Udruga poslodavaca

HUP se nalazi na prekretnici, sukobi bi mogli ozbiljno ugroziti socijalni dijalog. Neki, pak, misle da će izaći jači

Aneli Dragojević Mijatović

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Vijeće članova HUP-a donijelo je odluku o raspisivanju izbora za sva ključna tijela, a Marina Pulišić potvrđena je za v. d. predsjednice. Na situaciju u HUP-u osvrnuo se i premijer Plenković s obzirom na to da je HUP i socijalni partner Vladi. Osipanjem HUP-a nastao bi brisani prostor na poslodavačkoj poziciji u socijalnom dijaloguRIJEKA – Vijeće članova HUP-a na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku o raspisivanju izbora za sva ključna tijela HUP-a: Predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi, priopćili su iz Hrvatske udruge poslodavaca, koja proteklih dana prolazi svojevrsnu krizu s obzirom na to da su je napustile velike tvrtke i članice: Adris, Orbico, Fortenova i Tehnomont. Govori se da je HUP napustilo i daleko više, 34 tvrtki, koje su dakle »krenule« za ovim četirima te se spekulira da će osnovati novu poslodavačku udrugu. Jučer su iz samog HUP-a poručili da su formalno izašle samo spomenute četiri kompanije, odnosno dodatne zahtjeve za iščlanjenje, kažu, nisu zaprimili.


Za vršitelja dužnosti v. d. predsjednice HUP-a do izbora novog predsjednika jučer je na Vijeću očekivano izabrana Marina Pulišić, članica Uprave Jadran – galenskog laboratorija iz Rijeke i članica HUP – Udruge proizvođača lijekova. Inače, samo Vijeće trajalo je oko tri sata te, kako saznajemo, na samoj sjednici gotovo da i nije bilo govora o problemima s iščlanjenjem dijela članova. Kreću pripreme za izbore, a nova v. d. predsjednice Pulišić ponovila je da je »HUP bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga svih poslodavaca ove zemlje.«


– HUP je moćna organizacija, organizacija kompetentnih i vrijednih djelatnika, organizacija koja doprinosi razvoju politika koje otvaraju mogućnosti za daljnji rast i razvoj našeg društva. Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svugdje gdje se može doprinijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. Svi naši uspjesi govore o tome, a postigli smo ih puno pa i u uvjetima najvećih kriza, kao što je i ova posljednja uzrokovana koronavirusom, kada smo imali rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina, kazala je Pulišić. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, jučer je pak poručio da su »iz udruge nedavno izašli izravni članovi koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge, Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Vijeću članica«.


Prolazne turbulencije
– Dakle, imali su vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. HUP će iz ovoga izaći još jači, s uključivijim pristupom i pravednijim odnosom prema svim svojim članicama, kaže Zorić. Veli da HUP broji više od 6.000 članova koji zapošljavaju preko 270.000 zaposlenika, što je više od dvostrukog broja koji za reprezentativnost zahtijeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. HUP će, kaže, još hrabrije zagovarati interese članica i jasnije artikulirati zajednički stav svih poslodavaca u Hrvatskoj.


U HUP-u se sada trude pokazati da su sve ovo prolazne turbulencije koje će lako nadići, odnosno naglašavaju i dalje svoju reprezentativnost, koja im daje praktički ekskluzivno pravo zastupanja poslodavaca u socijalnom dijalogu s Vladom i sindikatima. Važnost HUP-a je godinama iznimno velika ne samo kao poslodavačke udruge nego jedine poslodavačke udruge koja s obzirom na svoju dobrovoljnost, brojnost članstva, gransku i regionalnu zastupljenost, ispunjava uvjete za sudjelovanje u socijalnom dijalogu. Eventualne nestabilnosti u HUP-u stoga se mogu odraziti i na kvalitetu socijalnog dijaloga i načelo tripartitnosti u trokutu sindikata, Vlade i poslodavaca. U slučaju da se bitnije poremeti stabilnost HUP-a, de facto bi na toj poslodavačkoj poziciji, u socijalnom dijalogu s Vladom i sindikatima, ostao brisani prostor. Taj brisani prostor vjerojatno neki vide i kao priliku da ga zauzmu, pa se možda i to može povezati kretanjima na poslodavačkoj sceni. No upućeni tvrde da bi bilo kojoj drugoj udruzi koja bi pretendirala zauzeti HUP-ovo mjesto trebalo ipak neko određeno vrijeme da stekne razinu reprezentativnosti za njegovo popunjavanje. Inače, na situaciju u HUP-u jučer se osvrnuo i premijer Plenković, što je i razumljivo s obzirom na to da su socijalni partneri.


Izjave podrške


Iz HUP-a su jučer priopćili i kako su na samom Vijeću podršku Udruzi, a u svjetlu recentnih događaja, dali brojni predstavnici velikih i malih hrvatskih tvrtki, članovi granskih udruga. Potrudili su se prikupiti i neke njihove izjave pa su tako izraze podrške i odanosti HUP-u izrazili Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, Bojana Božanić, direktorica Lider Medije, Slavko Vidović, član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma, Hrvoje Balen iz Algebre, inače dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a, Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin i član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, liječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb… Iz Plive su, navodi se, ranije poručili da je HUP »imao i ima važnu ulogu« te da ostaju članicom. Podršku je izrazio i Renato Radić, predsjednik Uprave Prima namještaja, član Izvršnog odbora HUP-a i Vijeća članova…


– Sva poduzeća zajedno – mala, srednja, velika, proizvodna, uslužna, inovativna, tradicionalna, »startupovi« i kompanije s dugom poviješću, svi članovi HUP-a – rade i radit će u interesu svih zaposlenika, poduzetnika, lokalne zajednice i hrvatskoga gospodarstva, stav je članica HUP-a nakon sjednice Vijeća, stoji u priopćenju.