STAV ANALITIČARA

Smrt gradonačelnika drastično mijenja izbornu bitku: Bandićev lik i djelo više nisu važni, HDZ i Tomašević imaju problem

Hina

Davor Kovačević

Davor Kovačević

"Da je Bandić u igri i živ, naravno da bi se rasprava vodila o njemu - tko je s njim surađivao, bio blizak, bio u koaliciji. Sada to postaje sporedno i ključna postaje alternativa - način rješavanja problema u gradu, što su prioriteti te koje su sposobnosti kandidata da tu promjenu osiguraju"ZAGREB – Politički analitičari Žarko Puhovski i Dragan Bagić ocijenili su da smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića mijenja kampanju za nadolazeće lokalne izbore, istaknuvši da će se fokus kampanje s kritika dugogodišnjeg gradonačelnika prebaciti na programe kandidata.


“Kampanja će morati dobiti legitimni sadržaj kampanje na lokalnim izborima, a neće biti koncentrirana na bavljenje Bandićevim likom i djelom, kao što je bila do sada i kao što bi bila do kraja da je on poživio”, govori Puhovski za Hinu.


Kandidati će se naći u situaciji da moraju nešto reći o tome što žele učiniti s gradom ako im dođe u ruke, poručuje.
Da Bandićeva rana smrt bitno mijenja okolnosti i teme izbora, smatra i Bagić koji ističe da će se kandidati umjesto u kritici Bandića, morati natjecati u pozitivnim porukama i rješenjima.


“Da je Bandić u igri i živ, naravno da bi se rasprava vodila o njemu – tko je s njim surađivao, bio blizak, bio u koaliciji. Sada to postaje sporedno i ključna postaje alternativa – način rješavanja problema u gradu, što su prioriteti te koje su sposobnosti kandidata da tu promjenu osiguraju”, navodi Bagić.


HDZ u najvećem problemu


Vezano za takozvane alibi kandidate za gradonačelnika Zagreba, Puhovski smatra da su se HDZ s Davorom Filipovićem i SDP s Joškom Klisovićem osramotili jer su u vatru gurnuli nedovoljno sposobne kandidate, računajući na to da će se Bandić s nekime sukobiti u drugom krugu bez njih.


“Zbog toga su sada u nebranom grožđu”, mišljenja je.


Bagić pak smatra da je tu u najvećem problemu upravo HDZ jer HDZ bez Bandića ima određene ozbiljne šanse, ali nije siguran da ima šanse s Filipovićem kojeg su istaknuli kao kandidata.


“Nije nemoguće da dođe do ili da se barem ozbiljno razmatra i zamjena HDZ-ovog kandidata. Mislim da će HDZ biti na mukama sljedećih nekoliko dana i tjedana jer mora donijeti odluku ostaje li pri ovom kandidatu ili ide u neku novu kombinaciju”, navodi.


Mišljenja je da bi ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić, da se postigao dogovor između HDZ-a i njega, sada imao vrlo ozbiljne šanse da doista postane gradonačelnikom.


Također, Bagić smatra da nove okolnosti bitno ne utječu na SDP jer stranka s Klisovićem nije igrala na birače Milana Bandića. Prema njegovom mišljenju, veće je pitanje kako će se SDP odnositi prema kandidatu Možemo! Tomislavu Tomaševiću i može li ga pobijediti u prvom krugu.


“Ovo je za SDP možda i prilika jer Tomašević na neki način gubi svoju ključnu prednost, a to je da se do sada nametnuo kao glavna alternativa Milanu Bandiću. Ta prednost sada postaje nešto manja, što otvara prostor Klisoviću za neke šanse za ulazak u drugi krug”, navodi.


Bitni i svjetonazorski elementi


Puhovski smatra da se pobjednik izbora neće znati već u prvom krugu, a predviđanja nekih predizbornih anketa da u drugi krug ulaze dvojica kandidata ljevice ne čine mu se vjerojatna.


“Sada će uz ove programske elemente lokalnog karaktera doći u drugi plan, ali veoma važni će biti i svjetonazorski elementi. Sasvim sigurno je da je svjetonazorski neodrživo, s obzirom na realno stanje stvari, da u drugom krugu budu dva lijeva ili više manje lijeva kandidata”, pojašnjava.


Tu će doći do nekih promjena, a time se otvara velika mogućnost za čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru, procjenjuje.


“Vidjet će se je li on kukavica ili je doista u stanju ogledati se u jednoj ozbiljnoj političkoj utakmici”, smatra Puhovski.


Prema njemu Tomašević ima jako dobre šanse za drugi krug, ali problem vidi u tome što je Tomašević gotovo u potpunosti bio koncentriran na “protubandićevsku” kampanju, a s druge strane nema dovoljno, kako mu se čini, organizacijskog potencijala da brzo promijeni orijentaciju svoje kampanje.


O mrtvima samo najbolje


“On je već sada reagirao pomalo, recimo to tako, na malograđanski način rekavši da nije sad vrijeme da se govori o Bandićevim osobinama. Čitavo vrijeme se samo njima bavio, a sad ima tu ideju ‘o mrtvima samo najbolje’. To je jedna klasična malograđanska koncepcija koja je veoma popularna, ali mislim da nije popularna u onom krugu na koji Tomašević računa”, zaključuje Puhovski.


Bagić još nema procjene za drugi krug zagrebačkih lokalnih izbora jer je situacija neizvjesna te ovisi i o tome kako će se pozicionirati i ostali kandidati, od Vesne Škare-Ožbolt i HDZ-a pa do toga što će napraviti Domovinski pokret.


Također smatra da su biračima bitni i svjetonazorski elementi pa tako procjenjuje da će Most ostvariti solidan rezultat u Gradskoj skupštini, ali misli da Mostov kandidat Zvonimir Troskot teško može doći u situaciju da pobijedi u drugom krugu zbog njegove izrazite ideološke obilježenosti suradnje s udrugom U ime obitelji.


“Bilo koji drugi kandidat koji je umjereniji, centristički ili lijevi će ga lako pobijediti. On je kandidat koji je trenutno u utrci ideološki najobojeniji jer je bio ključni čovjek referenduma za ustavnu definiciju braka, dolazi iz krila Željke Markić i mislim da ga to jako ograničava”, zaključuje Bagić.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro umro u dobi od 66 godina od posljedica srčanog udara. Gradom Zagrebom će do lokalnih izbora u svibnju upravljati njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. U izbornoj utrci za gradonačelnika Zagreba trenutno je 11 kandidata.