Petar Marčinko

Hrvatski pomorac iskrcao se s broda i nestao, nakon 30 godina pronađen je u Španjolskoj

Portal Novi list

Petar Marčinko / Foto Nestali.gov.hr

Petar Marčinko / Foto Nestali.gov.hr

Nakon provjere identiteta i vjerodostojnosti pristiglih dokumenata obitelj Petra Marčinka je obaviještena o njegovu pronalaskuPomorac Petar Marčinko iz Čepikuća u dubrovačkom zaleđu nestao je prije 30 godina. Sad je pronađen nakon 30 godina u Španjolskoj, javlja DUList.


Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj ovog je tjedna stigla potvrda međunarodnih institucija s kojima su surađivali na provjeri dokumenata.


Spomenuti dokumenti na njegovo ime pojavili su se u Policijskoj postaji Ston 30 godina nakon Marčinkova nestanka.
Iz PU dubrovačko-neretvanske ranije su pojasnili da su dokumente zaprimili službenim putem preko Veleposlanstva Hrvatske u Španjolskoj.Nakon provjere Marčinkova identiteta i vjerodostojnosti pristiglih dokumenata Marčinkova obitelj je obaviještena o njegovu pronalasku. Očekuje se da će Marčinko biti izbrisan iz evidencije nestalih osoba.


Motivi Marčinkova odlaska i ostanka u Španjolskoj preko 30 godina ostali su do danas skriveni. Pomorac se sve ovo vrijeme nije javio svojima ili se pak poželio vratiti doma.


Petar Marčinko u travnju 1992. godine, kao 39-godišnjak, iskrcao se s broda Dubrovnik u španjolskom Gijonu. Otada mu se izgubio svaki trag.


U rodnim Čepikućama više ga nikad nisu vidjeli. Njegovi sumještani za DUList istaknuli su o njemu sve najbolje.