Provokacija

Incident na zagrebačkom biralištu: Zoran Milanović verbalno napadnut nakon glasovanja

Siniša Pavić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Evo vam komunjare! Sram vas bilo! Ni ruku niste dali predsjednici, a meni bi! Sram vas bilo! - viče 'gospodin'ZAGREB Dok su novinari, kamermani, fotoreporteri čekali predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića da im se obrati  nakon obavljene građanske dužnosti, pred njih je stao čovjek, birač, pa ih ničim izazvan počastio verbalnom paljbom koju bi se, u duhu viđenog zadnjih dana, dalo kolokvijalno nazvati i madžarevštinom.


– Čekate komunjaru! Komunjaru za predsjednika! – vikao je novinarima.


Ono što nije očekivao jest žestok odgovor suprotne strane. Suprostavili su mu se iz jednostavna razloga što ih je spriječavao u obavljanju njihova posla.
– Makni te se da možemo raditi – viču kamermani.


– Ne može mene nitko maknut! Komunjara da me makne!? Laže vas sviju! Šta je, šta se ti javljaš? – viče čovjek na sedmu silu.


Tad izlazi Milanović. Dovoljno da se tirada dotičnog nastavi. Milanović mu kreće miroljubivo pružiti ruku. Ovaj to odbija.


– Evo vam komunjare! Sram vas bilo! Ni ruku niste dali predsjednici, a meni bi! Sram vas bilo! – viče ‘gospodin’.


– Ugodan dan. Moj naklon – okončava sve Milanović.


Čini to pristojno na popriličan razočaranje suprotne strane koja odlazi glasati. Milanović veli novinarima kako ovo što se dogodilo nije slučajno, već je posljedica.


– Ovakvi huligani ne mogu me izbaciti iz takta. S tim normalno živim već 20 godina. Nema veze, ovo je slobodna zemlja, udahnite zrak koji dolazi i izađite na izbore. Važno je da baš svatko izađe na izbore. Ovi izbori nisu obračun ni s kim nego naprosto nastojanje da budemo normalna, pristojna zemlja u kojoj će i ovakvi tipovi imat pravo galamiti, ali neće bit većina – komentirao je verbalni napad Milanović.


Pitali su novinari Milanovića što mu je bio najbolji, a što najteži trenutak u kampanji.    


– Šest mjeseci je bilo lijepo. Išao sam po zemlji i stajao čvrsto na zemlji, razgovarao s ljudima, uživao na određen način i moram priznati da je ovo prvi incident. Ovo se nije dogodilo šest mjeseci nijednom, nego danas na biračkom mjestu. Ovaj galamdžija poslan je ovdje i to je sve režija iz istog studija. Ako šest mjeseci ideš po zemlji i nitko ti ne uputi nijednu grubu riječ, nego se to dogodi danas, to znači da su živci slabi. Ovo nije nestabilan čovjek, ovo je provokator – kazao je Milanović.


I taman kad je davanje izjave završilo, eto s birališta onog koji galami. Sa smješkom dobacuje novinarima da slikaju njega.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆSnimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆSnimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