Moj Milane...

Ima li koga da kaže nešto lijepo? Pogledajte izjavu još jednog HDZ-ovog ministra o Bandiću

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Ambicije po stranačkoj vertikali trebale bi biti izražene onog trenutka kada se definiraju datumi izbora u unutra HDZ-a, ja sam duboko uvjeren i ne može me nitko razuvjeriti da je to najbolji trenutak za to. Sve ostalo HDZ-u ne donosi dobro", kazao je.ZAGREB – Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je danas kako ima stav o partnerstvu HDZ-a sa strankom Milana Bandića ali da će ga zadržati za sebe, dok je za svoje eventualne ambicije u zagrebačkom HDZ-u kazao da će ih izraziti kada budu definirani datumi unutarstranačkih izbora.


Upitan je li Milan Bandić postao “toksičan ” partner za HDZ Ćorić je kazao kako o tome treba propitivati donositelja odluka, odnosno Predsjedništvo HDZ-a, a na ponovljeni upit potvrdio da ima svoj stav o tome ali da će ga zadržati za sebe.


“Taj stav ću ostaviti za sebe i konačnici za stranačku platformu onog trenutka kada budem na tu temu upitan”, izjavio je Ćorić nakon dodjele ugovora za europsko sufinaciranje projekata za mjere prilagodne klimatskim promjenama.
O eventualnim ambicijama u zagrebačkom HDZ-u i Gradu Zagrebu Ćorić je kazao kako će ih izraziti kada se definiraju datumi izbora unutra HDZ-a.


“Ambicije po stranačkoj vertikali trebale bi biti izražene onog trenutka kada se definiraju datumi izbora u unutra HDZ-a, ja sam duboko uvjeren i ne može me nitko razuvjeriti da je to najbolji trenutak za to. Sve ostalo HDZ-u ne donosi dobro”, kazao je.


Ministar Ćorić opovrgnuo je medijske napise o poskupljenjima energenata. “Ja kao i skupština Hrvatske elektroprivrede o tome ne znam ništa. Ukoliko će doći ja o tome nisam informiran. Dakle, vjerojatno ne”, kazao je Ćorić za poskupljenje električne energije.


Što se tiče cijene plina dodao je kako se proteklih nekoliko godina išlo prema tome da cijene padnu te da u ovom trenutku ne vidi kao mogućnost kratkoročno povećanje cijena.


Petek: Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom


O Milanu Bandiću i njegovom radu zadrške u izjavi nije imao oporbeni gradski zastupnik Renato Petek, koji je ustvrdio da je gradonačelnik Milan Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom, jer najavljuje smanjenje cijene odvoza otpada iako odluka o novoj naplati još nije ni stupila na snagu.


Pod pritiskom javnosti i loših rezultata predsjedničkih izbora Bandić najavljuje promjenu odluke koja nije još ni uvedena 1. veljače, kada bi trebala krenuti nova naplata, istaknuo je Petek na konferenciji za novinare reagirajući na jučerašnju najavu gradonačelnika da će do 1. travnja doći do smanjenja cijene odvoza otpada u Zagrebu za 25 do 30 posto.


Smatra da je gradonačelnik “potpuno izgubio kompas jer je prije nepunih mjesec dana branio odluku o cijeni fiksnog dijela odvoza otpada od 68,5 kuna”.


Upozorio je i da Zagreb uopće nije spreman za novo gospodarenje otpadom jer nema evidenciju za svih 400.000 korisnika, a ni 110.000 spremnika za miješani komunalni otpad nije čipirano.


Stoga smatra da će se od 1. veljače moći uvesti samo fiksni dio cijene odvoza otpada, bez varijabilnog, jer Čistoća neće moći dokazati u kojem je trenutku kojem korisniku prazni spremnik.


Petek: Nova netransparentna zapošljavanje u Čistoći


Petek je posebno upozorio na nova netransparentna zapošljavanje u Čistoći, u kojoj su od početka ove godine zaposlena tri koordinatora s koeficijentima 6,2, odnosno plaćom od oko 17.000 kuna.


“Jedan od njih je general Vlado Šindler, a dva druga koordinatora su Branimir Vulić i Ante Glavan. Nije jasno na temelju kojih natječaja i čijih odluka su oni zaposleni, a nije jasno ni kako oni pridonose većoj čistoći grada u kojemu vlada kaos oko spremnika za smeće”, ustvrdio je.


Istaknuo je i da je na zatvorenom dijelu prošlotjedne sjednice Vlade za novog ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša imenovan Siniša Kukić, blizak Milanu Bandiću. Smatra da bi to posljedično moglo značiti i više sredstava za Zagreb iz tog fonda koji godišnje raspolaže s 1,5 milijardi kuna.


Renato Petek (Naprijed Hrvatska- Progresivni savez) osvrnuo se i na novu situaciju između Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i HDZ-a, koje su u koaliciji i na gradskoj i na državnoj razini istaknuvši da iz HDZ-a svakodnevno izlaze informacije o nezadovoljstvu gradonačelnikom.


Smatra da će se razvoj “partije šaha između HDZ-a i Bandića” vidjeti već u petak u Saboru na izglasavanju nepovjerenja ministrici Blaženki Divjak kao i 6. veljače na donošenju GUP-a u Skupštini.


“To će ovisiti o procjeni HDZ-a je li im Bandić i dalje poželjan partner i mogu li nositi sve njegove terete. No, koalicija s Bandićem jedini je način da HDZ ostane na vlasti u Zagrebu”, kaže Petek.


Vezano uz postupanju Gradske uprave u vezi bolnice Srebrnjak i optužbe za nadriliječništvo, Petek upozorava da je u Poliklinici Suvagu 2016. i 2017. također utvrđeno nadriliječništvo i brojne nepravilnosti, no tamo nije bilo smjene ravnatelja ni kaznene prijave.


Petek se upitao i je li tomu tako zato što je djelatnica Suvaga, a sada ravnateljica te ustanove, Katarina Pavičić Dokoza, navodno u rodbinskim vezama sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević.