Državni zavod za statistiku

Hrvatski građani na putovanja lani potrošili 8,7 milijardi kuna

Hina

Tajland / Reuters

Tajland / Reuters

Na barem jednom privatnom višednevnom putovanju prošle godine je bilo 1,7 milijuna ili 46,5 posto hrvatskih građana u dobi od 15 i više godina, pri čemu su ukupno potrošili 8,7 milijardi kuna, od čega 3,9 milijardi kuna u Hrvatskoj, a 4,8 milijardi kuna u inozemstvu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)ZAGREB Na barem jednom privatnom višednevnom putovanju prošle godine je bilo 1,7 milijuna ili 46,5 posto hrvatskih građana u dobi od 15 i više godina, pri čemu su ukupno potrošili 8,7 milijardi kuna, od čega 3,9 milijardi kuna u Hrvatskoj, a 4,8 milijardi kuna u inozemstvu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Riječ je o istraživanju DZS-a o turističkoj aktivnosti stanovništva RH, za što su podaci prikupljeni putem telefonskih intervjua na reprezentativnom uzorku od ukupno 22 tisuće stanovnika u dobi od 15 i više godina.


Podaci pokazuju i da lani na privatna višednevna putovanja nije putovalo 1,9 milijuna ili 53,5 posto stanovništva u dobi od 15 i više godina. Njih 51 posto to je objasnilo nedostatkom financijskih sredstava, 28,4 posto bilo je spriječeno zdravstvenim razlozima, a 17,7 posto to objašnjava nedostatkom slobodnog vremena zbog obiteljskih obveza.
Bar na jednom privatnom putovanju do tri noćenja lani je bilo 958,8 tisuća hrvatskih građana, a s četiri i više noćenja njih 1,3 milijuna.


Podaci DZS-a pokazuju da se u privatno najviše u inozemstvo putovalo u Bosnu i Hercegovinu, potom u Njemačku, Sloveniju, Italiju i Austriju.


Odmor i posjet rodbini


Najčešći motivi odlaska na privatno višednevno putovanje su odmor na moru te posjet rodbini i prijateljima.


Na privatnim višednevnim putovanjima ostvareno je ukupno 24,7 milijuna noćenja, od čega 16,1 milijun u Hrvatskoj te 8,7 milijuna u inozemstvo.


Prema vrsti smještaja, najviše noćenja ostvareno je u nekomercijalnim smještajnim objektima (16,2 milijuna noćenja ili 65,6 posto), od čega kod rodbine i prijatelja 9,9 milijuna noćenja, a u vlastitim kućama i stanovima za odmor 6 milijuna noćenja.


Jednodnevnih putovanja bilo je pak 5,9 milijuna


Prosječni izdaci po privatnom višednevnom putovanju u Hrvatskoj iznosili su 1.395 kuna, a na putovanjima u inozemstvo 3.076 kuna.


Istraživanje DZS pokazuje da su domaći ljudi poslovno lani više putovali u inozemstvo nego po Hrvatskoj, odnosno na bar jednome poslovnom višednevnom putovanju bilo je 299 tisuća osoba u dobi od 15 i više godina, koji su ostvarili ukupno 923 tisuće poslovnih putovanja, od čega 424 tisuće u Hrvatskoj, a 499 tisuća u inozemstvo.


Jednodnevnih putovanja bilo je pak 5,9 milijuna, od čega većina ili 4,9 milijun privatnih, a milijun poslovnih.