Školstvo

Ispitom iz hrvatskog jezika sutra počinju nacionalni ispiti za četvrtaše. Novost je da ih ovaj put pišu svi

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Učenici četvrtih razreda ispite će pisati iz tri predmetaIspitima iz hrvatskog jezika u ponedjeljak počinju nacionalni ispiti za učenike četvrtih razreda, a novost je da će ih do 8. ožujka umjesto u odabranim eksperimentalnim školama pisati svi četvrtaši, njih 37.007, a tjedan kasnije, od 11. ožujka i svi osmaši.


Učenici četvrtih razreda ispite će pisati iz tri predmeta, nakon hrvatskog jezika, 6. ožujka će pisati matematiku, a 8. ožujka na redu je priroda i društvo.


Provedba nacionalnih ispita počela je eksperimentalno u 81 školi, lani su ih prvi put pisali svi učenici osmih razreda, a sada tri godine od uvođenja uz osmaše u svim školama pišu ih i svi četvrtaši, kazao je Hini ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.
I za učenike osmih razreda, kojih je ove godine prema podacima NCVVO 40.760, prvi je na rasporedu ispit iz hrvatskog jezika, a polaže se 11. ožujka.


Dva dana poslije, 13. ožujka pišu prvi strani jezik, matematika je na rasporedu 15. ožujka, biologija 19., a fizika 21. ožujka. Povijest je na rasporedu 25. ožujka, geografija 26. ožujka, a kemija 27. ožujka.


Nacionalni ispiti ni ove se godine neće ocjenjivati ni na bilo koji način utjecati na ocjene, ali postignuća će biti unesena pod bilješku u e-Dnevniku, iskazana brojem bodova i odgovarajućim postotkom.


Dani kada se nacionalni ispiti pišu redoviti su nastavni dani. Škole, prema preporuci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ne bi trebale organizirati druge aktivnosti u dane pisanja nacionalnih ispita, a učenici taj dan ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere.


Učenici će ispite pisati u svojim učionicama, a i za njih vrijedi jednako pravilo kao i na državnoj maturi po pitanju mobitela i drugih elektroničkih uređaja (npr. pametnih satova) – neće ih smjeti imati uz sebe.


Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će opravdati, no naknadno ih neće morati pisati.