Jovanović u Sarajevu

Hrvatska za znanost već iskoristila 54 milijuna eura

Tihana Tomičić

S ponosom ističemo kako je Republika Hrvatska od samoga početka punopravna članica Sedmog okvirnog programa za znanost i inovacije, a uspjeh hrvatskih znanstvenika u tome je programu izniman: do sada je potpisano 219 ugovora, a povučena su sredstava u ukupnom iznosu od 53,9 milijuna eura, istaknuo je Željko Jovanović RIJEKA - U Sarajevu je održan okrugli stol ministara znanosti zemalja Jugoistočne Europe, pod pokroviteljstvom regionalnog ureda UNESCO-a i u suradnji s Ministarstvom za civilne poslove BiH, s temom nastavka suradnje ovog dijela Europe u području znanosti, tehnologija i inovacija. Izaslanstvo MZOS-a predvodio je ministar Željko Jovanović u pratnji pomoćnika za znanost prof. dr. Saše Zelenike.


Ministar Jovanović istaknuo je kako je “Republika Hrvatska prepoznala važnost znanosti za razvoj društava  te poduzima i nadalje niz koraka ne bi li hrvatski znanstveni sustav u potpunosti integrirala u europski istraživački prostor. S ponosom ističemo kako je Republika Hrvatska od samoga početka punopravna članica Sedmog okvirnog programa za znanost i inovacije, a uspjeh hrvatskih znanstvenika u tome je programu izniman: do sada je potpisano 219 ugovora, a povučena su sredstava u ukupnom iznosu od 53,9 milijuna eura.”


Ministar je istaknuo i strateške korake koje poduzima ministarstvo naglasivši posebice Izmjene i dopune zakona o HRZZ, kao i izradu Nacionalne inovacijske strategije RH u suradnji s MINGO i OECD-om te pripremljene Smjernice za strategiju odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije.
Na skupu je prihvaćena i zajednička ministarska Deklaracija kojom se ističe kako je znanost i tehnologija u izravnoj ili neizravnoj funkciji napretka većine ljudskih stremljenja te će zemlje Jugoistočne Europe nastaviti svekoliku suradnju u područjima znanosti i inovacija.