Koalicije neće biti

IDS neće podržati Vladu. Demetlika: Ostajemo čvrsto u oporbi!

Tihana Tomičić

foto: PIXSELL/Patrik Macek

foto: PIXSELL/Patrik Macek

Prvo, IDS će podržati sve dobre prijedloge, to je načelni stav. Drugo, u predstavljanju Vladinog programa i u javnim izjavama o reformi sustava javne i lokalne uprave stigla je jasna poruka da HDZ ne planira povezivanje Istre s drugim županijama, što je upravo i naš stav.ZAGREB – Nema šanse da IDS podrži ovu Vladu, rekao je u ime IDS-a predsjednik kluba te stranke Tulio Demetlika na raspravi o izglasavanju povjerenja Vladi. Poručio je kako najprije treba vratiti dignitet Saboru te da on nikako ne smije biti repriza prošlog mandata, i dok se to ne dogodi, IDS će biti protiv HDZ-ove Vlade. I doista, tri IDS-ova zastupnika glasala su zajedno s oporbom protiv novog mandata za Andreja Plenkovića.


No, istovremeno, Plenkovićev HDZ ipak računa da bi mogao dobiti potporu tri Istrana u Saboru na duge staze, i barem u nekim situacijama. Naime, njihov je novi koncept suradnja sa strankama centra, pa su u neformalnoj koaliciji s HDZ-om već i HSLS, HNS i Reformisti, a bio bi im prihvatljiv i glas IDS-a kao građanske i progresivne regionalne stranke.


Stoga je Tulio Demetlika pojasnio na čemu bi IDS možda mogao podržati neke prijedloge ove Vlade:


Istra samostalna
– Prvo, IDS će podržati sve dobre prijedloge, to je načelni stav. Drugo, u predstavljanju Vladinog programa i u javnim izjavama o reformi sustava javne i lokalne uprave stigla je jasna poruka da HDZ ne planira povezivanje Istre s drugim županijama, što je upravo i naš stav. Istra mora biti samostalna regija, kao što je i sada, i tu se slažemo, kaže Demetlika, a to je osnova za bilo kakvu podršku kad ti zakoni dođu na stol.


Istovremeno, ističe, centralistički model upravljanja državom se pokazao kao promašen, i to sada svi uviđaju, stoga ako dođe do prijedloga iz Vlade da se ovlasti nad upravljanjem državnom imovinom, te poljoprivrednim i turističkim zemljištem prebace na razinu jedinica lokalne samouprave, IDS će to sigurno podržati. Država može pritom zadržati alate kontrole nad upravljanjem tim resursima, ali ako upravljati budu mogle lokalne jedinice, onda nema razloga da IDS to ne podrži, dapače.


Tulio Demetlika u Saboru, snimio Patrik Macek/PIXSELL


I na kraju, kaže Demetlika – razvoj gospodarstva:


– U svom programu Plenković je naveo otvaranje sto tisuća radnih mjesta. To je nerealno, to Vlada sigurno ne može. Može samo stvarati uvjete za privatni sektor, da se u privatnom sektoru podrže novi investitori i nova radna mjesta. Ako bude takvih poreznih olakšica za investitore, tada ćemo to sigurno podržati. Ako zakoni budu išli u smjeru da budu na korist Istri, građanima i gospodarstvu, tada ćemo ih podržati, ali to mora biti forma zakona, a ako se budu prihvaćali naši amandmani, mi smo ih spremni podržati, rekao je Demetlika.


Prirodni partneri


Jasno je da su se, dakle, između predstavnika HDZ-a i IDS-a zadnjih dana vodili određeni razgovori oko sasvim konkretnih tema, jer kad se prevede što bi značilo prebacivanje upravljanja državnom imovinom i zemljištem na lokalnu samoupravu, tada to znači da IDS računa da će dobiti priliku preuzeti, odnosno napokon realizirati neke od starih projekata koji su dugo stajali, poput Muzila, Hidrobaze, Saccorgiane, moguće i nikad realiziranog projekta Brijuni Rivijera i slično. Stvar daljnjih dogovora je i gradnja druge cijevi tunela Učka, nakon dovršenja Ipsilona do Lupoglava itd., a naravno i ulaganja u istarsko zdravstvo i sveučilište.


»Nama su prirodni partneri stranke liberalnog centra, neke od njih su s nama u saborskoj većini, manjinske stranke su i u izvršnoj vlasti, a IDS kao liberalna i građanska stranka spada u kategoriju onih za koje mislimo da možemo projektno surađivati«, poručuju na to iz vrha HDZ-a.