PROŠIRENJE SAVEZA

Hrvatski veleposlanik u NATO-u između čekića i nakovnja. Od Vlade i Milanovića dobio je – suprotne upute

Zlatko Crnčec

Foto Grgo Jelavić / Patrik Macek PIXSELL / Davor Kovacevic /stock

Foto Grgo Jelavić / Patrik Macek PIXSELL / Davor Kovacevic /stock

Predsjednik Republike traži od veleposlanika da ne glasa za primanje Finske i Švedske u NATO. Vlada, pak, bezuvjetno podržava proširenje SavezaZAGREB – Hrvatski veleposlanik pri NATO savezu u Bruxellesu Mario Nobilo jučer je doveden u krajnje neugodnu situaciju nakon što su predsjednik Republike Zoran Milanović i Vlada najavili da će mu dati potpuno suprotne naputke kako glasati o zahtjevima Finske i Švedske za članstvom u zapadnom vojnom savezu. Predsjednik traži da glasa protiv, a Vlada da digne ruku za. Po hrvatskom Ustavu predsjednik i Vlada zajednički kreiraju vanjsku politiku.


Milanović je rekao da će poslati i pismeni naputak Nobilu da glasuje protiv ulaska Švedske i Finske u NATO na samitu zapadnog vojnog saveza koji će se održati krajem lipnja u Madridu.


– Svaki veleposlanik je izvanredni i opunomoćeni visoki predstavnik države kojeg zajednički imenuju premijer i predsjednik, a vjerodajnicu potpisuje predsjednik. O tome bi trebalo voditi računa. Na njemu je, zaključio je Milanović na posebnoj konferenciji za novinare koju je održao u Uredu predsjednika.


Pitanje argumenata
Dodao je da će morati posegnuti za ovakvim rješenjem jer premijer Andrej Plenković nije odgovorio na njegov prijedlog da se održi sjednica VNS-a na kojoj bi se uskladila vanjska politika kada je u pitanju BiH.


– Vlada nema monopol vođenja vanjske politike, nego se u tome surađuje. Predsjednik je izravno biran od građana. Deset dana nema odgovora. Ništa. Muk. Gdje se možemo dogovoriti? Na sjednici VNS-a. Pa i razići. Ali to dokumentirati. Što mi onda preostaje? Jedino da napišem instrukciju hrvatskom veleposlaniku, čovjeku pred mirovinom koji 30 godina služi hrvatskoj državi. I dao joj je deset puta više nego Plenković. Dovodim ga u neugodnu situaciju da mu napišem instrukciju. Napisat ću mu instrukciju. I ako želi imati svoj mir, neka se makne. Neka to pusti Plenkoviću. Neka on da mandat za potpisivanje ugovora svojoj tajnici. Ili Frki. To može potpisati bilo tko. Ne petljati Hrvatsku diplomaciju u to, rekao je Milanović.


On je ipak ostavio prostor za promjenu svog mišljenja ako bi ga Vlada uvjerila da bi blokiranje ulaska Finske i Švedske bilo štetno za Hrvatsku.


– Državi ne prijeti ništa. Što prijeti Hrvatskoj? Ako meni prijeti blamaža, ja sam spreman na deset puta toliko blamaža. Ali pitam, možda je tu neki skriveni rizik za moju zemlju, pa slušam da mi kažu što prijeti Hrvatskoj. I ako bude uvjerljiv taj koji govori, ja ću se povući. Prihvatit ću argumente, rekao je Milanović.


Predsjednik Republike je protiv toga da Hrvatska ratificira ugovor o ulasku Švedske i Finske sve dok međunarodna zajednica ne napravi pritisak na Bošnjake u BiH da prihvate promjenu tamošnjeg izbornog zakona. Postojeći zakonski tekst omogućuje da Bošnjaci kojih je pet puta više od Hrvata biraju hrvatskog predstavnika u BiH, te otvara prostor za majorizaciju u Domu naroda. Vlada je na stajalištu da se te dvije stvari ne mogu povezivati. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ovog je vikenda obavijestio čelnike NATO saveza da Hrvatska Vlada neće raditi nikakve probleme kod ulaska dviju skandinavskih zemalja u zapadni vojni savez.


Bez okolišanja


Na tom je tragu i Grlić Radmanova jučerašnja izjava. On je za Hrvatski radio rekao da Hrvatska bezrezervno podržava članstvo Finske i Švedske u NATO savezu, te da je stalnom predstavniku pri NATO-u u Bruxellesu dao naputak za prihvaćanje zahtjeva za članstvo te dvije zemlje.


– Ja sam apsolutno u ime hrvatske Vlade na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu proteklog vikenda rekao da dajemo nedvojbenu, bezrezervnu podršku tim zemljama. To je bilo bez imalo okolišanja. Dodao je da su zbog ruske invazije na Ukrajinu i posljedično tome rekonfiguracije svjetskog međunarodnog poretka, dvije tradicionalno neutralne zemlje odlučile svoju sigurnost zatražiti u NATO savezu koji jamči sigurnost svojim zemljama članicama.


– Osjećaju se ugroženima, dobrodošle su u Savez, one, s obzirom na vlastite potencijale, jačaju time demokratske standarde i sveukupni potencijal NATO-a. Stalni predstavnik pri NATO-u u Bruxellesu Mario Nobilo ima moj naputak za prihvaćanje aplikacije Finske i Švedske u Savez te će dobiti punomoć Vlade za potpisivanje protokola koji će uslijediti ovih dana, rekao je Grlić Radman.


Stoltenberg optimističan oko Turske


Finska i Švedska službeno su jučer podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza, pokrenuvši time proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko tjedana.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je to »povijesni trenutak koji moramo iskoristiti«. Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je jučer kazao kako misli da se problemi mogu riješiti.


– Odlučni smo raditi na svim pitanjima i donijeti brze zaključke, rekao je Stoltenberg ističući snažnu potporu svih ostalih saveznika. Eventualnu Hrvatsku blokadu nitko nije spomenuo. Turska ne želi glasati »za« sve dok Švedska ne prestane davati podršku kurdskim organizacijama koje službena Ankara smatra teroristima i ne ukine zabranu prodaje oružja turskoj vojsci.