Sastanak s gradonačelnicima

HRVATSKI CRVENI KRIŽ Novčanim donacijama već prikupljeno 36,5 milijuna kuna

Edi Prodan

Foto Crveni križ

Foto Crveni križ

Samo na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 74.442 poziva, što iznosi 465.262,50 kuna (uključujući PDV i naknadu teleoperatera)Kako bi prikupljena sredstva čim prije bila podijeljena stradalom stanovništvu, Hrvatski Crveni križ inicirao je sastanak s gradonačelnicima triju gradova najviše pogođenim potresom – Glina, Petrinja i Sisak s ciljem ubrzavanja kreiranja popisa građana kojima je pomoć najpotrebnija.


Ono što je također od iznimne važnosti, zaključno sa subotom, 2. siječnjem na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je ukupno 36.472.234,15 kuna donacija fizičkih i pravnih osoba! Samo na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 74.442 poziva, što iznosi 465.262,50 kuna (uključujući PDV i naknadu teleoperatera).


Fascinantne su i brojke o prikupljanju i distribuciji najraznovrsnije pomoći i donacija. Kako se ističe u HCK-u, na potresom pogođenom području tijekom subote ta je institucija putem svojih brojnih volontera podijelila više od 31 tonu hrane, 24 tisuća litara vode, više od 13 tisuća toplih obroka. U istoj je akciji do onih kojima je najpotrebnie stiglo i 250 deka, 193 grijalice, 28 agregata i 191 paket dječje hrane uz svu ostalu humanitarnu pomoć.
 


Rastući osjećaj straha


 


Rastuć je na žalost i osjećaj straha. Mnogi stanovnici bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima. U posljednja tri dana, Crveni križ je osigurao takvu pomoć za 1600 osoba te organizirao 33 aktivnosti na otvorenom. Kako bi se zadovoljilo dodatne potrebe, u ponedjeljak u jutro na Banovinu iz Rijeke putuje još nekoliko stručnjakinja za psihološku pomoć.


Lažne vijesti


Iako nije razumljivo, na žalost bilo je očekivano – društvenim mrežama šire se brojne lažne vijesti i dezinformacije. U HCK tako ističu da se za ostvarivanje prava na humanitarnu pomoć od građana ne traže dokumenti, ekipe Crvenog križa redovito obilaze i najudaljenija sela, a pomoć se pruža baš svima kojima je potrebna.


Ono što je posebno opasno, a evidentno je na samom terenu, neistinite informacije koje se šire društvenim mrežama rade direktnu štetu isključivo stradalom stanovništvu jer zbog takvih “vijesti” opada broj donacija! Ljudi zbunjeni “provjerenim” informacijama stječu utisak kako njihova pomoć neće stići na odredište pa zbog toga odustaju od pomaganja!


U HCK naglašavaju da će baš sve što stigne u njihova skladišta transparentno biti podijeljene stanovnicima pogođenih područja.


Mi bismo pak dodali da se svatko – bilo pojedinac ili udruga koji zbog bilo kakvih informacija dođu u situaciju sumnje zbog aktivnosti ili devijacije bilo kavih radnji na terenu – obrati nadležnim institucijama, pa tako i informativnom središtu HCK. Izesite sumnje i zatražite provjeru, nikako nemojte neprovjereno distribuirati društvenim mrežama jer stradat će nedužni, oni kojima je pomoć najpotrebnija.