Plenković objavio

Ispravljena nepravda: Prvom hrvatskom redarstveniku status ratne postrojbe

Hina

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELLPremijer Andrej Plenković u četvrtak je u Splitu na 32. godišnjicu postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik istaknuo njezin doprinos u Domovinskom ratu, podsjetio da je više od 60 pripadnika dalo život za Domovinu, te poručio kako je ta postrojba zaslužila da joj se dodijeli status ratne postrojbe.


Danas, 32 godine kasnije posebno je važno imati na umu doprinos pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika, što je bilo važno i ministrima Božinoviću i Medvedu pri raspravi o tome kako da se i njima da status ratne postrojbe, rekao je Plenković u Splitu na svečanoj akademiji u povodu 32. godišnjice osnutka Prvog hrvatskog redarstvenika.


Zahvalio je pripadnicima Prvog hrvatskog redarstvenika i njihovim obiteljima na svemu što su učinili i dali za slobodu Hrvatske.
Današnja svečana akademija, kazao je, prigoda je da se uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja spomenemo odvažnosti i hrabrosti pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika koji su se uključili u obranu domovine u trenucima kada još nije bilo ni balvana na cestama.


“Ta činjenica da ste tada napravili taj korak pokazuje koliko ste bili spremni, koliko ste bili odvažni i koliko ste osjetili ključni trenutak u povijesti hrvatskoga naroda i stvaranja hrvatske države i hrvatske slobode” poručio im je premijer Plenković istaknuvši zadovoljstvo ranije izrečenim – da im je motiv za to bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.


Također je rekao kako je današnja hrvatska policija izrasla iz postrojbe Prvog hrvatskog redarstvenika sposobna za brojne druge zadaće.


Hrvatska policija danas se, rekao je, itekako sposobna nositi i sa drugim zadaćama, istaknuo je – sprječavanjem nezakonitih migracija, osiguravanjem reda i sigurnosti unutar zemlje, čuvanjem vanjske granice, ispunjavanjem kriterija za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, sudjelovanjem u različitim policijskim misijama diljem svijeta.
“To govori da smo ustrojili snažnu policiju i da smo ustrojili snažnu Hrvatsku vojsku, a temelj toga je upravo doprinos hrvatskih branitelja, o kojima vodimo računa, koje uvijek s poštovanjem i dignitetom stavljamo u hrvatskom društvu na ono mjesto na kojem trebaju biti”, poručio je premijer Plenković.


Ministar unutarnjih poslova Davor  Božinović je u izjavi novinarima istaknuo kako  je priznanje statusa ratne postrojbe  Prvom hrvatskom redarstveniku “ispravljena nepravda” prema toj postrojbi. Podsjetio je kako su iz te postrojbe nastale prve specijalne postrojbe hrvatske policije i vojske  te antiteroristička postrojba Lučko.
Ministar hrvatskih branitelj a Tomo Medved je rekao kako je Prvi hrvatski redarstvenik  jezgra iz koje je nastala hrvatska policija. Podsjetio je i na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je za Prvi hrvatski redarstvenik rekao  da treba brinuti o zaštiti naših ljudi i sigurnosti  Hrvatske.