nikada ne bi išao sa SDP-om, dok, s druge strane, centar prepušta SDP-u ili srodnim opcijama koje će postizborno radije sa socijaldemokratima, rekao je glasnogovornik Škore u predsjedničkoj kampanji Mate Mijić.

Sam se Škoro nije jasno odredio prema konkretnoj sudbini Istanbulske konvencije u mogućim pregovorima, ali neki od članica i članova Domovinskog pokreta ili najavljenih kandidata na njegovoj listi jesu. Tako je televizijska novinarka i kandidatkinja Domovinskog pokreta u devetoj izbornoj jedinici (Zadar, Šibenik) gostujući prošli tjedan u emisiji »Bujica« jasno rekla da bi se Istanbulska konvencija trebala povući.


– Domovinski pokret zauzimat će se za lustraciju i deratifikaciju Istanbulske konvencije po poljskom i mađarskom modelu, rekla je Katarina Vidović Krišto.


Škoro je prije desetak dana spomenuo Istanbulsku konvenciju komentirajući dogovor Marijane Petir i Andreja Plenkovića o njenom angažmanu na listi HDZ-a.


– Prema vlastitoj izjavi, izabrala je svoj put ne želeći dodatno dijeliti desnicu. Kada je desnica u pitanju, pri tome sam za suradnju i otvoren za razgovore i dogovore, pogotovo međunarodne, ali ne može desnicu u Hrvatskoj predstavljati stranka koja je tako hladno isforsirala i ispotpisivala Istanbulsku konvenciju, Marakeški sporazum, koja odbija referendumske inicijative vlastitog naroda, rekao je Škoro početkom lipnja.


Pogrešan bazen


Predsjednik Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović je prilikom rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru govorio o načinu njenog povlačenja.


– Ima nešto dobro u tekstu Konvencije, naravno da ima. Primjerice članak 80 koji se zove otkazivanje. I u stavku prvom glasi – svaka stranka može u svako doba otkazati ovu konvenciju putem obavijesti upućenom glavnom tajniku Vijeća Europe.


Oni kao jedan od ciljeva svog političkog djelovanja vide i nastojanje da nakon sljedećih izbora budu dijelom one saborske većine utemeljene na istinskoj narodnoj volji koja će tu konvenciju otkazati. Za to postignuće nam ne treba ideološko sektaštvo, besplodna društvena i narodna polarizacija, te referendumski egzibicionizam putem čega će marginalne skupine tražiti svoj politički prostor.


Na ovom ne treba stranački parazitirati. Treba nam suverenistička politika i jasan stav. I izbori kao jedini instrument kojim se može iskazati stvarna narodna volja i raspoloženje, rekao je Hasnabegović u travnju 2018. godine.


Glasnogovornik Škore u predsjedničkoj kampanji Mate Mijić rekao je da smatra da će se suradnja između HDZ-a i Domovinskog pokreta pokušati ostvariti »jer HDZ nema veliki koalicijski potencijal, dok su Škoro i ljudi oko njega definitivno spremni kroz vlast mijenjati stvari«.


– Oni ne žele biti samo glasna opozicija. HDZ bi im po svakoj logici trebao biti prvi izbor za partnera u vlasti. Kako dani prolaze, HDZ ima sve manje šansi sastaviti parlamentarnu većinu.


Mislim da će osvojiti oko 50 mandata pa će dosta ovisiti o tome koliko će osvojiti Škoro i hoće li svi koji prođu s njegovih lista željeti dići ruku za novu vladu, rekao je Mijić. Dodao je da »HDZ ima pogrešnu strategiju jer pokušava zagrabiti u birački bazen desnice«.