Slavonski Brod

Kosovski premijer Kurti stigao u Slavonski Brod: S Plenkovićem obilazi ozlijeđene putnike, 42 su tražila pomoć liječnika

P. N., Hina

Kako su priopćili iz Ravnateljstva Civilne zaštite radi se o autobusu iz Kosova i prema trenutno dostupnim podatcima svi putnici su strani državljani, vjerojatno Kosova, od kojih je deset osoba smrtno stradalo, a 44 osobe prevezene su na liječenje u bolnicu u Slavonskom Brodu te bolnicu u Novoj Gradišci.Još traje identifikacija nekih od desetero poginulih u današnjoj nesreći na autocesti A3, gdje je u 6:23 sati došlo do slijetanje kosovskog autobusa s čak 67 putnika.


N1 navodi kako od kosovskog veleposlanika doznaju da postoje određeni problemi u procesu identifikacije, zbog toga što poginuli nisu uz sebe imali dokumente, ali i zbog toga što su neka tijela u teškom stanju.


U Slavonski Brod već su došli ministar Vili Beroš i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. U poslijepodnevnim satima se očekuje dolazak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovog hrvatskog kolege Andreja Plenkovića, kao i hrvatskog šefa diplomacije Gorana Grlića Radmana i kosovske ministrice vanjskih poslova.
Premijer Andrej Plenković stigao je u Slavonski Brod.


“U nesreći koja se oko 6:20 dogodila na autocesti kod Slavonskog Broda živote je izgubilo deset ljudi. Zahvaljujem ravnatelju Samardžiću, zahvaljujem veleposlaniku Kosova, zastupnici u saboru gospođi Prljaskaj, ministrima Berošu, Božinoviću, svim liječnicima i sestrama. Večeras očekujemo i premijera Kosova Kurtija, njegove ministre. Hrvatska vlada i službe će učiniti sve da pomognu unesrećenima. Samo je jedan od ozlijeđenih u Zagrebu, ostali su u bolnici u Slavonskom Brodu, a oni koji nisu ozlijeđeni su u pansionu. Ovo je stvarno jako teška nesreća, već dugo godina ovakvu nesreću nismo imali. Pomoći ćemo gdje god možemo, u troškovima ovdje, u sukcesivnom povratku na Kosovo. Sve ćemo pomoći, gdje god treba. Ostat će koliko god treba. Pobrinut ćemo se da se svi osjećaju ugodno ovdje”, rekao je Plenković.


Kosovski premijer Albin Kurti stigao je oko 20 sati u Slavonski Brod.


S premijerom Andrejem Plenkovićem obilazi ozlijeđene putnike.


Liječničku pomoć nakon prometne nesreće zatražila su 42 putnika, rekao je ravnatelj bolnice Josip Samardžić, javlja Televizija N1.


“Zadržali smo ih na liječenju. Njih 15 ima teške tjelesne ozlijede, a dva stradalnika su smještena na jedinici intenzivnog liječenja i nad njima se provode svi postupci intenzivnog liječenja skrbi. Četvero je operiranih. Stanje stalno nadgledamo”, kazao je.


Djeci su pružili psihološku pomoć, dodaje Samardžić. “Imamo 15 maloljetnika, od kojih jedan ima teže ozlijede.”


Nakon završenog očevida prometne nesreće na autocesti kod Slavonskog Broda u kojoj je jutros smrtno stradalo 10 osoba, priveden je vozač autobusa, izjavio je u nedjelju novinarima zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Slavonskom Brodu Slavko Pranjić.


Formiran info centar

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u nedjelju kako je, s obzirom na povećan broj poziva zbog teške prometne nesreće, u slavonsko-brodskoj bolnici formiran info centar 035 201 111 na kojem se objedinjuju informacije svih relevantnih službi za obitelji stradalih i ozlijeđenih.


“U mislima smo s obiteljima preminulih i ozlijeđenih u prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda. Osobno mogu potvrditi da su ozlijeđeni u najboljim rukama u OB Slavonski Brod te su uz njih i veleposlanik Republike Kosovo i prevoditelj kako bismo im maksimalno olakšali ove teške trenutke”, stoji u priopćenju ministra Beroša.


S obzirom na povećani broj poziva formiran je, ističe, u OB Slavonski Brod info centar 035 201 111 na kojem su objedinjene informacije svih relevantnih službi – Stožera civilne zaštite, Policijske uprave brodsko-posavska, Hrvatskog Crvenog križa i ostalih medicinskih službi.

Na upit novinara jesu li točna nagađanja da je vozač autobusa priznao kako je zaspao, zbog čega je vozilo sletjelo s ceste Pranjić je uzvratio:


“Prema informacijama koje imam od policije s mjesta događaja njegove su tvrdnje takve, ali će se okolnosti i dalje utvrđivati”.


Kako su priopćili iz Ravnateljstva Civilne zaštite radi se o autobusu iz Kosova i prema trenutno dostupnim podatcima svi putnici su strani državljani, vjerojatno Kosova, od kojih je deset osoba smrtno stradalo, a 44 osobe prevezene su na liječenje u bolnicu u Slavonskom Brodu te bolnicu u Novoj Gradišci.


Zbrinute osobe u bolnici u Slavonskom Brodu obišli su u ime Vlade RH ministar zdravstva Vili Beroš i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, kao i veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Gëzim Kasapolli i Maja Grba-Bujević, zastupnica u Hrvatskom saboru.


Preostalim neozlijeđenim osobama iz autobusa na prijedlog Područnog ureda civilne zaštite Osijek Ravnateljstva civilne zaštite, nužni smještaj je osigurao Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također je stigao u Slavonski Brod.