Evolucijski skok

Imunolog o novom omikron soju korone: “Znatno je mutirao, ali to može biti i dobra stvar”

Portal Novi list

Kristian Vlahoviček / Foto Screenshot N1

Kristian Vlahoviček / Foto Screenshot N1

Može nam donijeti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vijestiZbog novog soja uvode se nova pravila na granici. U Hrvatsku ne mogu ući osobe koje stižu iz nekoliko zemalja s juga Afrike i Hong Konga. Naši državljani koji stižu iz ovih zemalja moraju u 14-dnevnu karantenu.


Zbog soja s 30-ak mutacija oglasio se alarm u cijeloj Europi.


Znanstvenike je zabrinuo toliki broj mutacija.


O zaraznosti ne znamo ništa
“O zaraznosti novog soja ne znamo ništa. Znamo da je novi soj znatno mutirao što upućuje na veći evolucijski skok.


To nam govori da bi taj soj mogao imati različita svojstva ali ne znamo kakva će ta svojstva biti”, rekao je za Novu TV Luka Čičin Šain, virusni imunolog, s centra za infektološka istraživanja Helmholtz.


Imunolog Činič Šain podsjeća da cjepiva smanjuju i rizik od zaraze i širenja virusa. Prije cjepiva imali smo i škotski i britanski soj i nebrojeno mutacija.


“Mimo tih sojeva imali smo jedan velik broj manje važnih varijanti koje su bile od nekog interesa, a za koje su praćenjem znanstvenici WHO utvrdili da sojevi ne postaju dominantniji”, rekao je Čičin Šain.


Možda je to i dobra vijest


Zbog tolikog broja mutacija virus svakako treba pratiti s oprezom, smatra i profesor Kristian Vlahoviček s PMF-a. Može nam donijeti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vijesti.


“Lako može značiti i to da je to jedna od mutacija koja će biti slijepo crijevo za virus, evolucijsko slijepo crijevo možda je sad žarište u Južnoj Africi, ali će zamrijeti jer se pokazuje da takav virus nije dovoljno kompetitivan s virusima koji kolaju u populaciji”, rekao je Vlahovček.


Zato laboratoriji diljem svijeta sada novi soj istražuju punom parom.


Svjetska zdravstvena organizacija novi soj nazvala je prema grčkom slovu – omikron.


Poručuju da preliminarni podaci pokazuju kako ovaj soj predstavlja veći rizik od ponovne zaraze, javlja Nova TV.