Pomoć stradalnicima

Gradonačelnica Siska uručila po 2000 kuna obiteljima u sisačkim dvoranama

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Najviše stradalnika, njih oko 150 smješteno je u "Brezovici", najvećoj sisačkoj sportskoj dvorani u Capragu, gdje su utočište osim stanovnika Capraga potražili i stanovnici susjednih naseljaU sisačkim školskim sportskim dvoranama trenutačno je oko 250 korisnika, čiji su stambeni objekti u proteklim potresima toliko uništeni da se više ne mogu koristiti, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uručila je po dvije tisuće kuna obiteljima.


Najviše stradalnika, njih oko 150 smješteno je u “Brezovici”, najvećoj sisačkoj sportskoj dvorani u Capragu, gdje su utočište osim stanovnika Capraga potražili i stanovnici susjednih naselja. U četvrtak navečer obišla ih je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja se zanimala za uvjete smještaja i njihovim potrebama. Istodobno je obiteljima koje su smještene u dvorani, kao jednokratnu pomoć uručila po 2.000 kuna, koji će primiti i obitelji u drugim sisačkim dvoranama.


“Kako bismo ovu dvoranu rasteretili ponudili smo korisnicima i mogućnost smještaja i u hotelu Diplomat u Buzinu. Ujedno ćemo svim obiteljima koje su smještene u sportskim dvoranama, isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 2000 kuna, jer su mnogi pobjegli od kuće s jednom vrećicom i nemaju sredstava za život”, rekla je Ikić Baniček.
Ujedno je Grad Sisak, istaknula je počeo nabavljati kontejnere za smještaj, doduše ne službenim putem nego, kako je rekla, poluprivatnim vezama.


“Danas sam na sastanku s dva ministra dobila kritiku kako previše prigovaram i politiziram, ali mogu vam reći da smo sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili isključivo zahvaljujući apelu preko medija i uz moju molbu”, ustvrdila je Ikić Baniček.


Kaže kako se još ne bi ništa dogodilo da su čekali . “Ako je ovo jedini način da se izborim za stradale sugrađane, ja ću i dalje vrlo rado politizirati”, poručila je Ikić Baniček.


Korisnici smještaja u “Brezovici” s velikom zahvalnošću govore o prihvatu i brizi koju im iskazuju članovi Crvenog križa i volonteri. Tako na primjer, Milka Pavušek, inače zaštitarka u HBOR-u, koja je bila prisiljena hitno napustiti oštećeni stan u susjednoj Ulici kneza Branimira, kaže kako je smještaj u dvorani za nju bilo jedino rješenje. Naime, statičari još nisu temeljitije pregledali zgradu, ali su stanovnicima savjetovali da u nju više ne ulaze.


Ni ona nakon potresa još nije bila u svom stanu i sa strahom razmišlja o onome što će tamo zateći. Odmah po dolasku, kako bi odagnala misli o tragediji, priskočila je u pomoć volonterima. Kaže kako je hrane i svih drugih namirnica dovoljno, tako da opskrbljuju i osobe koje noće u automobilima.