Europsko statističko natjecanje

Učenici iz Čakovca i Novske treći u Europi u statističkoj pismenosti

Ljerka Bratonja Martinović

Nagrađeni učenici iz Čakovca Leon Vajda, Hugo Mađarić, Andrija Palašek s profesoricom Tamarom Srnec

Nagrađeni učenici iz Čakovca Leon Vajda, Hugo Mađarić, Andrija Palašek s profesoricom Tamarom Srnec

Natjecanje je obuhvatilo dvije dobne skupine – jednu od 14 do 16 godina te drugu od 16 do 18 godina, a hrvatski su učenici u objema kategorijama zauzeli treće mjestoHrvatski srednjoškolci iz Čakovca i Novske osvojili su treće mjesto na Europskom statističkom natjecanju (ESC) 2021, izborivši se za visoki plasman u konkurenciji više od 11.000 studenata iz 16 europskih država, koliko ih se prijavilo na ovo međunarodno natjecanje.


Učenici Gimnazije Čakovec i Srednje škole Novska nakon pobjede na nacionalnom natjecanju dobili su zadatak kao europski finalisti napraviti dvominutni video na temu plasiranja krivih informacija, njihova utjecaja na društvo i uloge koju u njihovoj relativizaciji može imati statistika.


Europski ocjenjivači birali su najbolji video među 61 pristiglom prijavom, što s obzirom na mnoge doista impresivne radove nije bilo nimalo jednostavno, objavio je Eurostat.
Natjecanje je obuhvatilo dvije dobne skupine – jednu od 14 do 16 godina te drugu od 16 do 18 godina, a hrvatski su učenici u objema kategorijama zauzeli treće mjesto.


Gimnazijalci iz Čakovca u svom su videu pokazali izloženost mladih dezinformacijama ili krivim informacijama na internetu, što je osobito došlo do izražaja u vrijeme pandemije COVID-19. Uz 400 milijuna korisnika interneta u Europskoj uniji te 61 posto mladih koji vijesti čitaju isključivo online, nije lako zaobići netočne informacije.


Dnevno se na internet stavi 2,5 milijuna terabajta podataka, a samo je u jednom tjednu prošlog svibnja zabilježeno da je pojam “COVID-19” na društvenim mrežama naveden čak 40 milijuna puta, upozorio je u videu Hugo Mađarić, učenik drugog razreda čakovečke gimnazije, ističući ipak ohrabrujući podatak – da je većina mladih nesigurna u točnost informacija koje susreće na internetu i svjesna da one mogu biti upitne i opasne.


Video potpisuju i Andrija Palašek i Leon Vajda, koji su zbog epidemioloških razloga ostali u pozadini, objasnila nam je mentorica Tamara Srnec. Dodaje kako im je ovo velik uspjeh jer u kurikulumu dosad nisu imali statistiku, a sve su zadatke odradili izvan nastave.


Srednjoškolski tim iz Novske čine učenici trećeg razreda – Milan Vidaković, Bruno Brtan i Matija Potočki s mentoricom Leom Božić, a u svom su se videu pozabavili lažnim vijestima. Njima je svakodnevno izloženo čak 88 posto mladih u dobi od 16 do 24 godine, koliko ih participira na društvenim mrežama.


S druge strane 85 posto stanovnika Europe svjesno je lažnih vijesti i važnosti službene statistike, poručuju srednjoškolci iz Novske koji se u istom sastavu natječu već treću godinu zaredom.


ESC je jedinstveno natjecanje koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima kako bi se potaknuo interes srednjoškolaca za statistiku i pokazale mogućnosti primjene stečenoga statističkog znanja. Pobjednicima natjecanja, uz priznanje, slijedi i nagrada od 400 eura po natjecatelju.