Izvrgnut kritikama

Ima li Plenković pravo nazivati glavnu državnu odvjetnicu? ‘Nije to zadiranje u DORH, to je vođenje DORH-a’

Dražen Ciglenečki, Zlatko Crnčec

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Ne smije biti dvostrukih aršina, to je poanta. Hrvoj Šipek je primila na znanje moje informacije, rekao je PlenkovićZAGREB – Premijer Andrej Plenković ponovo je nezadovoljan ponašanjem Državnog odvjetništva i zato je u ponedjeljak telefonski nazvao glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek.


Razlog je bio taj što DORH, izjavio je Plenković nakon jučerašnjeg sastanka čelnika parlamentarne većine, nije reagirao na učestale izjave predsjednika Zorana Milanovića o tome da su saborski zastupnik Hrvoje Zekanović i ministar Mario Banožić prekršili zakon, prvi primajući mito, a drugi pogodujući nekim državnim najmoprimcima, te da bi potonjeg trebalo »utamničiti«. Prije dvije godine predsjednik Vlade poručio je Državnom odvjetništvu da očekuje da se »procesuiraju i oni koji su vezani za SDP«, spominjući pritom konkretan primjer »javne nabave oko Europske prijestolnice u Rijeci«.


Tada je idući dan DORH priopćio da je »zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti«. Kako je ovaj put izostalo njihovo očitovanje o Milanovićevim izjavama o Zekanoviću i Banožiću, premijer je smatrao potrebnim nazvati glavnu državnu odvjetnicu i upozoriti je na dvostruke kriterije.


Političko huškanje
Da je to učinio, Plenković je sam izvijestio javnost. U razgovoru s novinarima u ponedjeljak po završetku sjednice Predsjedništva HDZ-a, dobio je pitanje o pobačaju, a on je prvo kazao nešto o svojoj komunikaciji sa Zlatom Hrvoj Šipek.


– Zaboravio sam jednu stvar. Ljubazno molim DORH da ne sluša političko huškanje na aktivnost neovisne pravosudne institucije, koje protivno svim načelima diobe vlasti čini gospodin koji ima podršku iz Moskve da blokira Finsku i Švedsku pri ulasku u NATO. Ne sjećam se da je bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH, a to kažem i Hrvoj Šipek s kojom sam se čuo danas i rekao joj da je nedopustivo da se takvo nešto radi, rekao je premijer prije dva dana.


Onda je jučer, premda u pravilu nakon sastanaka vladajuće koalicije on ne izlazi pred novinare, dodatno pojasnio pozadinu svog kontakta s glavnom državnom odvjetnicom.


– Bili smo proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane ovog ruskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića, radeći nevjerojatan pritisak na pravosudne institucije, a zatim u istom tonu i protiv ministra Banožića, tvrdeći da i njega treba uhapsiti, da je kriminalac, da treba ići u zatvor i tako dalje. Koliko je meni poznato, Državno odvjetništvo nije reagiralo ni u jednom tom slučaju. Zato sam digao telefon i nazvao glavnu državnu odvjetnicu da joj kažem da je 4. lipnja 2020., kada sam ja, jer je neki član HDZ-a bio uhićen ili optužen, rekao da gledaju i neke druge stranke i dijelove Hrvatske, DORH odmah reagirao priopćenjem. Ne smije biti dvostrukih aršina, to je poanta. Hrvoj Šipek je primila na znanje moje informacije, ispričao je predsjednik Vlade. Naglasio je da u potpunosti poštuje neovisnost institucija i rad DORH-a i policije, dok Milanović »provodi hajku u koordinaciji sa ‘zviždačima’ koji bez problema nađu posao kod političke oporbe«.


Pokušaj pritiska


Ipak, Plenković je doveo u pitanje i postupanje policajaca kada je Zekanović u sabornici mahao vrećicom s bijelim prahom, insinuirajući da je riječ o kokainu koji je pronašao blizu Ureda predsjednika.


– Bulj je iz Sinja donio u sabornicu neku prljavu vodu i stavio je ispred mene. Zekanović je donio vrećicu brašna i policija ga je ispitala je li to brašno ili droga. Možete misliti da je bila droga. Možda je Bulj donio otrov u vodi, kako njega nitko nije ispitao. Ne može biti dvostrukih kriterija, osvrnuo se premijer negativno i na rad policije.


Zbog toga što je zvao glavnu državnu odvjetnicu, Plenković je bio jučer izvrgnut kritikama niza oporbenih političara, ali i Radimira Čačića iz njegove koalicije, koji je rekao da »to nije normalno«.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je »Plenković napravio pokušaj pritiska na odluke DORH-a«.


– Identično je to onome kada je imao presicu s Dinkom Cvitanom, komentirao je Grbin.


Predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić ocijenila je da to »nije zadiranje u rad DORH-a, to je vođenje DORH-a«.


– Nevjerojatno je kako Plenković spontano govori da je davao instrukcije neovisnoj glavnoj državnoj odvjetnici. Ta razina nonšalantnosti, uz bahatost, nije još viđena, kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov.


Milanović: Plenković bi morao otići iz politike


​Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je jučer da bi premijer Plenković trebao napustiti politiku zbog poziva glavnoj državnoj odvjetnici.


– Čovjek je zvao državnu odvjetnicu. To je protuustavno ponašanje. To je za opoziv. To je za izgon iz političkog života, rekao je Milanović.


Dodao je da je Milanović zvao Hrvoj Šipek da joj kaže da »ne dira njegovog čovjeka«


– Kako drukčije da protumačim njegovo ničim izazvano priznanje da je zvao. To nije prvi put da je zvao, rekao je Milanović.


– Prepao se da to ne izađe van na neki drugi način. I onda je to brže- bolje podijelio s javnošću, rekao je Milanović. Naglasio je da će javno govoriti o slučaju Banožić i Ministarstvu državne imovine sve dok se DORH ne očituje o tom slučaju.


– Dok mi DORH ne kaže da je Banožić okej. Da su takve radnje i ponašanje dozvoljeni. Da ministar može prijetiti suradnicima koji žele provoditi zakon i izbaciti neplatiše iz državnih nekretnina za koje ne plaćaju najam, rekao je Milanović.


DORH: Postupamo po prijavi Maje Đerek


Tijekom Plenkovićeve konferencije za novinare, stiglo je priopćenje DORH-a u kojem su istaknuli da Zlata Hrvoj Šipak »neće komentirati izjave niti predsjednika Republike ni predsjednika Vlade«. Ističe se da glavna državna odvjetnica »ne podliježe pritisku izjava pojedinaca i medija«, i da odlučuje na temelju činjenica,ali i da DORH postupa po kaznenoj prijavi o kojoj je »sama podnositeljica izvijestila javnost«. U pitanju je prijava zviždačice Maje Đerek protiv petero djelatnika tvrtke Državne nekretnine, u kojoj je i ona nekad bila zaposlena, ali ne i izrijekom protiv ministra Banožića. »Nadležno državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje provjere navoda iz te kaznene prijave«, navodi se u priopćenju.