Susret

Hrvatski i mađarski ministar vanjskih poslova složili se oko borbe protiv ilegalnih migracija

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB/BUDIMPEŠTA Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak se u Budimpešti složio s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom o potrebi borbe za zajedničku novu politiku azila i borbu protiv ilegalnih migracija.


“Treba se boriti za novu zajedničku azilsku politiku i protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja”, rekao je šef hrvatske diplomacije u mađarskoj prijestolnici.


“Treba razlikovati izbjeglice, gdje smo mi obvezani Ženevskom konvencijom, ali isto tako razlikovati i ilegalne migracije na kojima neki krijumčarski lanci jako puno zarađuju”, dodao je Grlić Radman.
Istaknuo je da Budimpešta i Zagreb imaju podudarne stavove i po pitanju proširenju EU-a, kao i oko ambicioznijeg Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije.


Grlić Radman, bivši veleposlanik u Mađarskoj, ponovio je kako Zagreb i Budimpešta imaju “stoljetne, neprekinute veze” i odlične odnose, kako su dva naroda “dobro povezana” te da su u europskom kontekstu dvije zemlje primjer dobrog rješenja za manjinske zajednice.


Hrvatski ministar je s mađarskim kolegom razgovarao i o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom, a u tom kontekstu je podsjetio da je Mađarska kao predsjedateljica 2011. jako pomogla Hrvatskoj.


“Zahvaljujući Mađarskoj mi smo završili pregovore i za dvije godine smo postali članica EU-a”, zaključio je Grlić Radman.