Istraga

Inspekcija zbog skandalozne zamjene identiteta pacijentica “češlja” KBC Split

Hina

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenile identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i DicmuPovjerenstvo za unutarnji nadzor splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) i inspekcija Ministarstva zdravstva su u toj zdravstvenoj ustanovi uzeli potrebitu dokumentaciju radi utvrđivanja okolnosti zamjene identiteta dviju pacijentica, doznaje se u KBC Split u petak kasno navečer.


Postoje dva nadzora tog slučaja – jedan obavlja Povjerenstvo za unutarnji nadzor splitskog KBC-a, a drugi inspekcija Ministarstva zdravstva, i oni na temelju preuzete dokumentacije proučavaju kronologiju događaja kako bi se utvrdile činjenice u vezi zamjene identiteta, rekli su neslužbeno u splitskom KBC-u.


Dodali su i da u KBC-u idućeg tjedna očekuju da će dobiti rezultate od oba nadzora.
U Ministarstvu zdravstva se doznaje kako je njihova inspekcija završila nadzor u splitskom KBC-u, da je u tijeku dodatna analiza dokumentacije i da će rezultati vjerojatno biti gotovi do kraja idućeg tjedna.


Zbog propusta zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, ravnatelj KBC Split Julije Meštrović je 11. svibnja ove godine ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku.


Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenile identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.


Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus, i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli sanitetom utvrđeno je da to nije njihova korisnica.


Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a jučer se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.
Čim je ravnatelj Meštrović to doznao otišao je u Seget do obitelji, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i sućut, dok je drugu obitelj kontaktirao njegov zamjenik.


Odmah nakon toga je o svemu obavijestio i ministra Beroša, potom pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC– a Split.