Proračuni

I neki HDZ-ovi gradonačelnici digli porez na dohodak, ispitali smo zašto “oduzimaju od plaća sugrađanima”

Dražen Ciglenečki

Dalibor Čandrlić i Siniša Jenkač / Foto Vedran Karuza, Vedran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dalibor Čandrlić i Siniša Jenkač / Foto Vedran Karuza, Vedran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ukidanje prireza pogađa i gradove u kojima je HDZ na vlasti, premda u HDZ-u poručuju da "nijedan HDZ-ov gradonačelnik neće povećati porez"Kako se približava 1. siječnja, odluke o povećanju stopa poreza na dohodak počele su se donositi i u gradovima u kojima je na vlasti HDZ, zasad su to Kraljevica i Novi Marof. Ukidanje prireza, kako bi se povećala primanja zaposlenih građana, jedan je glavnih poteza Vlade Andreja Plenkovića s kojim ona ulazi u izbornu godinu.


Zato je razumljivo da HDZ očekuje od svojih gradonačelnika da izgubljen proračunski novac ne nadoknađuju povećanjem stopa poreza na dohodak. Posebno zato da bi stranka mogla napadati političke potivnike, čiji će gradonačelnici dizati stope poreza na dohodak, da se ne brinu o interesima građana.


HDZ u tom kontekstu već tjednima vodi kampanju putem Facebooka. »Nijedan grad u kojem je HDZ na vlasti neće povećati porez na dohodak. Neće ni Osijek, stoga će u njemu vatrogasac na godišnjoj razini imati 278 eura neto plaću veću nego u Zagrebu, a sveučilišni profesor čak 1.087 eura veću nego u glavnom gradu«, objavio je HDZ na Facebooku 22. studenoga.


Razlika u postupanju
Dan kasnije je opet politički eksploatirana ova tema.


»U gradovima koje vodi, Splitu, Pazinu, Rijeci, Sisku, Varaždinu, povećat će stopu poreza na dohodak, regresivna ljevica oduzet će od plaća vlastitim sugrađanima, ali ipak nešto manje nego u glavnom gradu.


Tomašević i Benčić apsolutni su šampioni otimanja novca i nekompetentnosti! Za razliku od njih, nijedan HDZ-ov gradonačelnik neće povećati porez. Jer žele dati doprinos porastu primanja građana«, poruka je HDZ-a od 23. studenoga.


Predsjednik Vlade također često na terenu upozorava na bitnu razliku u postupanju HDZ-ovih i vlasti u gradovima u kojima u predstavničkom tijelu većinu imaju na nacionalnoj razini oporbene stranke.


»Naravno da Krapina neće podizati porez na dohodak, pa će njeni građani u potpunosti osjetiti porast plaća uslijed novog kruga porezne reforme Vlade.


Žao mi je što se neki drugi gradonačelnici nisu ugledali u našeg Zorana Gregurovića i tako iskoristili priliku da sami sudjeluju u povećanju primanja u sredinama koje vode. Bravo, Zorane«, prenio je u srijedu HDZ na Facebooku premijerove riječi na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Krapine.


No, ne mogu ipak HDZ-ovci baš u svim gradovima u kojima obnašaju vlast slijediti primjer saborskog zastupnika Gregurovića i ostalih stranačkih kolega koji neće posegnuti za povećanjem stope poreza na dohodak.


Financijska situacija u njihovim gradovima im to, koliko god oni to vjerojatno željeli, jednostavno ne dopušta. U Novom Marofu, na području Varaždinske županije, gradonačelnik je HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač, pa ipak je Gradsko vijeće odlučilo da će niža stopa poreza na dohodak biti 22 posto, tek nešto ispod one maksimalne za kategoriju grada s manje od 30 tisuća stanovnika, 22,4 posto.


Istovremeno, viša stopa bi od 1. siječnja u Novom Marofu trebala skočiti na 33 posto, dok je granica 33,6 posto.


Nije bilo prigovora


– Odluka je usvojena jednoglasno. Čak se niti jedan gradski vijećnik nije javio za raspravu, nisam nikoga morao uvjeravati u ispravnost te odluke. Naravno da sam sa svojim suradnicima analizirao, vagali smo kako bismo mogli proći bez dizanja stope poreza na dohodak, ali shvatili smo da bi to teško išlo.


Imamo rast povrata poreza, stavka za to nam je u proračunu došla na tri milijuna kuna. Ukidanjem prireza izgubili smo isto tri milijuna. Jest da su nam prihodi rasli, ali ukupno šest milijuna manje je za nas zaista velik novac. Jer, s povećanjem prihoda su nam automatski rasli i proračunski rashodi.


To su razlozi zašto smo odlučili povećati stope poreza na dohodak, ali svejedno nećemo na taj način niti blizu uspjeti kompenzirati ukidanje prireza, nema šanse.


Zahtjevi s kojima se susrećemo puno su veći nego prije nekoliko godina, projekti koje financiramo iz europskih fondova traže svoje. Više se gradi, više asfalitira, više izdvajamo za razne udruge, vatrogasce, sportaše, objasnio nam je Jenkač pozadinu povećanja stope poreza na dohodak u Novom Marofu.


Tvrdi da mu nitko iz HDZ-a još nije zbog toga prigovorio, ali dodaje da je moguće i da promijeni ovu odluku.


– Imamo do kraja godine još jednu sjednicu Gradskog vijeća, za donošenje proračuna, i tko zna. Svjestan sam da bi građani imali određene financijske koristi ako bi stope poreza na dohodak ostale jednake dosadašnjim, ali zbog građana i njihovih potreba je i naša odluka o povećanju stopa.


Riječ je uvijek o začaranom krugu, iz ničega se nešto ne može napraviti, zaključuje Jenkač.


U Kraljevici, kojom upravlja HDZ-ovac Dalibor Čandrlić, Gradsko vijeće je izglasalo da niža stopa poreza na dohodak bude 21,5, a viša 31,5 posto.


U odluci se navodi da će ukidanje prireza »značajno smanjiti porezne prihode Grada Kraljevice«, kao i da ona »ima karakter privremenosti te će se kroz nadolazeće razdoblje sustavno i kontinuirano pratiti učinak i utjecaj porezne reforme Vlade na proračun Grada Kraljevice«.