U školama skeptični

Ima li samotestiranje školaraca smisla? ‘I kod mjerenja temperature je bilo roditelja koji su pisali svašta…’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Goran Stanzl / Patrik Macek PIXSELL

Foto Goran Stanzl / Patrik Macek PIXSELL

Neki su pisali izmjerenu temperaturu djeteta za tjedan dana unaprijed. Bojim se da u praksi to neće biti onako kako se želi, upozorava TrinajstićZbog rapidnog širenja omikrona među učeničkom populacijom, a posljedično i sve većeg broja učenika koji završavaju u samoizolaciji, u školama će se ubrzo uvesti nova epidemiološka mjera. Riječ je o samotestiranju učenika brzim antigenskim testovima na tjednoj bazi, a u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu da će testove koji će se distribuirati školama te će ih one dijeliti roditeljima, platiti država. To će mjesečno koštati oko 20 milijuna kuna.


– Procjena je da je za provedbu mjere potrebno nešto manje od 3 milijuna testova mjesečno, za što je potrebno izdvojiti iznos od oko 20 milijuna kuna. Planirano je da se s mjerom krene što prije, čim budu nabavljeni testovi, kažu u Ministarstvu.


Dalje objašnjavaju da će se samotestiranje učenika na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima provoditi kod kuće, zatim će roditelji i skrbnici prijavljivati rezultate testiranja odgojno-obrazovnoj ustanovi i to na način da u slučaju da je test pozitivan o tome obavještavaju razrednika učenika koji obavijest prosljeđuje ravnatelju ili osobi koju on za to ovlasti, a u slučaju negativnog rezultata testa, roditelj ili skrbnik u djetetovu bilježnicu zapisuje da je rezultat testiranja negativan, što razrednik provjerava svaki ponedjeljak.


Prvi korak
– Ukoliko takav zapis i potpis roditelja ne postoji, u slučaju pojave pozitivnog učenika u tom razrednom odjeljenju izriče se mjera samoizolacije, osim ako su izuzeti od karantene sukladno uputama HZJZ-a. Škola će osigurati i predati roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja. Samotestiranje na SARS-CoV-2 je dobrovoljno i besplatno i obavlja se jednom tjedno, preporuka je ponedjeljkom, početkom prvog sata nastave. Kada se na neki drugi način, neovisno o rutinskom samotestiranju u školi, utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2, odmah po saznanju o pozitivitetu provodi se dodatno samotestiranje tog razrednog odjela, neovisno o već provedenom samotestiranju, pojašnjavaju u Ministarstvu.


Od rutinskog samotestiranja bit će oslobođeni učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama HZJZ-a te će se takvi učenici testirati samo u slučaju pozitivnog testa tijekom rutinskog samotestiranja kod drugih učenika u istom razrednom odjelu.


– Nabava brzih antigenskih testova ide putem Stožera civilne zaštitite. Distribuciju brzih antigenskih testova obavlja Civilna zaštita u suradnji s nastavnim zavodima i njihovim ispostavama prema tablici koju joj dostavi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koja sadržava količinu i adrese ustanova na koju je testove potrebno dostaviti. Daljnju distribuciju obavlja škola u organizaciji ravnatelja, ističu u Ministarstvu.


Epidemiolozi takvu mjeru podržavaju, jer kako navodi Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, takvu je mjeru predlagao još krajem prošle godine.


– Obrazovni i gospodarski sustavi opterećeni su zbog mjera samoizolacije. Predlagao sam da se, osim u posebno osjetljivim kolektivima poput zdravstva i socijalne skrbi, ukine mjera samoizolacije i uvede širokodostupno antigensko testiranje, a ovo je sada prvi korak koji je na tom tragu. Organizacija tog testiranja veliki je izazov i takav obujam testiranja ne može se uvesti preko noći. To neće značiti apsolutnu sigurnost, ali hoće solidniju sigurnost uz manje teže posljedice od onih koje nosi samoizolacija, kaže Rončević.


(Ne)savjesni roditelji


Brzo antigensko testiranje učenika, dodaje, bit će odgovornost roditelja te će se računati na njihovu savjesnost, a upravo je ta roditeljska savjesnost ono o čemu ravnatelji škola na temelju dosadašnjih iskustava imaju oprečna mišljenja, jer kako navodi ravnatelj OŠ Pehlin Željko Šimunić, bit će to isto kao s epidemiološkom mjerom mjerenja temperature učenika koje se dio roditelja nije pridržavao.


– Situacija u školama nikako nije dobra. U našoj školi je trenutno devet razrednih odjela u samoizolaciji i dvije skupine produženog boravka. Zatražili smo od Stožera civilne zaštite prelazak na C model nastave, jer se više s tim ne možemo nositi. Međutim i dalje ima roditelja koji šalju djecu u školu s temperaturom ili respiratornim problemima. Istina je da su neodgovorni roditelji u manjini, ali dovoljna je jedna jabuka da pokvari cijelu vreću. Radim 40 godina u školi i ovakvu situaciju ne pamtim. Prošli smo i rat i zbrinjavali po 46 djece u jednom razredu, ali sve je nekako išlo. Ovo se sad širi kao požar, navodi Šimunić.


Predsjednik Vijeća roditelja te škole Bruno Trinajstić dodaje da osobno pozdravlja uvođenje brzog antigenskog testiranja učenika, jer to će značiti i bolji način provođenja nastave, no kaže i da se pribojava da je ta zamisao u praksi malo teže provediva.


– Oni roditelji koji su striktno za provođenje epidemioloških mjera i koji žele nešto napraviti za djecu, oni će to bez iznimke i provoditi, ali s druge strane znamo kako je to išlo s mjerenjem temperature i da je bilo roditelja koji su pisali svašta, pa i izmjerenu temperaturu djeteta za tjedan dana unaprijed. Bojim se da u praksi to neće biti onako kako se želi, upozorava Trinajstić.


Činjenicu da će sve pasti na odgovornost roditelja potvrđuje i ravnateljica OŠ »Nikola Tesla« Tatjana Bandera Mrakovčić.


– Mislim da je većina roditelja odgovorna i do sada smo imali praksu da roditelji u slučaju pojave simptoma naprave kućni test i ukoliko se pokaže da je dijete pozitivno, odmah javljaju u školu. S obzirom na to da još nismo dobili nikakvu uputu Ministarstva, ne znamo detalje oko provođenja ove nove epidemiološke mjere, zaključuje ravnateljica.