Covid-19

Hrvatska želi cijepiti u ljekarnama, ali postoji jedan veliki problem: Ljekarnici ne smiju cijepiti, čekat će se – liječnici

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U Velikoj Britaniji, gdje građane cijepe ljekarnici, procijepljenost protiv gripe kod starijih i kroničnih bolesnika je viša od 70 posto, dok je kod nas ispod 20 postoBrojni građani su iskoristili mogućnost da u ljekarnama dobiju svoju digitalnu COVID-potvrdu.


Za podizanje COVID-potvrde dovoljno je predočiti zdravstvenu ili osobnu iskaznicu, na temelju koje ljekarnik upisom OIB-a ulazi u bazu podataka Ministarstva zdravstva i preuzima potvrdu. Građani je mogu dobiti isprintanu, u papirnatom obliku, ili im je ljekarnik šalje na e-mail adresu.


Prema riječima Ane Soldo, predsjednice Hrvatske ljekarničke komore, unatoč početnim gužvama izdavanje COVID-potvrda išlo je uglavnom glatko, a na njih se nije čekalo dulje od nekoliko minuta. U dijelu ljekarni bilo je tehničkih problema, koji su se efikasno otklanjali.
Ljekarnicima je izdavanje potvrda oduzimalo dosta vremena, no u Komori očekuju da takva situacija neće dugo trajati.


– Ljudima je to sad postalo dostupno pa su krenuli u ljekarne. Vjerujem da će onda interes polako splasnuti, smatra Soldo.


U pogledu početka cijepljenja u ljekarnama, što se očekuje za koji tjedan, u ljekarničkoj komori kažu kako to neće biti masovnije cijepljenje, već će se uvesti samo tamo gdje za tim postoji potreba.


Cijepljenje, naime, neće obavljati ljekarnici, već liječnici koji će obilaziti ljekarne u mobilnim timovima.


– Liječnika nema puno, pa će se u ljekarnama cijepiti samo u onim sredinama gdje nema cijepnih punktova, da bi im bilo jednostavnije doći i cijepiti se. Probat ćemo do kraja godine riješiti problem tako da u ljekarnama građane cijepimo sami, bez doktora. Sve zemlje koje imaju takav model imaju i puno bolju procijepljenost, navodi Soldo.


Kao primjer ističe Veliku Britaniju, gdje građane cijepe ljekarnici, a procijepljenost protiv gripe kod starijih i kroničnih bolesnika im je viša od 70 posto, dok je kod nas ispod 20 posto.