"Paraustavno tijelo"

I Božinović se osvrnuo na Milanovićevu izjavu: ‘Stožer je osnovan u vrijeme njegove Vlade’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Na pitanje hoće li doći do pooštrenja mjera Božinović je kazao da mjere prvenstveno ovise o epidemiološkoj situacijiMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u nedjelju da buduće epidemiološke mjere ovise o situaciji te ustvrdio da ga čude riječi predsjednika Republike Zorana Milanovića kako je Stožer civilne zaštite “paraustavno tijelo”, jer je osnovan u vrijeme njegove Vlade.


“Čudi me ta izjava jer je Stožer civilne zaštite usvojila parlamentarna većina u vrijeme njegove Vlade. Ni tada ni prije godinu dana nismo znali da će se dogoditi ovakva situacija. Uvijek postoji mogućnost pozivanja eksperta. Vlada je predložila, a Sabor usvojio zakone temeljem članka 16. Ustava koji govori da se prava mogu ukinuti”, rekao je Božinović za Novu TV.


Zakon o sustavu civilne zaštite donesen je u srpnju 2015. Među ostalim propisuje da u slučaju posebnih okolnosti koje podrazumijevaju stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu ili narušava okoliš i gospodarstvo ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, nacionalni stožer donosi odluke i upute koje provode lokalni stožeri.
Na pitanje hoće li doći do pooštrenja mjera Božinović je kazao da mjere prvenstveno ovise o epidemiološkoj situaciji.


“Imamo zadnja dva dana pad broja oboljelih i to pripisujemo pojačanom nadzoru. Ostaje sve po starom u smislu da svi rade svoj posao – epidemiolozi, policija i druge civilne službe. Uspijevamo držati krivulju i imati manji broj oboljelih”, poručio je Božinović.


Dodao je i da se mjere na granicama prema trećim državama neće mijenjati jer se situacija nije poboljšala.