Voljni su, ali...

IDS zasad nije potpisao SDP-ovu strategiju: ‘Bernardić nam je to ponudio sa zakašnjenjem’

Tihana Tomičić

Foto: DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Foto: DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Normalno je da se liberalne i lijeve stranke centra drže zajedno, a bilo bi normalno da iste stranke potpišu slične dokumente i o pravosuđu ili regionalnom razvoju - kaže Boris MiletićRIJEKA – Istarski demokratski sabor jest podržao SDP-ovog kandidata za predsjedničke izbore Zorana Milanovića, pa i prisustvom na prvom skupu u Tvornici kulture, ali nije bio i među potpisnicima Bernardićevog antikorupcijskog saveza prošlog tjedna, kad su podršku dali HSS, HSU i SNAGA. IDS je, kao i Glas, tu Deklaraciju o borbi protiv korupcije dobio tri dana prije potpisa, a riječ je o velikoj stranci koja, kako kaže njezin predsjednik Boris Miletić, poštuje proceduru pa potpis na Deklaraciju ne može biti stavljen prije nego stranačka tijela to amenuju.


Očekuje se da će se uskoro to dogoditi, pa da bi se Bernardićevu savezu mogli priključiti i IDS, i Glas, i PGS, i Laburisti te Demokrati, a Miletićeva ideja je da se onda svih tih pet stranaka priključi savezu istovremeno. Zašto IDS i ostali nisu odmah bili pozvani s Iblera, Miletiću nije sasvim jasno:


– Sastao sam se nedavno s Bernardićem i razgovarali smo, u prvom redu o predsjedničkim izborima, i dogovorili zajedničke obaveze, ali evo ovu Deklaraciju dobili smo sa zakašnjenjem.
Potpisat ćemo je, voljni smo to učiniti, jer je normalno da se liberalne i lijeve stranke centra drže zajedno, ali kad točno – to ne znam, kaže Miletić.


Mijenjati smjer


Prema njegovu mišljenju, bilo bi normalno da te iste stranke potpišu slične dokumente i o drugim temama – pravosuđu, regionalnom razvoju, odnosno decentralizaciji itd., jer samo to može biti osnova i za drugu, širu suradnju. Kako je poznato, IDS je na zadnje parlamentarne izbore u 8. jedinici, koja pokriva PGŽ i Istru, išao samostalno i osvojio tri mandata, a na ranijim izborima bio je unutar Kukuriku koalicije, stoga za izbore 2020. pred IDS-om ostaje još odluka – podržati Bernardićev SDP i ući u njihovu široku »kobasica-koaliciju« ili ići samostalno.


– Jasno je da je preuranjeno sada govoriti o tome. Na zadnje izbore išli smo sami, na euroizbore s Amsterdamskom koalicijom, koja se još uvijek drži zajedno na nekim temama, a normalno da ima smisla da se liberalno-lijevi centar okupi u borbi protiv sadašnjeg stanja u državi, to je dobra ideja. Dvije trećine građana nije zadovoljno stanjem u državi, naravno da je naš zajednički cilj da se to stanje popravi. Uz to, Hrvatska značajno skreće udesno i taj smjer treba zajednički mijenjati, kaže Miletić.


Istra ključa


Nakon Milanovićevih izjava o Hajduku i zvijezdi petokraki Istra ključa. Izjave je Boris Miletić ih komentirao na sljedeći način: »Razgovor o sportu i nogometu je jedno, ali razgovor o antifašizmu je nešto sasvim drugo. Za nas u Istri to ima poseban značaj. Ne bi bilo pridruživanja Istre matici zemlji bez antifašizma, i zadiranje u tu temu ljudima ovdje nije prihvatljivo«, kaže šef IDS-a. Na sve su reagirali i istarski antifašisti, koji su jednako tako osudili i ideje iz dijela HDZ-a da Dan antifašizma prestane biti praznikom u Hrvatskoj.


Na pitanje, pak, o Bernardićevom »slučaju Cotrugli«, pri čemu je šef SDP-a dobio stipendiju, te time narušio načela javnog djelovanja, Miletić je također prilično kritičan: »Odluka Povjerenstva je takva kakva jest, a uloga javnih osoba jest da vode računa o svakoj svojoj riječi, i postupku, da se takvi slučajevi ni ne događaju«, kaže Miletić.


U jednom dijelu IDS-a tvrde kako IDS uvijek može ostvariti tri samostalna mandata u 8. jedinici, te da im suradnja sa SDP-om nije potrebna da bi oformili vlastiti klub u Saboru u narednom mandatu, kao što su ga uvijek dosad i imali, i što je njihov glavni cilj. S druge strane, Bernardić želi biti lider oporbe i sigurno očekuje da se i IDS pridruži njegovoj velikoj koaliciji na narednim izborima za Sabor.


No, da bi suradnja doista bila uspješna, prvo treba odraditi predsjedničke izbore, na kojima IDS ima zadaću motivirati birače u Istri da glasaju za Milanovića, ali jasno je da onda SDP mora suzbiti dio svojih ambicija u Istri na lokalnim izborima koji slijede odmah potom.


Odnos SDP-a i IDS-a oscilirajući


Odnos IDS-a i SDP-a bio je godinama vrlo oscilirajući – usponi su se obično vezali uz suradnju u samoj Istri, pa dok su zajedno bili u lokalnoj vlasti, zajedno su bili i na nacionalnoj razini. Kad je Milanović »udario« na Istru u pokušaju da SDP osvoji vlast u toj regiji, ljubav je naglo splasnula pa tako i danas u IDS-u ima ljudi koji su protiv podrške Milanoviću i SDP-u, no sam Boris Miletić s Milanovićem njeguje dobre odnose.