Zeleno-lijevi blok

“Imamo pandemiju seksualnog nasilja nad ženama”

Hina

Foto Facebook Možemo

Foto Facebook Možemo

Tražimo, dodala je Rada Borić, i da teret dokazivanja ne bude na ženama, kao i izmjenu u Kaznenom zakonu da zločin protiv žena ne može zastarjetiKlub zastupnika Zeleno-lijevog bloka upozorio je u srijedu da danas imamo pandemiju seksualnog nasilja nad ženama te je upozorio na slučajeve zataškavanja na Sveučilištu i HRT-u, pozvavši da se u Saboru otvori rasprava o tome.


“Ne postoje dobri instituti da bi žene imale sigurno mjesto gdje bi mogle prijaviti spolno uznemiravanje ili zlostavljanje. Na Akademiji dramskih umjetnosti od 27 prijava, šest prijava su žene potpisale imenom i prezimenom, a žene traže siguran način da mogu prijaviti anonimno jer im garantira sigurnost”, kazala je Rada Borić na konferenciji za novinare u Saboru.


Tražimo, dodala je, i da teret dokazivanja ne bude na ženama, kao i izmjenu u Kaznenom zakonu da zločin protiv žena ne može zastarjeti, odnosno, da se briše rok od tri mjeseca u kojem moraju prijaviti događaj.
Apelirala je na javnost da ne umanjuje slučajeve seksualnog zlostavljanja, govoreći o neprimjerenom ponašanju, jer je i to seksualno zlostavljanje.


Tražimo da se ozbiljno pristupi nasilju jer danas imamo pandemiju seksualnog nasilja nad ženama, a čini se da nikoga ne zanima možemo li naći cjepivo protiv te pandemije, upozorila je Borić, podsjećajući na slučajeve u HUP-u, policiji, ADU i HRT-u.


Damir Bakić ustvrdio je da svjedočimo vrlo velikom valu prijava za seksualno uznemiravanje, čak i nasilje, na Sveučilištu u Zagrebu, što su, ističe, pojave kojima se moramo najenergičnije suprotstaviti i svim snagama priskočiti u pomoć žrtvama, a krivce energično sankcionirati. To je posebno važno da učini sveučilišna, akademska zajednica jer je na njoj posebna odgovornost da odlučno pokaže svoje protivljenje i nultu stope tolerancije prema takvim pojavama, kazao je.


U Rektoratu se, međutim, događa nešto sasvim suprotno i rektor je nedavno zataškao jedan takav slučaj.


Unatoč prijavi koju je oštećena kolegica potpisala i uredno urudžbirala, rektor nije poduzeo ništa nego je, štoviše, zloupotrijebio svoju ovlast i kolegu koji je bio optužen za seksualno uznemiravanje osobno je predložio Senatu Sveučilišta, ne upozoravajući na taj ozbiljni slučaj, da se izabere u najviše akademsko zvanje profesora emeritusa.


Još gore, rektor se medijski obrušio na tadašnju dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović Štetić i novinarku koja se usudila pisati o tom slučaju, posluživši se javnim difamacijama, istaknuo je.


“Rektor Damir Boras ovime je još jednom počinio nesagledivo veliku štetu i sramotu Sveučilištu, što ga diskvalificira za obnašanje te dužnosti. Sada je odgovornost na Senatu i Savjetu Sveučilišta i ne reagira li Senat na ovu vrlo ozbiljnu situaciju, može se zaključiti da preuzima suučesništvo u ovom slučaju”, poručio je Bakić.


Sandra Benčić kazala je da je riječ i o dvije javne ustanove, Sveučilištu i HRT-u, koje su ključne za osiguranje javnog interesa građana Hrvatske i koje su financirane javnim sredstvima. Stoga imaju osobitu dužnost čuvati čast i ugled tih institucija, no, to se ne događa, ocijenila je.


Imamo vrlo ozbiljne slučajeve zataškavanja seksualnog uznemiravanja na HRT-u koje završavaju odbijanjem Uprave da se osnuje neovisno povjerenstvo kojem bi žene mogle anonimno, u zaštiti, prijaviti što im se i od koga dogodilo nego se inzistira da se suočavaju sa svojim zlostavljačima. Nastavljaju se zakopavati još dublje u situaciju eklatantnog primjera institucionlanog nasilja i stvaranja apsolutno nesigurne atmosfere za žene koje tamo rade, upozorila je.


Zgrožena sam činjenicom da je moguće da institucije koje odgovaraju Hrvatskom saboru provode takvu vrstu nasilja i da to otvoreno potvrđuju, poručila je Benčić.


Pozvala je kolege zastupnike da se u Saboru otvori rasprava o zataškavanju seksualnog nasilja na HRT-u i pitanje smjena koje se tamo moraju dogoditi.