Obavijest

Hrvatskoj pošti odsad sve ove pošiljke neće stati u sandučić, uvode nove obavijesti

Sanja Gašpert

Foto Ilustracija

Foto Ilustracija

Novost je, kažu u HP-u, da je obavijest jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljkePrema obavijesti koju je Hrvatska pošta uputila korisnicima, od ovog tjedna pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov poštanski sandučić ili za njih nije plaćena dostava na adresi, bit će posebno naznačene novim obavijestima.


Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu. Novost je, kažu u HP-u, da je obavijest jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke.


– Pošiljke su najčešće artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku, odnosno dostavu na ruke korisnika.
Takve se pošiljke ipak mogu uručiti u kućni sandučić, samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na sandučiću. Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora.


Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispjeću pošiljke, ističu u Uredu za korporativne komunikacije Hrvatske pošte.


Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM, koja prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress.


Nadzorom je utvrđeno da podaci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni.


U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem sustava za praćenje, na https://posiljka.posta.hr, to znači da je riječ o običnoj pošiljci. Također, u HP-u ističu kako pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima.