Hrvati na skijanju

Hrvatski bijeli tjedan: Naši turisti na europskim skijalištima. Ovaj tjedan smo broj jedan

Alenka Juričić Bukarica

snimila Alenka Juričić Bukarica

snimila Alenka Juričić Bukarica

Skijaši iz PGŽ-a su u tjednu za nama ponajviše posjećivali talijanska skijališta, pri čemu prednjači i dalje vrlo popularan Kronplatz koji je s razlogom ovih dana bio pravi - CroplatzHrvatski bijeli tjedan zaključen je jučer velikim povratskom skijaša. Ove godine tradicionalni je tjedan kada na snijeg odlazi najviše hrvatskih građana bio obilježem nizom pitanja. Tko će nadoknađivati, odnosno opravdati izostanak iz škole, obzirom da su školske ferije ove godine skraćene kako bi se nadoknadili dani izgubljeni u štrajku, kao i tko će glasati na drugom krugu predsjedničkih izbora i hoće li ih odlučiti upravo – skijaši.


Ništa do toga, međutim, nije poremetilo planove tisućama naših građana koji su krenuli na neko od skijališta u Italiji, Austriji, Sloveniji, Francuskoj… li Bosni i Hercegovini gdje su cijene i dvostruko niže, a ističu oni koji su bili, zabava i hrana takve da im nema premca. No, većina hrvatskih skijaša, a time i onih iz Primorsko-goranske županije, na snijeg je išla u susjedne zapadnoeuropske zemlje.


Austrijski šarm


Ove godine nešto ranije i na bližu destinaciju na snijeg je išla profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Daniela Gračan s obitelji. Naime, kako su ferije ove godine skraćene, zbog obveza na Fakultetu na skijanje je obitelj Gračan išla u novogodišnjem terminu i to, doznajemo, u Bad Kleinkircheim. Po prvi put, a dojmovi su odlični.
– Upravo sam svojim studentima govorila o tome kako je trend da se ustvari sve više ide u objekte u kakav smo ovog puta išli, a riječ je o svojevrsnom seoskom gospodarstvu. Luksuz i skupi hoteli više gostima općenito nisu toliko zanimljivi. Mi smo ove godine išli u Bad Kleinkircheim jer je dosta blizu, tek nešto više od tri vožnje automobilom, i što je za nas također bilo novost jest da smo za smještaj odabrali obiteljsko gospodarstvo. I nismo se razočarali, dapače. Svako jutro smo kod obitelji, koja drži imanje, imali za doručak domaći maslac, mlijeko s njihove farme, domaće marmelade, domaći svježe pečeni kruh…Osim toga, na toj farmi obitelj ima pravi malo zoološki vrt s domaćim životinjama tako da je ovo stvarni bio jedan malo drugačiji odmor na snijegu. Naravno, i samo skijalište je vrhunski uređeno, ispričala nam je Gračan dodajući kako ovakav smještaj, osim što gost uživa u pravim okusima domaće, zdrave namirnice, kao i domaćinskom okruženju, isto tako prođe osjetno jeftinije nego da bira smještaj u kakvom hotelu. I ima puno veći komoditet.Naša nam je sugovornica otkrila kako i neskijaši u Bad Kleinkircheimu imaju što za raditi obzirom da je gradić poznat i po toplicama. A u kojima je jedan dan pauze od sniježnih padina uzeo i ženski dio obitelji Gračan. Za početak ove godine ovdje nije bilo puno snijega,a temperature su bile dosta visoke za ovo doba godine pa je primjerice, izostalo popularno klizanje po ovdašnjem jezeru.Inače, govoreći o ovom skijalištu, ova je znanstvenica specijalizirana za turizam, istakla kako se radi o idealnom skijalištu i za kraće posjete, od nekoliko dana ili produženi vikend upravo iz razloga što je lako i brzo dostupno, a nudi doista sve što je potrebno za guštanje na snijegu. Te tipičan austrijski šarm.


