AZOP na Ibleru

Inspektori ušli u SDP, istražuje se tko je izradio pa potom izbrisao neovlaštenu bazu podataka simpatizera

Tihana Tomičić

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Iako još uvijek ne postoje konkretni dokazi tko je bazu uklonio, u novom vodstvu stranke smatraju da to ima veze s donedavnim tajništvomPredstavnici AZOP-a, državne Agencije za zaštitu osobnih podataka, bili su jučer u sjedištu SDP-a na Ibleru, gdje su započeli nadzor nad bazom podataka koju ova stranka ima za svoje simpatizere. Mnogo je onih koji za 1. maj, 8. mart ili Novu godinu dobivaju čestitke od SDP-a, kao i poziv na izbore, no radi se o bazi neovlaštenih podataka otkako su na snagu 2018. godine stupila europska pravila o GDPR-u.


Kako nam je potvrdio šef stranke Peđa Grbin, predstavnici AZOP-a došli su na Ibler i započeli nadzor, no prema njegovoj procjeni to može trajati i nekoliko tjedana, ili čak mjeseci. Naime, mediji su prošli tjedan objavili da SDP posjeduje vlastitu bazu podataka i aplikaciju pod nazivom SDP ERP, u kojoj se nalaze osobni podaci više desetaka tisuća hrvatskih građana, u mnogim slučajevima bez njihova znanja, čime se teško krši Opća uredba o zaštiti podataka. Postojanje takve baze podataka potencijalno predstavlja veliki problem za stranku, jer je neovlašteno baratanje podacima o adresama simpatizera, ili o njihovim rođendanima, kažnjivo, i to vrlo visokim novčanim kaznama.


No, problem s ovom bazom podataka je postao još veći kada je prilikom preuzimanja dužnosti otkriveno da ona više ne postoji, odnosno da je jednostavno uklonjena sa stranačkih servera. Iako još uvijek ne postoje konkretni dokazi tko je bazu uklonio, u novom vodstvu stranke smatraju da to ima veze s donedavnim tajništvom. No, u svakom slučaju, AZOP će prvo morati utvrditi je li postojala aplikacije SDP ERP, a potom i tko ju je uklonio sa servera, i s kojim ciljem, što bi moglo potrajati.
U međuvremenu, stranka se priprema da predsjednik Peđa Grbin ponovno u proceduru uputi prijedlog o kadrovskim promjenama vezanim uz funkcije SDP-ovaca u Saboru, što mu je na prvoj sjednici kluba zastupnika bilo srušeno.


Radi se o prijedlogu da se za potpredsjednicu Sabora iz redova SDP-a predloži Sabina Glasovac, a da Nikšu Vukasa, Erika Fabijanića i Renatu Sabljar Dračevac na čelu saborskih odbora zamijene Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk i Mirela Ahmetović. Hoće li iz drugog pokušaja to uspjeti, vidjet će se na novoj sjednici kluba zastupnika u četvrtak. Inače, Grbin se jučer sastao i s američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom, te su u izjavi zajedno osudili čin nasilja pred Vladom.