Josip Vitez

Ispovijest čovjeka koji je prokazao kriminal u požeškom HDZ-u: ‘Ne živim u iluziji da ću ikad više raditi u državnoj službi’

P. N.

Foto HRT

Foto HRT

Podnio sam žrtvu, ali ne žalim. Nadam se da će moj primjer biti poruka drugima - ne bojte se. Mislim da mi nemamo alternative. U takvoj smo situaciji u državi da je promjena nužna", rekao je Vitez“Bilo je teško sve to izdržati i živjeti sad već gotovo godinu dana, ali drago mi je da je to više završeno. Premda sam tada smijenjen, na Badnjak sam se probudio sretan” – ističe Josip Vitez, sada već bivši direktor požeškog Komunalca, koji je razotkrio namještanje poslova u režiji HDZ-ovog gradonačelnika Darka Puljašića i njegovog zamjenika Marija Pilona.


Vitez je na tom mjestu mogao sjediti godinama, biti gradonačelnikov poslušnik i odrađivati dogovorene poslove. No nije pristao.


“Ja uvijek biram teži put, jer je onaj laki vjerojatno nekome na štetu”, rekao je Vitez za HTV-ov Labirint.
Kaže kako je sa sjednice Nadzornog odbora na kojoj je ubrzo smijenjen doslovno izbačen.


“To je bila jedna prilično ružna scena. S te sjednice Nadzornog odbora sam doslovno izbačen. One ključne osobe u NO-u su znale što se događalo i unatoč tome oni dižu ruke. Tu su potpuno zanemarili ulogu NO-a u samoj firmi, koji treba pratiti zakonitost rada uprave društva”, dodaje Vitez, podsjećajući kako se radilo o slučaju projekta energetske obnove kojom je trebalo biti obuhvaćeno 45 zgrada u Požegi. Puljašić i Pilon imali su svoju listu izvođača, a Vitezu su namijenili zadatak da ih kontaktira, a da svaki od njih pribavi po još dvije dodatne ponude, koje bi bile skuplje od njihove.


Nakon što je do odbio uslijedili su pritisci i prijetnje – od poruka da će mu pasti glava i da će mu izvaditi utrobu, do mahanja mačetom ispred frizerskog salona supruge.


Unatoč svim pritiscima koje je doživio, Vitez kaže da treba podnijeti žrtvu.


“Pa i oni ljudi koji su stvarali ovu državu, koji su poginuli, s jednakim entuzijazmom su krenuli i uzeli pušku u ruke. Zašto bi mi bio problem isto to učiniti i izložiti sebe? Podnio sam žrtvu, ali ne žalim. Nadam se da će moj primjer biti poruka drugima – ne bojte se. Mislim da mi nemamo alternative. U takvoj smo situaciji u državi da je promjena nužna”, rekao je Vitez za HTV.