Zasad bez objave

Imamo detalje koalicijskog sporazuma. Na “papir” stavljeno pet točaka na kojima je DP inzistirao kod HDZ-a

Tihana Tomičić

Foto Davor Javorović PIXSELL

Foto Davor Javorović PIXSELL

Političke odluke razmatrat će se na koordinaciji vladajuće koalicije koja će se održavati jednom tjednoIako su mediji o koalicijskom sporazumu HDZ-a i DP-a već počeli pisati da je kao Jeti – tvrdi se da postoji, ali ga nitko nije vidio, ipak se korak po korak uspijeva saznati što u tom dokumentu, potpisanom prošloga tjedna uoči formiranja vladajuće većine, zapravo stoji. Ni neki raniji sporazumi takvog tipa nisu bili objavljivani, pa ni onaj s HNS-om, a u HDZ-u su procijenili da nije potrebno objaviti ga ni sada jer je sve sumirano u programu Vlade, ali obrisi se sad ipak naslućuju.


U pregovorima koji su se vodili prije formiranja nove Vlade, koja je sazdana na potpuno novim osnovama i s novim koalicijskim partnerom DP-om, premijer Andrej Plenković ušao je s idejom da se s novim partnerima ide na dogovor ondje gdje ima najmanje suprotstavljenih stajališta. Pristao je da SDSS ostane izvan vladajuće većine, na što je Milorad Pupovac u ime SDSS-a na kraju i sam pristao, a svoj neutralan položaj izrazio je i suzdržanim glasanjem o Vladi u Saboru.


Teme budućnosti


U razgovorima s DP-om, vrh HDZ-a je potom sugerirao da se dogovore oko tema budućnosti umjesto tema prošlosti – u prijevodu, da se ne inzistira na ideološkim temama koje bi mogle postati sporne, pa je zato DP na kraju odustao od zahtjeva za resorima obrazovanja i kulture. Da su dobili te resore, problematizirale bi se teme koje bi stvarale društvene konflikte, a bit je Vlade da bude stabilna i radi posao za koji je izabrana. Na tim bi temama ojačao sukob s lijevim strankama, pa bi se iz fokusa izgubilo bitno, stoga je DP-u ponuđeno da vodi resore gospodarstva, poljoprivrede i demografije.
Tako je u sporazumu izrijekom navedeno nekoliko točaka koje su za DP bile itekako bitne, a to su ugrubo tri teme – nestali i procesuiranje ratnih zločina, potom interpretativna izjava oko Istanbulske konvencije, i na koncu otvaranje dijela Hrvatskog povijesnog muzeja za odjel kojim će se komemorirati sve žrtve totalitarizama – nacističkog, fašističkog, ali i komunističkog, što je bio izričiti zahtjev DP-a.


Izrijekom, u sporazumu se spominje provedba aktivnosti u vezi s pronalaženjem nestalih osoba, osnaživanje pravosudnih tijela radi veće učinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina, potom ulaganje u opremanje hrvatske policije radi osnaživanja kapaciteta zaštite granica i sprečavanja ilegalnih migracija, razvijanje kulture sjećanja i osuda svih zločina, ali i razrada najboljih modela u vezi s pohađanjem kraćeg tečaja radi pružanja vojnih sposobnosti iz domene civilne zaštite.


Radićeva uloga


Za DP je važan bio i proces regionalizacije s obzirom na to da je to stranka koja bazu praktički ima u jednoj regiji, Slavoniji, a kad je riječ o možda najistaknutijoj ideološkoj temi, to je formulacija koja kaže da će se pratiti primjena interpretativne izjave uz Istanbusku konvenciju kojom se otklanja obaveza uvođenja rodne ideologije, a to pak znači da se ona neće nametati u pravnom i obrazovnom sustavu. Vjerojatno će zbog ove točke lijeva oporba najburnije reagirati, no s druge strane Istanbulska konvencija normalno ostaje na snazi, kao i ista regulativa kao dosad oko prava na pobačaj, statusa istospolnih zajednica itd.


Iako sporazum nije formalno objavljen, ipak je dakle dosta toga o funkcioniranju nove izvršne vlasti poznato, a ključno je da će se političke odluke razmatrati i donositi na koordinaciji vladajuće koalicije koja će se održavati jednom tjedno, najvjerojatnije utorkom. Na koordinaciji sjedit će i glavni operativac Domovinskog pokreta Mario Radić koji je odbio ući i u Sabor i u Vladu, ali u stranci je zadužen za operativnu provedbu njihovih politika.


Patrik Macek/PIXSELL


Vlada je već održala svoju prvu sjednicu u ponedjeljak i sve je prošlo glatko, ali iako su takve koordinacije najavljene za utorak svakog tjedna, jučer takav sastanak nije održan. Rečeno je kako su DP-ovi ministri izbrifirani na dan održavanja Vlade, u ponedjeljak, pri primopredaji u ministarstvima. Iako će još jedna sjednica Vlade biti održana ovoga tjedna, u petak, u vrhu HDZ-a i Vlade smatraju kako nema potrebe da se ovog tjedna saziva bilo kakva koordinacija, jer je idući tjedan praznik, Dan državnosti i Tijelovo, a potom svi sudjeluju u finišu kampanje za Europske izbore koji se održavaju 9. lipnja, a na kojima HDZ i DP nastupaju s odvojenim listama kao izborni suparnici. Zbog toga ni Sabor neće zasjedati naredna dva tjedna, sve do iza europskih izbora 9. lipnja. Da li će se dotad održati takav koalicijski sastanak, nije još potvrđeno.


Svi zadovoljni


– Ništa ne brinite, sve što je predviđeno u programu Vlade i koalicijskom sporazumu bit će realizirano, izjavio je jučer u Saboru zastupnik HDZ-a Nikola Mažar. S druge strane, ministri DP-a su zadovoljni, pa je tako ministar demografije i iseljeništva Ivan Šipić rekao za N1 da sve ide kako treba, da održava sastanke s ljudima u resoru i da je započeo s poslom te da je vrlo zadovoljan.


Na prvom koalicijskom sastanku, kad god on bude održan, glavni ljudi DP-a izaći će pred premijera sa zahtjevom da se državni proračun što prije rebalansira kako bi se u njega uvrstile one izmjene koje se tiču novih, odnosno njihovih resora.


Premijer Plenković je to sinoć i potvrdio, rekavši kako će u budžetu doći do određenih prilagodbi.


– Trenutno smo u fazi da se trojica novih članova Vlade iz Domovinskog pokreta detaljno familiziraju s novim resorima pa ćemo nastaviti zajedno provoditi program Vlade. Doći će do određenih prilagodbi i nastojat ćemo realizirati ciljeve zajedničkog programa pa će u tom kontekstu sigurno biti mjesta za realizaciju projekata koji se tiču poljoprivrede, demografije i iseljeništva, kazao je Plenković.


Dretar u Ministarstvu poljoprivrede


Foto Davor Kovačević


Zasad je poznato da će u onim ministarstvima gdje HDZ ima ministre, a takvih je 15 od ukupno 18, Domovinski pokret dati svoje kadrove za državne tajnike, i obrnuto. Tako će u novom resoru demografije državna tajnica ostati dosadašnja čelnica državnog ureda za demografiju Željka Josić, a spominje se i kako u Ministarstvu poljoprivrede jedno mjesto očekuje Davor Dretar, koji na ovim izborima nije uspio ući u Sabor pa sad traži mjesto u DP-ovoj kvoti u izvršnoj vlasti.


U HDZ-u kažu kako će se ta mjesta popunjavati kroz naredne tjedne i da nema žurbe u tom procesu.