Riječki znanstvenik

Imunolog Pero Lučin: “Čak 238 tisuća starijih od 65 godina nije cijepljeno”

Barbara Čalušić

Prof. dr. Pero Lučin / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Prof. dr. Pero Lučin / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Nema dileme da ćemo pobijediti virus, samo je pitanje s koliko žrtava. Osobno sam stava da broj žrtava mora biti što manji. Svim se sredstvima moramo boriti, kažeImunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin jučer je izjavio da Hrvatska i dalje ima velik broj ljudi koji se nisu cijepili.


– U ovoj bitki, koja dugo traje, potrebno je puno reda i dobre organiziranosti. Nema dileme da ćemo pobijediti virus, samo je pitanje s koliko žrtava. Osobno sam stava da broj žrtava mora biti što manji. Svim se sredstvima moramo boriti.


Najbolji je način cijepljenje, ali očito imamo još velik broj onih koji se nisu cijepili. Tu su i maske i socijalna distanca, to isto treba uzeti u obzir. Preko ljeta smo se opustili, ali sada se okupljamo u zatvorenijim prostorima.
Virus nije promijenio svoje ponašanje, osim što je postao zarazniji. Čak 238 tisuća starijih od 65 godina nije cijepljeno, rekao je Lučin, upozorivši da se u istočnom dijelu Europe intenzivno širi infekcija što bi moglo rezultirati još zaraznijim varijantama virusa.


Komentirao je i nova cjepiva koja su najavljena do kraja godine.


– To je sigurno rješenje, ali i postojeća cjepiva nisu loša. Protutijela koja se stvaraju još su uvijek prilično učinkovita protiv novih sojeva. Bitno je da je tehnologija stvaranja cjepiva razvijena, pa se ono može prilagođavati novim sojevima. Imamo osam cjepiva koja se koriste, ali zapravo imamo 20-ak cjepiva koja su završila sve faze kliničkih ispitivanja te će uskoro postati dostupna. Imamo oko 115 cjepiva koja se intenzivno testiraju te se njih skoro 200 razvija u laboratorijima.


Nije upitno to hoćemo li se moći boriti s virusom, već je pitanje uz kolike žrtve, poručio je Lučin.