Mjere zaštite

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao upute za članove izbornih tijela

Hina

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) već je imenovalo povjerenstva 11 izbornih jedinica koja će pak imenovati gradska i općinska povjerenstva, a kroz sve njih bit će angažirano oko osam tisuća članova, doznaje se u DIP-uHrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali držati članovi izbornih tijela, konkretno povjerenstava.


Državno izborno povjerenstvo (DIP) već je imenovalo povjerenstva 11 izbornih jedinica koja će pak imenovati gradska i općinska povjerenstva, a kroz sve njih bit će angažirano oko osam tisuća članova, doznaje se u DIP-u.


Uz poštivanje općih zaštitnih mjera, fizičku udaljenost, nošenje maski u zatvorenim prostorima, Zavod povjerenstvima preporučuje i određene prostorne i sanitarne standarde.
Jedna je od njih da radne prostore prozračuju otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacije, a ako je koriste da pozornost posvete stanju filtera.


Površine koje često koriste (ručke na vratima, prekidače) nužno je dezinficirati prije i nakon završetka radnog vremena te minimalno još jednom za dnevne stanke ili oko sredine radnog vremena. Radne površine treba dezinficirati i češće, primjerice svakih sat vremena, a ako je moguće na pultovima i stolovima preporučuje se ugraditi zaštitna pregrada.


Prije nego počnu raditi, članove izbornih povjerenstava i njihovih stručnih timova treba educirati o svim mjerama koje se provode. Najveći broj osoba koje istodobno mogu biti u prostoriji treba odrediti sukladno veličini, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od metra i pol.


U radnim prostorima i sjedeća i stajaća mjesta treba rasporediti, odnosno obilježiti na udaljenosti od 1, 5 metara, a kod kretanja držati fizičku udaljenost.


Dolaze li povjerenstvu neke druge osobe, preporučuje se rasporediti njihov dolazak, prakticirati dezinfekciju ruku, nositi maske ako se ne može osigurati udaljenost od metra i pol.


Prije dolaska u smjenu, članovi izbornih povjerenstava trebaju izmjeriti temperaturu i ako je viša od 37, 2 C, ako se osjećaju bolesno ili imaju bilo kakve simptome bolesti, trebaju se javiti nadređenom i ne dolaziti dok se telefonski ne jave nadležnom obiteljskom liječniku.


Ako je predviđeno da im radno vrijeme traje dulje od uobičajenog, rad treba organizirati u dvije smjene, uz stanku od minimalno sat vremena koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora i površina.


Prateće osoblje, dostavljači i sl. svoj dolazak povjerenstvu najavljuju telefonski, kod kuće mjere temperaturu i ako je viša od 37, 2 C, odnosno ako se osjećaju bolesno ili imaju bilo kakve simptome bolesti, odgađaju dolazak.