Školske ferije


Inače, skijaši iz PGŽ su u tjednu za nama, ipak, ponajviše posjećivali talijanska skijališta, pri čemu prednjači i dalje vrlo popularan Kronplatz koji je s razlogom ovih dana bio pravi – Croplatz. A ovdje već gotovo 20 godina malene, ali i one nešto veće, skijanju uče učitelji opatijske škole skijanja Erik ski vlasnika Tomislava Šepića i Christiana Tominića. Škola postoji od 1993. dok su na Kronplatzu prisutni od 2001.Prvih godina radili su samo na Kronplatzu, no u suradnji s turističkim agencijama, djelovanje su postupno širili i na druge destinacije. Među njima su Canazei, Predazzo, Malnitz, Madonna di Campiglio, San Martino di Castrozza, Marileva, Andalo, Cortina d’Ampezzo i druge. Klub ima i brojne prijatelje skijanja te su, ističu, i zbog njih osnovali danas vrlo poznati i popularni Erik Cup. Prvi u Hrvatskoj osmislili su, kažu, i vlastiti identitet, te se tako i predstavljaju na svim skijalištima te samostalno osmišljavaju i dizajniraju skijaške uniforme po kojima su prepoznatljivi.


A učitelji skijanja Erik skija, na Kronplatz su stigli već prije Nove godine, doznajemo od Tomislava Šepića, a koji je ujedno i državni demonstrator skijanja, kao i prvi Hrvat koji je postao član Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja instruktora skijanja – International Ski Instructor Association (ISIA).– Mi smo ovdje već od 28. prosinca. Inače, u novogodišnjem tjednu na skijalištu je bilo oko 25 tisuća skijaša dnevno. Većina naših skijaša je ipak stigla u ovom bijelom tjednu, dakle, protekle subote. Skijaši su došli iz cijele Hrvatske, s time da znam za slučaj da su zbog skraćivanja školskih ferija uslijed štrajka skijaši sa zagrebačkog područja otkazivali dolaske.


Iz Primorsko-goranske županije to nije bio slučaj, tko je uplatio skijanje, stigao je. Inače, taman u nedjelju ujutro, nakon što su naši skijaši stigli na snijeg, zapuhao je jak vjetar, tako da su kompletno sve žičare zaustavljene. Međutim, već oko jedanaest sati situacija se smirila i mogli su krenuti sa spuštanjem niz snježne padine. U ovom bijelom tjednu je po mojoj procjeni na skijalištu bilo oko 14 do 15 tisuća skijaša, od čega polovica Hrvata. Dakle, naših ljudi je ovdje oko 7 do 8 tisuća, rekao nam je Šepić te dodao kako škole i klubovi skijanja rade vrlo dobro.Naime, skijaše je poslužilo krasno vrijeme tako da su mnogi mališani ili po prvi put stali na skije ili pak cijelog tjedna usavršavali vještinu spuštanja niz snježne padine. Inače, naš nam je sugovornik pojasnio kako je razlika između škole skijanja i ski kluba u tome što su klubovi više orijentirani prema skijaškim treninzima. Više su »spartanski«, riječ je o ipak malo sportskijem režimu od klasične škole skijanja.Na pitanje od koliko i do koliko godina se može krenuti učiti skijati, Tomislav Šepić je kazao – od tri i pol godine nadalje.


– Mališani od tri i pol do pet godina idu u vrtiće na snijegu gdje se igraju, upoznaju skijašku opremu, polako svladavaju prve skijaške korake. A onda od pete godine ide prava škola pa se prolaze početni, srednji i napredni stupanj. A što se tiče godina, tu stvarno nema ograničenja, učiti skijati se može početi i sa sedamdeset. Nikad nije kasno. Inače, skijanje je po meni, aktivnost u kojoj postoji najveća razlika između profesionalnog bavljenja skijanjem koje iziskuje jako velik angažman i odricanja, te rekreativnog skijanja koje je doista pravi gušt. Te prikladno za sve, dodao je Šepić. Inače, instruktori kažu kako čovjek samouk nikad neće toliko dobro naučiti skijati, koliko se nauči kada se prođe škola skijanja gdje rade educirani i licencirani profesionalci.Od čelnog čovjeka opatijske škole skijanja, doznajemo kako su proteklog tjedna skijaše po pitanju visine snijega i sunčanog vremena, savršeni vremenski uvjeti dočekali na praktički svim talijanskim skijalištima. S jučerašnjim danom kući su se vratili svi koji su na snijeg išli sa školskom djecom, dok je tjedan pred nama vrijeme kada su na snijegu obitelji s vrtićarima za koje je ovaj period izvrstan jer nema toliko gužvi na skijalištima obzirom da glavna sezona ponovno kreće s početkom veljače. A sami učitelji skijanja Erik ski škole dobrim dijelom ostaju na talijanskim skijalištima. Inače, poznavatelji kažu, prednosti Kronplatza su što, primjerice, blizina Brunika omogućuje dobar shopping. U gradu se nudi mogućnost klizanja,kupanje u velikom javnom bazenu,tenis… A kažu i da je ovo mjesto broj jedan za – apres ski zabavu.


