Vremenska prognoza

I danas moguća kiša na sjevernom Jadranu. Meteorolog otkriva kad bi se vrijeme konačno trebalo smiriti

P. N.

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ponegdje u gorju i na Jadranu ponovno može biti izraženijih pljuskova i veće količine oborine. Puhat će umjereno i jako jugo“Utorak je prošao uz promjenjivo vrijeme, povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu, ponegdje i tuču, na moru i lokalne neverine i pijavice, ujutro na kopnu nerijetko i maglu. U srijedu opet ujutro mjestimice magla, zatim djelomice sunčano, ali ponegdje i kiša, osobito u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu.


U četvrtak i petak u većini krajeva oblačnije s kišom, najmanje vjerojatnom na istoku. No ponegdje u gorju i na Jadranu ponovno može biti izraženijih pljuskova i veće količine oborine. Puhat će umjereno i jako jugo.


U subotu još ponegdje kiša, a od nedjelje vjerojatno sunčanije i uglavnom suho”, sažeta je tjedna prognoza meteorologa Krunoslava Mikeca, koju je napravio za HRT.
U noći i u srijedu ujutro u istočnim krajevima Lijepe Naše dosta oblaka, na krajnjem istoku uz moguću mjestimičnu kišu, a u jutarnjim satima maglu. Zatim promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te uglavnom suho, ponegdje s umjerenim jugoistočnim i južnim vjetrom. Temperatura ujutro između 9 i 12 °C, a danju od 18 do 20 °C. Podjednake dnevne vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj. Najniže pak jutarnje od 7 do 11 °C, pri čemu ujutro mjestimice treba računati na maglu. Tijekom dana povremeno umjerena, pa i povećana naoblaka, uz južni vjetar, a kiše može biti ponajprije u večernjim i noćnim satima.


Magla je moguća ujutro i u gorskoj Hrvatskoj, gdje će, kao i na sjevernom Jadranu, vjerojatnost za mjestimičnu kišu biti veća nego drugdje, već sredinom dana i popodne, a osobito potkraj dana. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a najviša temperatura zraka od 20 do 23 °C na sjevernom Jadranu te između 14 i 18 °C u gorju.


U većem dijelu Dalmacije dosta sunca, ali i povremeno više oblaka, pri čemu malo kiše može pasti uglavnom ponegdje u Zagori. Jugo slabo i umjereno, jačat će prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 20 do 24 °C. I na krajnjem jugu Hrvatske podjednako. Djelomice sunčano, ali mjestimice nije isključena pokoja kap kiše ili kratkotrajni pljusak. Jugo u jačanju tijekom popodneva i večeri kada će more biti umjereno valovito, ponegdje i valovito.


“Sljedećih dana razmjerno toplo, uz južinu, te promjenjivo oblačno uz povremenu kišu. U kopnenom će području vjerojatnost za kišu biti manja na istoku, gdje će vjerojatno biti i najtoplije. No, ponegdje je moguća i obilnija kiša, uglavnom u krajevima uz Jadran. Na Jadranu su mogući lokalni neverini, poglavito u četvrtak i petak. Puhat će umjereno i jako jugo, u subotu i jugozapadnjak, pri čemu će kiša za vikend biti manje česta.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.