SLUČAJ PEOVIĆ

Ima li izborna šutnja još uvijek smisla? Stav šefa Vrhovnog suda je jako zanimljiv, evo što nam je rekao

Dražen Ciglenečki

Ilustracija / Foto Novi list

Ilustracija / Foto Novi list

Temu je ponovno aktualizirao slučaj saborske zastupnice Katarine Peović koja je prijavljena zbog fotografija na FacebookuZAGREB – Nakon što je Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu 15. ožujka podnijelo protiv Katarine Peović optužni prijedlog zato što je 2019., objavom svoje fotografije na Facebooku i kraćim popratnim tekstom prekršila izbornu šutnju, taj se postupak sada vrlo brzo odvija. Saborskoj zastupnici Radničke fronte je s Općinskog prekršajnog suda već stigao poziv za prvo ročište, koje bi se trebalo održati 3. travnja. Kako je u pitanju prekršaj, Katarini Peović se prethodno u Saboru ne mora skinuti zastupnički imunitet. Ona je jučer stala pred novinare kako bi se požalila na, po njezinom mišljenju, politički pritisak koji na nju radi Državno odvjetništvo.


Novčane kazne


– Ako sam ja kršila izbornu šutnju, onda su to činili i Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović i svi drugi na tom takozvanom festivalu demokracije, na dan kad se izlazi na izbore i kada mediji snimaju kandidate, ustvrdila je Katarina Peović.


Ona je podsjetila da je bivši predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa, u mandatu kojeg su bili i izbori za Europski parlament 26. svibnja 2019., upravo tog dana izjavio da je institut izborne šutnje u današnjim okolnostima tehnološkog napretka postao – atavizam. DIP je, istina, nekoliko dana prije tih izbora priopćenjem upozorio političke stranke i kandidate da tijekom zakonske šutnje ne stavljaju »slike ili komentare na društvenim mrežama« i da su i za to predviđene novčane kazne. Ali, Sessa je svejedno ocijenio da »izborna šutnja u ovom vremenu nema nikakvog smisla zato što se ne može provoditi kako je zamišljena«.
– S obzirom na to da ju je vrlo teško kontrolirati, da sudionici u izborima pokušavaju na neki način zaobići ta pravila, mislim da je vrijeme da se ona promijene, rekao je predsjednik DIP-a u trenucima kada je na Facebooku već bila sporna objava Katarine Peović. Vjerojatno je Sessa na nju i mislio kada je rekao da su u DIP-u »dobili dojave o kršenju izborne šutnje na društvenim mrežama« i da će »podnijeti prekršajne prijave ako se to doista dogodilo«. Tako je i bilo, unatoč tome što je Sessa uvjeren da je izborna šutnja stvar prošlosti, DIP je 8. kolovoza 2019. Katarinu Peović prijavio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Poslali su im presliku njezinog Facebook statusa u kojem je pozvala »obespravljene da osim ulice iskoriste sva raspoloživa sredstva, pa i alate tzv. kapitalističke demokracije u borbi za radnu većinu«. Nije jasno čime su se to u DORH-u bavili iduće tri i pol godine jer riječ je o krajnje jednostavnom predmetu, ali sada je, eto, Katarina Peović optužena i prijeti joj sudska kazna između deset i 30 tisuća kuna.


Neprovediv zakon


Htjeli smo o ovoj temi čuti mišljenje i aktualnog predsjednika DIP-a Radovana Dobronića. On nam je rekao da će članovi tog tijela na današnjem sastanku vjerojatno razgovarati i o optužnici protiv saborske zastupnice, ali nije želio komentirati postupak DIP-a u razdoblju dok njega nije bilo tamo. Ipak, Dobronić ima načelan stav o izbornoj šutnji i to praktično identičan Sessinom.


– Izborna šutnja ima smisla i opravdanja, kako bi se 24 sata prije izbora i na sam izborni dan svima oslobodilo prostor od promidžbenih poruka. Ali, upitno je može li se to danas provesti. U okolnostima interneta i društvenih mreža jako je teško kontrolirati izbornu šutnju, pa ona onda gubi smisao. Najgore je imati zabranu koju se potom ne može provesti u djelo, kazao nam je predsjednik DIP-a i Vrhovnog suda.


Slično Dobroniću razmišljaju u oporbenim strankama.


– Izborna šutnja je relikt kojeg bismo se trebali riješiti u sklopu predstojeće izborne reforme. Ako je Katarina Peović zaslužila optužni prijedlog, zaslužio sam ga i ja, i većina zastupnika, pa i sam premijer Plenković koji je na dan izbora davao izjave i pozivao ljude da izađu na izbore. Izbornu šutnju treba ukinuti i zato što utječe na to da je odaziv na izbore manji. Upravo suprotno, trebamo ljude i na taj dan pozivati da izađu na izbore, izjavio je Nikola Grmoja iz Mosta. I SDP-ovac Mišel Jakšić priznao je da »svi mi na dan izbora radimo to što je napravila Katarina Peović«.