Kronplatz – Croplatz


A na Kronplatzu, točnije u San Vigiliju, je hrvatski bijeli tjedan proveo i Riječanin Denis Šikljan. U San Vigilio, doznajemo, dolazi već punih 19 godina. Pitamo zašto već toliko godina upravo ovo skijalište?


– Ovdje znamo svih i kako sve funkcionira. Skijalište je odlično opremljeno i tu smo već na poznatom terenu, rekao je ovaj zaljubljenik u skijanje te dodao kako je početkom tjedna, točnije do blagdana Tri kralja na Kronplatzu još uvijek bilo puno Talijana koji su imali kolektivni godišnji.Nakon toga Kronplatz se doista pretvorio u Croplatz.


– Od utorka se lake diše, nije gužva i može se lijepo skijati. A i vrijeme je odlično. Ovaj tjedan su hrvatski skijaši definitivno broj jedan, a ima i nešto malo Talijana i Nijemaca. Ali, Kronplatz je sada stvarno Croplatz, totalno je hrvatski tjedan. Evo čekamo da počne i fešta uz klapu Iskon tako da će doživljaj biti potpun. Ima li novosti na skijalištu? Uvijek! Svake godine se ulaže, evo, recimo skijalište se danas ne može usporediti s onim prije 19 godina kada smo prvi puta bili ovdje.


snimila Alenka Juričić Bukarica


snimila Alenka Juričić BukaricaNapredak se vidi iz godine u godinu. Mi smo se i sami iznenadili koliko su toga iskrčili i uredili novih staza samo u odnosu na lani. Ulaže se puno, čemu se nije za čuditi obzirom da ovdje imaju dvije jake sezone. Nakon zime, imaju u ožujku i travnju malu »pauzu«, a onda kreće ljetna sezona koja ima je jednako jaka, ako ne i jača nego zimska, kazao je Šikljan.Na pitanje kako je sa snijegom, dodao je kako ga ima puno, »taman ga je napadalo pred Novu godinu«. A iako su na snijeg stigli u ovom tradicionalnom hrvatskom tjednu, uspjeli su uhvatiti i zadnje dane onog blagdanskog ugođaja i božićnog sajma koji je trajao do Tri kralja. A, kako doznajemo, pravi sunčani snježni tjedan nisu pokvarile ni gužve na granici gdje su već prije 7 ujutro čekali više od sat vremena zbog graničnih kontrola, a i čepovi koji su se stvarali po talijanskim autocestama pa se od Beluna u dolasku vozilo praktički 30 do 40 kilometara na sat.


Zabava i druženje


Da talijanska skijališta među domaćim skijašima ima vjernu publiku potvrdio je i Riječanin Marin Grabovac koji je ovog tjedna skijao u Livignu. Ovdje, kaže, skija posljednje tri godine.– Stvarno je prekrasno, vrijeme je odlično, sunčano, a snijega sve puno. Za ovo skijalište smo se odlučili jer ima za svakoga ponešto, jako je dobro uređeno i dobro je za familije s malom djecom. Naravno i staze su dobre, vidi se da puno ulažu, rekao nam je ovaj zaljubljenik u skijanje.


Dodao je kako, osim skijanja, ne manjka ni zabave i druženja.


– Ima puno naših ljudi, kao i skijaša iz susjednih zemalja tako da i navečer bude stvarno živo, kazao je Grabovac.I što reći nego, skijaši su se jučer vratili s hrvatskog bijelog tjedna, odmoreni i puni dojmova sa snježnih padina. Zaljubljenici će u pravilu iskoristiti još koji vikend u narednih mjesec, dva da skoče na kraća vikend skijanja. A mnogi su, iako se dojmovi još nisu skroz slegli, već u mislima u novoj skijaškoj sezoni obzirom da se za skijašku destinaciju mnogi odlučuju već tijekom ljetnih mjeseci.