Vremenska prognoza

I ovaj nas tjedan čeka nestabilno vrijeme: Bit će svega – od sunca, do pljuskova i tuče

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekI u novome tjednu čeka nas, kaže Zoran Vakula, stara priča – svakodnevno nadmetanje oblaka, sunca i vedrine, pri čemu će atmosfera i dalje biti nestabilna pa će osobito do četvrtka biti povremene mjestimične kiše, često u obliku poslijepodnevnih pljuskova praćenih grmljavinom, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme pa i tuča… 


Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom. A uglavnom poslijepodne i osobito navečer bit će mjestimične kiše praćene grmljavinom, ponegdje moguće i izraženijih pljuskova. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, a najviša dnevna temperatura između 20 i 24 °C. U središnjoj je Hrvatskoj malo kiše mjestimice moguće u prvome dijelu dana, a poslijepodne treba računati na lokalne pljuskove. Puhat će jugozapadni vjetar, koji ponegdje može imati i jakih udara. Temperatura ujutro od 10 do 13 °C, uz moguću maglu, a najviša dnevna između 18 i 21 °C.


U Lici i Gorskome kotaru te na sjevernom Jadranu opet dosta oblaka, ponegdje s kišom, a od sredine dana i mjestimičnom grmljavinom. Puhat će jugozapadni i južni vjetar, u gorju na udare i jak, a na moru ujutro i navečer ponegdje jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 15 do 20 °C. U Dalmaciji u prosjeku sunčanije nego na sjevernom Jadranu, no ponegdje može pasti malo kiše, odnosno mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti. Jugo će tijekom dana prolazno okrenuti na jugozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prema kraju dana na otvorenome moru jugo i južni vjetar mjestimice biti jaki. Mjestimice može pasti malo kiše, a mogući su i i lokalni neverini. Temperatura zraka danju oko 20 °C, posebice u dolini Neretve i malo viša.”
U utorak na kopnu opet oblačnije nego u ponedjeljak, i dalje s mjestimičnom kišom, a temperatura zraka bit će u gorju i u središnjoj Hrvatskoj malo niža. U srijedu i četvrtak više sunca tijekom dana, no još će biti nestabilno pa su mogući pljuskovi, poglavito u poslijepodnevnim satima. U petak i subotu vjerojatnost za kišu bit će znatno smanjena te će biti još malo toplije. 


Na Jadranu će uz jugo i jugozapadni te južni vjetar biti promjenljive naoblake, posebice na sjevernom dijelu, gdje će do srijede još biti velika vjerojatnost za mjestimičnu kišu pa i neverine. Prema jugu sunčanije. Temperatura zraka malo će porasti od sredine tjedna pri čemu će vjerojatnost kiše biti mala. Barem do subote.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.