Sustav pod pritiskom

Imate simptome, a nemate koronu? Možda je u pitanju RSV, evo o kakvoj se bolesti radi

Orjana Antešić

foto: Vedran Karuza

foto: Vedran Karuza

Problem u borbi s koronom trenutno predstavlja činjenica da su mnogi djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i KBC-a Rijeka na bolovanjuRIJEKA – U Hrvatskoj je jučer PCR testom zabilježen 10.701 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 36 osoba. Na bolničkom liječenju je 1.805 pacijenata, od kojih na respiratoru njih 199. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze jučer je u Hrvatskoj tako bio 64.097.


Epidemija zaraze koronavirusom bukti i u Primorsko-goranskoj županiji, o čemu svjedoče duge kolone vozila pred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo na Mlaki prethodnih dana, a gužve je bilo i jučer.


Prema podacima Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, jučer je evidentirano rekordnih 1.287 novih slučajevih zaraze.
– Sukladno očekivanjima, omikron soj virusa se jako brzo proširio, računamo da smo sada na vrhuncu epidemije, ali je teško prognozirati koliko će taj vrhunac još trajati. Predviđamo ne dulje od nekoliko tjedana, ocijenio je jučer glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević.
Unatoč gužvama i povećanoj potrebi za PCR testiranjem, Rončević kaže kako u Zavodu uspijevaju održati dosadašnji tempo uzimanja i obrade briseva.


Prema njegovim navodima, čak i na vrhuncima opterećenja dolazaka na uzimanje uzoraka ne čeka se više od sat vremena, a nalazi testa su i dalje gotovi isti dan ili najkasnije drugi dan, odnosno unutar 18 sati od prispjeća uzoraka u laboratorij.


Rončević priznaje da nije lako jer su i u samom Zavodu pogođeni koronom, no uspijevaju se, kaže, nositi s pomanjkanjem kadra koji je završio u izolaciji ili samoizolaciji.
– Još uvijek se uspijevamo organizacijski nositi s manjkom raspoloživog osoblja, tako da sve kadrovske resurse preusmjeravamo na ono što je u ovom trenutku najpreče i najpotrebnije, a to su cijepljenja i testiranja na koronavirus, premda je naš spektar uloga vrlo širok, dodaje Rončević.


Omikron soj preuzeo je primat i prema ocjeni ovog epidemiologa evidentno je da pogađa sve one koji su nedovoljno imuni, pa tako i one koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni prije više mjeseci.


Prema riječima Rončevića, vrlo blagi oblik bolesti ili asimptomatski slučajevi češća su pojava kod onih koji su nedavno cijepljeni ili preboljeli COVID-19, ili pak boosterirani trećom dozom cjepiva.


– Iz toga zaključujemo da s cijepljenjem treba nastaviti, bez obzira što smo trenutno na još jednom vrhuncu vala zaraze. Trebamo biti pripremljeni za neki sljedeći val koji moguće donese novu varijantu virusa, zaključuje Rončević.


Uz slučajeve gripe, kojih je zasad u Primorsko-goranskoj županiji službeno evidentiran vrlo mali broj, Rončević ukazuje da ima i drugih viroza koje pritom izazivaju kliničku sliku sličnu gripi i koroni, kao primjerice respiratorni sincicijski virus (RSV) koji nakon početnih, akutnih simptoma, kao što su začepljen nos, glavobolja i curenje iz nosa, zna uzokovati zaostali kašalj dulje vremena.


Broj hospitaliziranih pacijenata u riječkom KBC-u pao je ispod 100, prema posljednjim podacima na liječenju od COVID-19 bolesti ih je 98, ali su zato na respiratoru zabilježana dva pacijenta više nego prethodnog dana, ukupno osam. Ohrabruje što je udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u ponovnom smanjenju te iznosi niskih 0,99 posto.


Ravnatelj Alen Ružić ocjenjuje stanje u KBC-u Rijeka stabilnim. Bez obzira na trenutačni, manji pritisak na bolničke kapacitete, u KBC-u Rijeka nastavljaju održavati visok stupanj pripravnosti kako bi, bude li potrebno, mogli adekvatno odgovoriti na povećan priljev COVID-pacijenata, a isto tako na dnevnoj bazi pružati potrebnu medicinsku skrb svim ostalim pacijentima, navodi Ružić, koji je iskoristio priliku da zahvali svim zaposlenima na trudu i naporu koji ulažu da bi cijeli sustav funkcionirao, pa i u uvjetima manjka osoblja, s obzirom na to da su krajem ovog tjedna 144 djelatnika KBC-a privremeno bila »izvan stroja« zbog zaraze koronavirusom.