Zakonski prijedlog

HSU predlaže nižu HRT pretplatu za siromašne, treba biti samac, imati TV i manje od 2.340 kuna mjesečno

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLERZAGREB – Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) uputila je u saborsku proceduru dopune Zakona o HRT-u, predlažući smanje RTV pristojbe – na način da vlasnici prijamnika, samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2340 kuna, i članovi kućanstva, čiji prihod nije veći od 1830 kuna, plaćaju mjesečnu pristojbu HRT-u u iznosu od 40 kuna.


Prijedlog zakona o dopuni Zakona o HRT-u bit će otvoren i za javnu raspravu na e-savjetovanju, priopćeno je u petak iz HSU-a.


Novi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o HRT-u jučer su na konferenciji za novinare predstavili zastupnici HSU-a, predsjednik stranke Silvano Hrelja i Tomislav Žagar.
Iz stranke su danas pojasnili predložene cenzuse za smanjenje RTV pretplate za 50 posto, te napominju kako je u medijima vjerojatno zabunom naveden pogrešan cenzus od 3000 kn, umjesto 2340 kn odnosno 1830 kn.


»Do zabune je vjerojatno došlo jer je predsjednik HSU Hrelja na konferenciji uvodno podsjetio na HDZ-ovo predizborno obećanje iz 2016. godine da će svim umirovljenicima koji imaju mirovine do 3000 kuna prepoloviti iznos mjesečne pristojbe.


HSU svoj Prijedlog zakona veže za iste cenzuse koje je postavio za dopunsko osiguranje: 2340 kuna za samca i 1830 kn za člana kućanstva.


Naš je prijedlog da vlasnici prijamnika, samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2340 kuna, i članovi kućanstva, čiji prihod nije veći od 1830 kuna, plaćaju mjesečnu pristojbu HRT-u u iznosu od 40 kuna.


Točno je, kako je navedeno u člancima, da želimo da se svi građani s mjesečnim prihodima ispod 1500 kuna koji sada plaćaju 40 kuna, u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe«, navodi se u današnjem priopćenju iz HSU-a.